Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nı eleştirmişti. Erdoğan, bütün dünyada faizler inerken Türkiye'de hala sabit kaldığını neden düşmediğini sormuştu. Bunun üzerine Merkez Bankası'ndan faiz indirimi haberi geldi. Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı da piyasalara hemen yansıdı. Karar sonrası borsa yükselirken, dolar ise düşüş gösterdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını, 0.50 puan indirimle, yüzde 8.25’ten, yüzde 7.75 düzeyine düşürdü.

Merkez Bankası açıklamasında, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, şöyle denildi:

"Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmiştir."

Borsa yükseldi, dolar ve faizler düştü

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi TCMB'nin faiz indirimin ardından ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 159,27 puanlık yükselişle 89.091,46 puandan başladı.

BIST 100 endeksi, ilk seans kapanışına göre yüzde 0,18 değer kazanırken, dünkü kapanışa göre de 1.084,98 puan ve yüzde 1,23 yükseliş kaydetti.

TCMB'nin politika faizini 50 baz puan indirmesinin ardından dolar/TL bankalararası piyasada 2,3430’dan 2,3250 seviyelerine kadar gerilerken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 7'nin altına geriledi.

TCMB'nin politika faizinde ölçülü bir indirime gitmesinin piyasalar tarafından pozitif karşılandığını ifade eden analistler, karar metninde "enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" ifadesinin korunmasının da uzun vadeli tahvil faizlerinde düşüşü desteklediğini kaydediyor.

Güne yüzde 7,31'den başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi şu dakikalarda yüzde 7,22'ye gerilerken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri de yüzde 7,09'dan yüzde 6,84'e kadar geriledikten sonra yüzde 7 seviyelerinde dengelendi.

Dolar/TL, TCMB'nin kararının ardından hızlı bir şekilde 2,33'ün altına inerken, avro/TL de 2,7140 seviyesinden 2,6917'ye kadar geriledi. BIST 100 endeksinin faiz indirimi ve buna rağmen düşüş kaydeden döviz kurlarının desteği ile gelmesi muhtemel kar satışlarının karşılanması durumunda 89.900 direncinin gündeme gelebileceğini ifade eden analistler, olası düşüşlerde ise endeksin 88.000 seviyesinin üzerinde tutunmasının önemli olacağını dile getiriyor.

Öğleden sonra veri takviminin zayıf olması nedeniyle iç dinamiklerin etkili olacağını aktaran analistler, banka paylarının seyrinin genel piyasa üzerinde de belirleyici olabileceğini tahmin ediyor.