Milas köylerinde yaşayanlar pamuktan zarar edince tarla ve arazilerinde balık havuzları kurarak, çupra ve levrek yetiştirmeye başladılar. Milas'ın Yaşyer köyünden Davut Toğuç, "Bizim köylüler pamuk ekmekten vazgeçtiler. Çünkü o kadar emeğin karşılığını almak bir yana, zarar ediyorlar. Milaslılar artık tarlada balık yetiştiriyor' diyor.

Toğuç, Yaşyer Köyü'ndeki 55 dönümlük aile arazisine pamuk ekememekten yakınırken son 10 yılda mazot, gübre, tohum fiyatlarının arttığını belirterek, pamuğun kilogram fiyatı da ucuzlayınca geçen yılki ekimden sadece 1.000 (Bin) TL. kazanabildiğini söylüyor.
 
'Bütün bir yılı bu parayla geçirmek mümkün mü?' diyen Toğuç, 'Tarım bitince bizim köyün neredeyse tamamı balık çiftliği oldu. Pamuk tarlalarına balık havuzları kuruldu. Herkes tarlada çupra, levrek yetiştiriyor. Denize uzak bizim köyler. Artezyenle çıkan su, deniz suyuna çok yakınmış. Tuzlu yani. Tarlaya kurulan balık havuzu bu suyla dolduruluyor. Kirlenen su yine toprağa veriliyor. Milas'ın tüm köylerinde, tarlada çupra- levrek yetişiyor artık.'

Yetkililerin tarlalara balık havuz kurulması konusunda duyarsız kaldığını da söyleyen Toğuç, "Kimse gelmiyor. Birkaç uzmana sorduk. Yakında toprağınız, yeraltı sularınız kirlenir; hastalık başlar, tarım yapamazsınız dediler. Onca ilaca artezyen mi dayanır? Köylü tarımdan kazanamıyordu, şimdi cebine para giriyor. Ne toprağı düşünüyor ne suyu!'
Milas'ın köylerinde tarlaların ortasına kurulmuş iptidai havuzlar, havuzun çevresinde gezinen tavuklar, tel örgüyle çevrili havuzları koruması için ağaçlara bağlanmış köpekler dikkat çekiyor artık.