Konak Ontur Otel'de düzenlenen Milli Yemek Kartı tanıtım toplantısına Türkiye'deki Lokantacılar Odası Başkanları, Yemek NET Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Ören ile Federasyon yöneticileri katıldı. 'GUSTO Kart' ve 'AHİ Kart' adıyla iki kartı Haziran ayında hizmete sunacaklarını açıklayan Aykut Yenice, kartlardan elde edilen gelirin de yurt içinde kalacağını söyledi. Yenice, "Esnafımız milli yemek kartı GUSTO'yu kullanmak için ayda sadece 150 TL ödeyecek. Onun hacrinde POS, kargo, aidat ve benzeri isimlerle hiç bir ücret alınmayacak. Böylece ortalama bir esnaf ayda en az 2- 3 bin TL kar elde edecek. AHİ Kart ise esnafımızla toptancıların birbirlerinden indirimli ve avantajlı alışveriş yapmasını sağlayacak" dedi.

Vatandaşların da lokantalardan kart sayesinde yüzde 5 ila 50 arasında değişen oranlarda indirimden yararlanacağını kaydeden Yenice, yerli araba, yerli savunma sanayi gibi yerlileştirme çalışmaları kapsamında bir ilke daha imza atarak 'Yerli ve Milli Yemek Kartı'nı hayata geçirecek olmaktan mutluluk duyduklarını vurguladı.

HEM YEMEK HEM KREDİ KARTI

GUSTO ve AHİ Kart'ın çift bakiyeli olduğunu açıklayan Federasyon Başkanı Aykut Yenice, "Yani bu bakiyelerden birine kontör gibi yemek parası yükleyebilirsiniz. Diğerini ise şahsi hesabınız olarak kullanıp kredi kartında gibi alışveriş yapabilirsiniz. Odeabank ve YemekNET ile yaptığımız bu işbirliği sayesinde yemek ve kredi kartı tek kartta buluştu" diye konuştu.

'PARALAR ESNAFIMIZDA KALACAK'

Türkiye'de 4 yabancı firmaya ait yemek kartı bulunduğunu aktaran Aykut Yenice sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu firmalar esnafımızdan yüzde 10- 12 arasında değişen oranlarda komisyon alıyor. Ayrıca POS, kargo, bakım ve benzeri isimlerle birçok para kesiliyor. Bir de esnafımız firmalardan parasını 40 gün sonra alıyor. En ufuk bir tarih hatasında bile ödeme bir sonraki 40 güne erteleniyor. En küçük esnafınız bile ayda 1-2 bin lira parasını bu firmalara ödüyor. Ayda 20 bin lira ödeyen esnafımız bulunuyor. Ama artık bu paralar esnafımızda kalacak" dedi.

HEDEF 20 MİLYON KART

Projeyi YemekNET'in hayata geçireceğini ve bunun için 5 milyon liralık yatırım yaptığını  kaydeden Yenice şunları kaydetti:

"Ülkemizde 1.5 milyon vatandaşın kullandığı yemek kartında bizim ilk hedefimiz 20 milyon karta ulaşmak. Bunun için öğrencilere, yurtlara, belediyelerin gıda yardımı yaptığı vatandaşlarımıza da bu kartları vermek istiyoruz. Örneğin belediyeler dilerse gıda yardımı yapmak yerine içinde belli limitte para yüklenmiş bu kartları durumu iyi olmayan vatandaşlara dağıtabilir. Yurtlarda kalan öğrenciler için de özel bir program hazırlıyoruz. AHİ Kartımızı ise ilk etapta 50 bin adet basacağız" dedi.

Kartların Federasyona ve Odalara bağlı tüm üye işyerlerinden ücretsiz olarak alınabileceğini kaydeden Yenice, bakiye yüklemelerini de vatandaşlar tarafından banka, internet veya işyerlerinden yapılabileceğini aktardı.