Ali Budak- Dünya genelinde yaklaşık 138 bin 700 çalışanı ve 37,8 milyar dolar grup satışıyla 43 ülkede faaliyet gösteren Mitsubishi Electric, ev tipi klimaların geliştirilmesi ve üretimi için Manisa’da kurduğu yeni fabrikasının resmi açılışını gerçekleştirdi. Açılışa, Mitsubishi Electric Corporation Başkanı ve CEO’su Masaki Sakuyama ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, yerli ve yabancı çok sayıda iş insanı katıldı. Türkiye ’nün katılımıyla açılışı gerçekleştirilen yeni üretim tesisi, Mitsubishi Electric’in Avrupa’daki ilk ev tipi klima fabrikası oldu. Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş. tarafından Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan yeni fabrika ile Türkiye, Mitsubishi Electric için önemli bir üretim üssü haline geldi. Yaklaşık 382,5 milyon lira sermayeyle 60 bin metrekareye yakın alan üzerinde hayata geçirilen fabrikanın Mart 2021’de sona eren mali yıl itibari ile yıllık üretim miktarının 500 bin sete (iç ve dış ünite) ulaşması ve 400 kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor.

Manisa’da ev aletleri bölümü üretilecek

Açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında Mitsubishi Electric’in dünyadaki faaliyetleri ve Türkiye’deki hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Mitsubishi Electric Corporation Başkanı ve CEO’su Masaki Sakuyama, şöyle konuştu: İçinde bulunduğumuz mali yılda, Mitsubishi Electric Corporation olarak 4,420 milyar Japon Yeni (yaklaşık 147 milyar lira) düzeyinde net satışa ve 325 milyar Yen (yaklaşık 10,8 milyar lira) tutarında faaliyet gelirine ulaşmayı hedefliyoruz. Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş.’nin de dahil olduğu klima ve soğutma sistemleri segmentimiz, firma olarak büyük önem verdiğimiz ev aletleri bölümümüzün önemli bir parçası konumunda. Bin 40 milyar Yen (yaklaşık 34,6 milyar lira) olarak gerçekleşeceğini öngördüğümüz ev aletleri bölümü net satışları, şirketimizin toplam satışlarının dörtte birine karşılık geliyor. Bölümün faaliyet gelirinin ise 57 milyar Yen (yaklaşık 1,9 milyar lira) tutarına ulaşarak şirketimizin toplam faaliyet gelirinin altıda birini oluşturmasını bekliyoruz.

Türkiye önemli bir üretim üssü oldu

43 ülkede faaliyet gösteren Mitsubishi Electric’in potansiyeline ve gücüne inandığı Türkiye’de 2012 yılından bu yana yapılanma faaliyeti gösterdiğini hatırlatan Sakuyama, ‘Mitsubishi Electric Corporation olarak, Türkiye’de klima ve soğutma sistemleri ile fabrika otomasyon sistemleri alanlarında hizmet veriyoruz. Ayrıca, asansör ve yürüyen merdiven sistemleri, ulaştırma sistemleri, jeneratör ve transformatör ekipmanları ile uydu sistemleri gibi çok sayıda iş kolunda faaliyet gösteriyoruz. Öncelikli pazar olarak gördüğümüz Türkiye, yeni ev tipi klima fabrikamız ile Mitsubishi Electric için önemli bir üretim üssü haline gelmiş oldu’ dedi.

Türkiye’de ev tipi klima pazarı hızla büyüyor

Mitsubishi Electric Corporation'ın Türkiye ve Avrupa’daki klima ve soğutma sistemleri faaliyetleri hakkında bilgi veren Mitsubishi Electric Corporation Başkan Yardımcısı & Yaşam Alanı ve Dijital Medya Ekipmanları Grup Başkanı Takeshi Sugiyama, ‘Türkiye ve yakınındaki Avrupa ülkeleri, klima ve soğutma sistemleri segmentimiz için en önemli pazarlar arasında yer alıyor. Bu bölgedeki net satışlarımız, klima ve soğutma alanındaki toplam satışlarımızın yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Türkiye’nin kaydettiği ekonomik büyümenin ve yakınındaki Avrupa ülkeleri ile dostane ilişkilerinin sağladığı avantaj sayesinde, yeni fabrikamız bizim için stratejik bir rol üstlenecek. Türkiye’de yıllık 1 milyon ünite civarında olan ev tipi klima pazarının, ülkenin ekonomik gelişimiyle birlikte daha da büyümesini bekliyoruz’ diye konuştu.

