Ali Budak- EMİB ve İMİB Yönetim Kurullarının aynı masada oturarak düzenledikleri basın toplantısında EMİB Başkanı Mevlüt Kaya ve İMİB Başkanı Aydın Dinçer, 24-26 Kasım 2017 tarihleri arasında Antalya’da ‘Hayatımız Maden’ sloganıyla düzenlenecek olan  ‘Madencilik Çalıştayı’ ile ilgili kamuoyuna bilgi vererek sektörel güncel gelişmelerle ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.


Üretimin yüzde 96’sı ihraç ediliyor


Toplantının açılışındaki konuşmasında ortak hareket etmenin önemine değinen Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, ‘Bizler ne kadar sahadan somut bilgiler ile bürokrasiye gidersek, olumlu sonuçlar elde ediyoruz. Sektör olarak bizler üretici ihracatçıyız. Ürünümüzün yüzde 96’sını üretiyoruz. Orman alanlarında aldığımız maden izinleri önemsiz diyemeyiz. Sektörün gelişiminde üretimdeki artış çok önem taşıyor. Bunun yanında  sektörün gelişiminde öncelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak’ın sektöre çok olumlu çalışmaları oldu. Pozitif bir  ayrımcılık gördük. Bu da sektörümüzün daha da gelişmesine katkı sağlayacak’ diye konuştu.
 

‘İzmir Fuarı’nda aynı stantta olacağız’


İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, ‘Son 4 yıla yakın birliğimiz ve EMİB bir araya gelemiyordu. Hatta aynı şehirde olan sektör dernekleri dahi aynı masada buluşamıyordu. Adımızda birlik olmasına rağmen birlikte hareket edemiyorduk. Birlik olamamak gerçekten utanç vericiydi.  Eğer sektör olarak hedefimiz başarı ise bir araya gelmememiz gerekiyordu. Artık biz EMİB ve Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) ile birlikte hareket edeceğiz. Dünyanın en önemli doğaltaş ve mermer fuarı olan İzmir Fuarında aynı stantta yer alacağız. Sektörün bin 100 firması bu fuarda bizlerde birlikte fuara katılacağız’ dedi.
 

‘2023 ihracat hedefimiz 15 milyar dolar’


Sektör birlikteliğinin ihracat rakamlarına da olumlu yansıdığını ifade eden Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: 2017 yılının ilk on ayında doğal taşta 1 milyar 700 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu rakama göre değerde yüzde 13,15 bir artış yakaladık. Maden ihracatında ise 3 milyar 900 milyon dolara ulaşarak değerde yüzde 27 bir artışa imza attık. Bizler sektör olarak ortak hareket ederek, 2023 hedefimiz olan 15 milyar dolara ulaşabiliriz ama sektör olarak devletin proaktif rol almalı, maden izinlerinin hızlı çıkması gerekir.
İMİB Başkanı Aydın Dinçer, 24-26 Kasım 2017 tarihleri arasında Antalya’da “Hayatımız Maden” sloganıyla düzenlenecek olan  ‘Madencilik Çalıştayı’ ile ilgili de bilgi vererek, maden konusunda toplumda görülen olumsuz imajı tersine çevireceklerini de kaydetti.


‘Hayatımız Maden’i herkese anlatmalıyız’


‘Biz ülke olarak teknolojik ürün ihracatında geriyiz’ diyen Dinçer, sözlerini şöyle tamamladı: Televizyonumuzda da telefonumuzda da maden ürünü var. Diş macununda hatta yediğimiz ekmekte bile maden var. Hayatımız maden. Madene olumsuz bakan kesime bunu anlatabilmeliyiz. Biz demeliyiz ki madenleri çıkarmak yeni teknolojinin geliştiği bu çağda madene karşı çıkmak gibi bir durum söz konusu olamaz. Madenleri çıkarmak zorundayız. Çıkaracağız. Milli maden politikası çok doğru yaklaşım. Türkiye’nin geleceği madenlerde. Biz teknolojik ürünler üreten dünyaya satan bir ülke değiliz. Ancak 30 sene daha diğer ülkeleri yakalamamız kolay olmayacaktır. Maden çok çeşitli madenler var biz bunları çıkarmalıyız ve ülke ekonomisine kazandırmalıyız. Hayatımız maden sloganıyla çıktığımız bu çalıştayda çok önemli sonuçla elde edebileceğimiz düşünüyoruz. Hayatımız maden dediğimizde bizler çevre hassasiyeti olanlara sektör paydaşlarımıza da herkese hayatımız madeni içselleştireceğiz. Biz bunu her yerde anlatmalıyız hayatımızın maden olduğunun maden üretmek zorundayız üretmemiz gerekiyor.