Ali Budak-Geçtiğimiz hafta İzmir'i ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım, çiftçilere yönelik bir dizi destek paketini açıkladı. Milli Tarım Projesi Lansmanı ve Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni'nde konuşan Yıldırım, 'Çiftçinin kullandığı mazotun yarısı kendinden, yarısı bizden' dedi. Bunun dışında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karara göre Türkiye'nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verildi. Karara göre izinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilecek. Fakat yönetmelik çerçevesinde belirlenen hükümlere uymak şartıyla bilimsel araştırma amacıyla ana veya tali bitki olarak kenevir yetiştiriciliğine belirtilen bölgeler dışında da izin verilebilecek.

'İhtiyatlı yaklaşıyoruz'

Başbakan'ın çiftçiye yüzde 50 mazot desteği açıklamasına ihtiyatlı yaklaştıklarını söyleyen İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, 'Son 12 yılda mazot fiyatları yüzde 400 yükseldi. Bu artış çiftçinin maliyetlerini de çok yükseltti. Zaten çiftçi mazot konusunda ciddi bir vergi ödüyor. Hükümetin öncelikle çiftçiyi bu vergi yükünden kurtarması gerekiyor. Yani öncelikle vergi yükü kaldırılsın. Yarısını ödeyeceğiz açıklaması net değil. Yuvarlak bir laf ve nasıl uygulanacağı açıklanmadığından dolayı bilinmiyor. Mazotta bir fiyat artışı olacak mı, ödemeler nasıl yapılacak gibi sorular da ortaya çıkıyor. Önemli olan vergi üzerinden bir tanımlama getirilmesidir. Bu vergi yükünün kaldırılması çiftçi için çok anlamlı olacak. Hatta kaldırılmasında çok geç bile kalındı. Öncelikle mazotun üzerindeki yüzde 60 düzeyine dayanan vergi yükünün kaldırılıp sonrasında devletin desteğini açıklaması gerekiyor. Bu açıklamaları önemsiyoruz ve nasıl yapılacağını bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

Kenevir kontrollü üretilmeli

Kenevir üretimiyle ilgili yapılan yönetmelik değişimini önemsediklerini ifade eden Çiftçi, şöyle konuştu: Kenevir üretimi için kontrollü ekim alanları genişletildi. İzmir de bu 19 ilin içinde yer alıyor. Önemli bir bitki olan kenevir, lif bitkisi olarak kimya ve birçok alanda kullanılıyor. Bunun dışında iyi bir oksijen kaynağı olan bitki, üretiminde de çok önem taşıyor. Bu bitkinin ekim alanının genişletilmiş olmasını önemsiyoruz ancak kontrollerinin de sağlıklı yapılması gerekiyor. Öncelikle yasal olarak yayımlanan genelgenin uygulamasının nasıl olacağını görmemiz gerek. Denetimi nasıl olacak? Kenevire izin verilirken başka tarım ürünü kısıtlanacak mı? Bu konularda bir açıklama olmadı. Ancak kenevire özgürlük tanınmasını ve kontrollü ekim alanlarının arttırılmış olmasını çiftçi açısından son derece önemli buluyorum.

Kenevir ve mazot noktasında kontrollerin çok iyi yapılması ve usulsüzlüklere meydan verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Çiftçi, 'Usulsüzlüklerin olmaması için kontrol ve denetimlerin çok iyi yapılması gerekir. Yarın geri dönüşler yaşanmasın. Bu gelişmeleri önemsiyor ve ihtiyatla yaklaşıyoruz. Her iki konuda da uygulamanın başlaması sonrası daha farklı bir değerlendirme yapılabilir. Açıklamalar yapıldı ancak nasıl yapılacağı hala bilinmiyor. Her iki konuda da iyi bir denetim mekanizması geliştirilmeli' dedi.