Pazara uygun yerel ürünler geliştirilecek

Mitsubishi Electric’in kurumsal sloganı olan ‘Daha İyisi İçin Değişim’ (Changes for the Better) felsefesiyle Türkiye’deki yatırımlarına devam ettiklerini belirten Sugiyama, şöyle konuştu: Yeni fabrikamızda, önde gelen çevre dostu bir şirket olma hedefimize uygun olarak Avrupa Birliği mevzuatının gerekliliklerini karşılayan, yüksek enerji tasarruflu ve çevre dostu klimalar üretilecek. Ayrıca pazarın ihtiyaçlarına hızlı ve esnek bir şekilde yanıt veren yerel ürünler geliştirilecek. Bu çerçevede, pazarda yerel bir fabrikaya sahip olmanın avantajını da kullanarak Türkiye için bir model geliştirmeyi planlıyoruz.

Yıllık 500 bin set üretim ve 400 kişi istihdam hedefi

Fabrika ile ilgili bilgiler paylaşan Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş. Başkanı Sayın Katsu Wada, ‘Türkiye’de ev tipi klimaların geliştirilmesi ve üretimi için Nisan 2016’da kuruldu. İnşaatını Haziran 2017’de tamamladığımız fabrikamız Aralık 2017’de üretime başladı. Yaklaşık 382,5 milyon lira sermayeyle 60 bin metrekareye yakın alan üzerinde hayata geçirilen fabrikamızın, Mart 2021’de sona eren mali yıl itibari ile yıllık üretim miktarının 500 bin sete (iç ve dış ünite) ulaşması ve 400 kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor. Burası Avrupa’da Mitsubishi Electric’in ev tipi klimalarının üretileceği ilk fabrika olacak. Sanayi 4.0’a yanıtı olan e-F@ctory konsepti ile tasarlanan tesiste yüksek teknolojili çevreye dost ürünler üretilecek’ dedi.

İhracatımıza da katkı sağlayacak

Fabrikanın açılışında konuşan Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Mitsubishi Electric ile 2013 yılından bu yana yakın çalışmalar yürüttüklerini söyleyerek ‘Yatırım kararlarını hızlandırmak için ekiplerimiz Mitsubishi Electric ile birlikte mesailer yaptı. Fizibilitelerine katkı verecek birçok bilgi sağladık. Süreç içerisindeki bürokratik süreçleri hızlandırdık. Bu yatırım Türkiye’nin, her zaman bahsettiğimiz, avantajlı konumunu da gözler önüne seriyor. Yıllık 500 bin set üretim kapasitesine sahip bu fabrikadan Türkiye’nin yanı sıra, Avrupa’ya da ürün tedarik edilecek. Yani bu fabrika aynı zamanda ihracatımıza da katkı sağlayacak. Türkiye’de üretim yapan uluslararası şirketler aynı zamanda, avantajlı konumumuz sayesinde, 1,5 milyar nüfusu aşkın bir pazara hitap edebiliyor. Türkiye ekonomisi 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 büyüdü. 2016 yılı itibarıyla da satın alma gücü paritesine göre dünyanın 13. büyük ekonomisi konumundayız. Doğrudan yatırımlara baktığımızda, Türkiye 2002 yılına kadar 15 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çekmiş bir ülke iken, 2003’ten bu yana geçen yaklaşık 15 yıllık sürede 190 milyar doları aşan UDY çekmiştir. 2002 yılında Türkiye’de faaliyet gösteren 5 bin 600 uluslararası sermayeli şirket varken, bu sayı bugün 58 bine ulaştı’ dedi.