1959 yılından itibaren Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği tarafından üretilen ve kentin simgesi haline gelen şifalı Mesir Macunu ticari marka adına kavuştu. 53 yıldır 'Mesir Macunu' olarak üretilen şifalı macun, derneğin üç aylık çalışması sonucunda artık yeni ticaret marka ismi olan 'Macun-i Mesir' olarak üretilmeye başlanacak. Dernek Başkanı Ufuk Tanık, Mesir Macunu'nun bugüne kadar bir marka ismi olmadan satışa sunulduğunu belirtti. Üç ay boyunca bir marka ismi çalışması yaptıklarını kaydeden Tanık, "Çalışma sonucunda logosuyla birlikte 'Macun-i Mesir' marka ismini ortaya çıkardık. Hem Osmanlı ismine, hem de derneğimize uygun bir isim oldu. Şimdi ismin patentini almak için patent kuruluna başvuruda bulunduk. Ayrıca tasarım tescili için de müracaatımızı yaptık. Kimse hem ismimizi, hem logo tasarımızı taklit edemeyecek" dedi. Tanık, Mesir Macunu'nun yeni marka isminin yer aldığı ambalajların yapımına başlandığını ifade ederek, önümüzdeki aylar içerisinde şifalı macunun yeni ismiyle piyasada satışa başlayacağını söyledi.

Mesir Avusturya'ya da gönderilecek


Dernek Başkanı Tanık, 2011 yılında ihracata Almanya ile başladıklarını dile getirerek, Rusya'dan sonra şimdi de Avusturya'ya şifalı macunu göndermeye başlayacaklarını söyledi. Tanık, "Geçtiğimiz yıl Almanya'ya 6 ton, Rusya'ya 1,5 ton Mesir Macunu gönderdik. Önümüzdeki ay içinde Avusturya'ya da 1 ton macun göndermeye başlayacağız. Almanya ile Rusya'ya hala macun göndermeye devam ediyoruz. Artık ihracat yelpazemizi her geçen yıl arttırıyoruz. Ayrıca şu anda Arap ülkelerinden de macun için talep var. Bu konuda da görüşmelerimiz sürüyor" dedi. Tanık, geçen yıl 100 ton Mesir Macunu ürettiklerini bu yıl ise hedeflerinin 150 ton üretmek olduğunu söyledi. Derneğin macun imalathanesinin de yenilendiğini belirten Tanık, "Macunun sıvı hali daha önceden manuel olarak kavanozlara konuluyordu. Şimdi kavanoz dolum makinesi alındı ve sıvı macun otomatik olarak kavanozlara dolduruluyor. Ayrıca bünyemize yeni bir pazarlama aracı daha ilave ettik. Böylece bir şehire macunumuzu ulaştırmamız daha da kolay olacak. İstanbul'da bir lojistik firması ile anlaşmak üzereyiz. Anlaşmaya sağladığımız takdirde Marmara ile Karadeniz bölgelerindeki tüm illere macunumuz dağıtılmaya başlanacak" dedi.

Tanık, Manisa'ya özgü Mesir Macunu'nun daha kapsamlı tanıtımı yapmak için, yurt dışındaki bir çok ülkenin düzenlediği çeşitli fuarlara katılım sağladıklarını da sözlerine ekledi.