Gülçin Karaegemen- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İEOSB)'ni ziyaret etti. Esnaf teşkilatının sorunlarını dinleyen Günay, Alsancak Limanı'na yapılması planlanan AVM'nin kruvaziyer yolcularının Kemeraltı'na, Alsancak'a gelmesine engellememesi gerektiğine dikkat çekti. Alsancak Limanı'nın devletin tapulu malı olduğunu ifade eden İEOSB Başkanı Zekeriya Mutlu ise, "İzmir'deki herkesin burada hissesi vardır. Burada yapılacak AVM, İzmir esnafını yaralar" dedi.

Limana yapılacak AVM plandan çıkarılmalı

Diğer sorunlarının ise son günlerde çıkan Alsancak'ta yolcu limanı ile ilgili olan tartışma olduğu anlatan Mutlu konuşmasına şöyle devam etti: "Burası diğer alışveriş merkezleri gibi herkesin tapulu yeri değildir. Burası devletin yeridir. Devletin olan bu alanda İzmir'de yaşayan herkesin bir hissesi vardır. Burada yapılacak olan alışveriş merkezine son derece üzgünüz. Alışveriş merkezinin Alsancak Liman planından çıkarılmasını, yerine  yolculara hitap edecek küçük alışveriş merkezleri yapılması uygun buluyoruz. İzmir'e hitap edecek bir alışveriş merkezi esnaf teşkilatını yaralar. Hem de İzmir kentinin Balçova Gaziemir gibi alışveriş merkezlerinin kurulu olduğu alanlarda ne gibi sıkıntılar olduğunu bilen insanlarız. Alsancak Limanı yapılırken Alsancak Limanı'ndaki alışveriş merkezinin plandan çıkarılması bizi mutlu edecektir."

AVM kanunu çıksın

İzmir'de kentin dört bir yanında alışveriş merkezleri tarafından kuşatılmış durumda olduğunu, son günlerde İzmir'in bazı merkezlerinde yeni alışveriş merkezi planının olduğunu görmenin kendilerine son derece üzdüğünü belirten Mutlu, esnaf odası olarak sorunlarını şöyle aktardı: "Alışveriş merkezlerinin sattığı ürünler esnaf teşkilatının sattığı ürünler olması sebebiyle işlerimiz olumsuz etkilenmektedir. Alışveriş merkezlerine karşı bir duruşumuz yoktur. Ancak alışveriş merkezleri ile ilgili bir düzenlemenin olmaması bizi rahatsız etmektedir. AKP'nin iktidarında alışveriş merkezleri ile ilgili kanunun bir an önce çıkarılmasını bekliyoruz."

Kruvaziyer yolcusu AVM'de hapsedilmemeli


Kruvaziyer turizmi ile ilgili görüşlerini İEOSB'de de sürdüren Günay, "İzmir'in Antalya'nın öteki limanların 1 milyonun altındaki rakamları henüz başlangıç rakamları sayıyorum.  Amacımız gelen ziyaretçilerimiz insinler otobüse binsinler. Bergama'ya, Efes'e gitsinler. Akşam da gelip orada yemek yesinler değil, o indikleri şehirin içini gezsinler, tarihi alışveriş merkezlerini gezsinler, müzeleri sergi salonlarını, lokantalırını görsünler. İzmirin mutfağından bir lezzet alsınlar. Kemeraltı'nı dolaşıp tarihi dokuyu keşfetsinler. Avrupa şehrine değil, Türkiye'nin tarihle iç içe şehrine geldiklerini hissetsinler. Amcımız bu. Yakınmalarını değerlendiriyorum. Benim derdim Türkiye'ye gelen turist, Türkiye'nin kültürüyle iç içe bir turizmdir. Bu da yeni yapılan devasa merkezlerinden geçmez. Bizim sokaklarımızın, geleneksel çarşılarımızın, yeme içme mekanlarımızın iyileştirilmesinden geçer. Buradaki liman hangi çapta bir AVM'yi içeriyor, sanıyorum özelleştirme idaresi cazip hale getirmek için liman, iskele yanısıra, alışveriş merkezi, otel içine koymaya çalışıyor ama sizin duyarlılıklarınız dikkate alınarak yapılmalıdır. Hemen bu liman Alsancak ile iç içe, Kemeraltı'na, Alsancak'a çıkacak olan kruvaziyer ziyaretçisini oraya hapsedip, İzmir halkının yararlanamaması gibi olumsuz bir sonuca bizi taşımamalıdır. Dikkat çerçevesinde Konak Pier ölçüleri çerçevesinde bir alışveriş merkezi olabileceğini söylüyorsunuz. Bunu arkadaşlarımla paylaşacağım, bu alan bizim planladığımız bir alan değil, özelleştirmenin planladığı bir alan" diye konuştu.


AVM'lerle ilgili yasa hazırlığımız var

Alışveriş Merkezleri'nin durumuna da değinen Günay,"Alışveriş merkezleri konusunda bir yasa hazırlığı var ve bu gerçekten birazcık gecikti. Böyle bir ihtiyaç var. Ben bu talebi Türkiyenin başkay erlerinden de alıyorum. Türkiye alışveriş potansiyeli  yüksek bir ülke olmaya başladı. Ama alışveriş merkezlerinin yapılması ama bunların planlarının bir düzene bağlanması, şehirlerin trafiğini ve şehirlerin geleneksel esnaf merkezlerini yok etmemesi gibi hassasiyetlerin beraber gözetilmesi lazım. Bu duyarlılığı ilgili arkadaşlarla paylaşacağım" dedi.