Mehmet Akif Çakmak- Son günlerde tartışma konusu alan ve Alsancak Limanı'na yapılması planlanan AVM konusu, İzmir Ticaret Odası (İTO) Olağan Meclis Toplantısı'nın da ana gündem maddesiydi. Toplantıda söz alan birçok meclis üyesi Alsancak Limanı'na AVM yapılmasına karşı çıkarken, Ekrem Demirtaş AVM konusunda ısrarcı olmadığını, kruvaziyer limanının takipçisi olduklarını ifade etti. Devletin yap, işlet, devret modeli ile ihaleye çıktığını hatırlan Demirtaş, "Özelleştirme İdaresi yaptığı fizibilite ile buranın maliyetini çıkarıyor. Yaptığı çalışmada yap, işlet, devret modeli ile buraya bir AVM yapılmasını uygun gördü. Bizim görüşümüz AVM alanının küçültülüp daha büyük bir otel ve kongre merkezi yapılması. Biz kruvaziyer limanın takipçisiyiz. Burada mutlaka AVM olsun demedik" diyerek kendisinin AVM taraftarı olmadığını söyledi.

Gemiler 12 ay geliyor


EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın "İzmir'e kruvaziyer gemileri yoğun olarak 3-4 ay geliyor" söylemine atıfta bulunan Ekrem Demirtaş, "Birçok yorum yapılıyor. Bazı arkadaşlar, 'Gemiye AVM'den alacağınız 3 kilo domates, 2 kilo zeytinyağını sokacak haliniz yok" diyorlar. Gemiler 8 ay yoğunlukla ve yılın 12 ayı geliyor. Biz daha bu işin başındayız. 2 milyon yolcu hedefi ile yola çıktık. Bu liman neyle yapılacak parayla. Özelleştirme İdaresi böyle bir proje hazırladı. Burada mutlaka AVM olsun demedik" ifadelerini kullandı.

Beni AVM istiyor konumuna itmeyin

Kruvaziyer limanının yapılmasının takipçisi olduklarını vurguyan Demirtaş, "Biz burada mutlaka AVM olsun demedik. Özelleştirme İdaresi yaptığı fizibilite ile buranın maliyetini çıkarıyor. Yaptığı çalışmada yap, işlet, devret modeli ile buraya bir AVM yapılmasını uygun gördü. İzmir'in otellere ihtiyacı var. Bizim görüşümüz otelin büyültülülerek bir kongre merkezinin yapılması. Trafik sorunu diyorlar. Binali Yıldırım katıldığı toplantıda söyledi. Alsancak Limanı'nın ihalesini alacak kişi trafiğin yer altına alınması konusunu da halledecek. Bu konuda çok şey söylemek istemiyorum. Beni AVM istiyor konumuna itmeyin. Ellerinde makasla kurdele kesip poz verenler yeni limandaki AVM söz konusu olunca seslerini yükseltmeye başladılar" dedi.

Demirtaş'ın konuşmasının ardından söz alan birçok meclis üyesi AVM'ye karşı çıktıklarını dile getirdi. Meclis Üyesi Veysi Öncel, İzmir' AVM'nin yerine müze ve kongre merkezi yapılması gerektiğini belirtti. Üyelerden Mustafa Kaya, Kruvaziyer Limanı'ndaki AVM'nin Alsancak'taki esnafa haksızlık olduğunu söylerken,  Cengiz Yavaş ise yapılacak AVM'nin karşısında olduklarını söyledi.


Stratejik ve büyük ölçekli yatırımları İzmir'e çekmeliyiz

Yeni Teşvik Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini belirten İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, teşvik paketinin büyük oranda isteklerine yanıt verdiğini belirterek, "Stratejik ve büyük ölçekli yatırımları İzmir'e çekmek zorundayız" şeklinde konuştu.

Yıllık ihracat hacmimizi 500 milyar dolara ulaştıracak eylem planının Resmi Gazete'de yayınlandı. İzmir olarak stratejik ve büyük ölçekli yatırımları İzmir'e çekmek zorundayız. Yeni teşvik sisteminde yenilenebilir enerjiye yönelik herhangi bir desteğin verilmediği göze çarpıyor. Yenilenebilir enerji sektörünün de paket kapsamına alınmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.  Daha önce yapılan vergi barışı ile birçok borcun yapılandırıldığına da dikkat çeken Demirtaş, "Taksit ödemelerinde zorluk yaşanıyor. Gecikmeler için 4 aylık bir yapılandırma süresi tanındı. Ödemeler için gerekli süre 60 ay olmalı, bunun için ise 24 ay ek süre tanınmalı. Yoksa birçok üyemiz yine ödeme zorluğu içine girecek" ifadelerini kullandı.

Kentsel Dönüşüm Yasası'nın onaylandığına ve İzmir'in de ilk 5 il içine dahil edildiğine değinen Demirtaş, "İnşaatçı üyelerimiz ile birlikte kentsel dönüşüm ofisleri kurarak başvuraları almayı planlıyoruz. Süreci yakından takip edeceğiz, inşaat meslek komitemiz ile işbirliği halindeyiz" dedi.