Türkiye'de kredi kartı kullanımı hızla artarken, şikayetlerin ve mağduriyetlerin de ardı arkası kesilmiyor. Bankaların uyanıklıklarına tüketicilerin bilinçsizliği eklenince, kaybeden tüketici oluyor. şikayetvar.com'a gönderilen şikayetler sonrası çıkarılan analize göre, mağdur olmamak için 10 hatayı yapmamak gerekiyor.

1- Çok kredi kartı almak:

Kredi kartını kullanacaksanız alın. Fazla kart, fazla masraf ve hesapsız alışveriş demek.

2- Borcu asgari olarak ödemek:

Kredi kartıyla ödeyebileceğiniz tutarda alışveriş yapın. Asgari tutarı öderseniz, faizlerle borcunuz hiç bitmez.

3- Habersiz kart sahibi olmak:

Bazı bankalar, kredi kullandırırken ya da banka kartı verirken, sözleşmeye kredi kartı şartını ekliyor. Tüketici sözleşmeyi iyice incelemeden imzalarsa, bunu da kabul etmiş sayılıyor. Ardından kullanılmasa da bu kart için aidat isteniyor.

4- Karta sigortadan habersiz olmak:

Bazı bankaların bu tür uygulamaları hakkında şikayetler geliyor. Durum ekstrede anlaşılıyor. Ekstre incelenmezse farkına varılmadan ödeme yapılıyor. Kredi kartı sözleşmesini imzalamadan önce iyi okumak önemli. Sözleşmede yoksa itiraz edin.

5- Faizleri incelememek:

Kredi kartı alırken ve kartı kullanırken faiz oranlarını kontrol etmek önemli. Yoksa hüsrana uğranabiliyor.

6- Sözleşmeyi iyi okumamak:

Kredi kartı sözleşmelerini dikkatli okumak büyük önem taşıyor. Sayfalarca da olsa okumadan imzalarsanız, beklemediğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

7- Kartın peşine düşmemek:

Adınıza gelecek bir kredi kartı varsa ve elinize geçmemişse, mutlaka bankayla iletişime geçin. Kartınız başka birine teslim edilmiş olabilir, o da kartı kullanabilir.

8- Kartta borç bırakmak:


Borcunu kapatırken 1 kuruş bile eksik ödeme kalmamış olmasına dikkat edin. Aksi halde yıllar sonra faiziyle büyümüş bir borçla karşılaşabilirsiniz.

9- Kartı kırıp atmak:

Kredi kartınızı bir daha kullanmak istemiyorsanız, bankaya başvurarak iptal ettirin. Kırıp atmanız, kartın iptal olduğu anlamına gelmez.

10- Geç ödeme yapmak:


Kredi kartı borcunu sürekli geciktirerek ödemek olumsuz sonuçlar doğurur. Gecikme faizi ödemenin yanı sıra kredi sicilinize olumsuz yansır.