Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, hileli gıda satmaya yeltenen firmalara gözdağı verdi. Sağlıklı Gıda Platformu’nun düzenlediği toplantıda konuşan Mirmahmutoğulları, bakanlık bünyesindeki 1500 olan denetçi sayısını 4 bin 600’e çıkardıklarını kaydetti.

Mirmahmutoğulları, “Az denetçiyle de disiplin sağlanır. Hileli ürün sattığını tespit ettiğinizin canını yakarsanız bir daha yeltenmez. Çok sıkı denetimler yapıyoruz. Erkekse bir firma yönetmeliğe aykırı üretim yapsın” dedi.

Firmalar analiz ettiriyor Bakanlığın başlattığı teşhir uygulamasının olumlu sonuçlar verdiğini ifade eden Vedat Mirmahmutoğulları, firmaların kendi ürünlerini test ettirmek için laboratuvarlara getirdiğini söyledi.

Yapılan testler konusunda firmaların bazı eleştirileri olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, “Biz karma ürün satılmasın demiyoruz. Satılan ürünün üzerine karışık olduğu yazılsın diyoruz” diye konuştu. Vatandaş da memnun Hileli ürünlerin teşhir edilmesi uygulamasından vatandaşın da memnun olduğunu ifade eden Mirmahmutoğulları, 2004 yılında başlattıkları Alo Gıda 174 hattına bugüne kadar 600 bin telefon geldiğini bunlardan 92 bin 500’ünün gıda ile ilgili şikayetler olduğunu kaydetti.

Mirmahmutoğulları, “Bu şikayetlerin 90 bin 500’ünü sonuçlandırdık. 2 bin şikayet konusunda ise çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.

Ramazan'da et fiyatı düşecek


Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Ramazan fırsatçılarına kötü haber verdi. Ramazan ayında fiyatların artmayacağını ifade eden Bülent Tunç, kırmızı et fiyatlarında düşüş yaşanabileceğinin altını çizdi.

Et üreticileri hayvancılıkta verilen teşviklerden yararlandığı için yeteri kadar stokları olduğunu aktaran Tunç, “Kaçak hayvan ticaretinin büyük oranda azaltılmasıyla yerli üreticiler korunurken, et ithalatına izin verilerek de tüketiciler korunmaya çalışıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarının yükselmemesi için büyük gayret gösteriyor’’ dedi.

Tarımda Avrupa’nın birincisiyiz

Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye’nin son 10 yılda tarımsal hasılasının 23 milyar dolardan 63 milyar dolara çıktığını söyledi. Türkiye’nin bu rakamlarla Avrupa’da ilk, dünyada ise 6’ncı sırada yer aldığını ifade eden Mirmahmutoğulları, “15.8 milyar dolarlık ihracatımıza karşılık 11 milyar dolarlık ithalatımız var” dedi. (Bugün)