Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerinden derlenen bilgiye göre 2013'ün ilk 9 ayında 3 milyon 737 bin aracın satıldığı Türkiye ikinci el otomotiv pazarında, bu yıl aynı dönemde 4 milyon 27 bin araç el değiştirdi. Pazardaki toplam artış yüzde 7,7 oldu.

Bu dönemde otomotiv pazarının yüzde 92 ile neredeyse tamamını oluşturan otomobil ve ticari araç kategorilerinde pazarın büyüme ise yüzde 9,1 oldu. 2013'ün 9 ayında 3 milyon 387 bin otomobilin ve ticari aracın satıldığı bu pazarda, bu yıl aynı dönemde 3 milyon 695 bin otomobil ve ticari araç yeniden el değiştirdi. 

2014'ün üçüncü çeyreğinde Türkiye ikinci el otomotiv pazarında satış hareketliliğinin yüzde 75'i otomobilde oldu. Söz konusu dönemde 2 milyon 775 bin "ikinci el" otomobil el değiştirdi. İkinci el otomobil pazarındaki artış, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 oldu.

Bu dönemde ikinci el otobüs, kamyon ve traktör pazarında ise daralma oldu. İkinci el otobüs pazarı bu yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 gerilerken, ikinci el traktör pazarı yüzde 13, kamyon pazarı da 0,5 küçüldü.

Döviz kurundaki yükseliş etkili

İzmir Oto Galericileri Odası Başkanı Zafer Dursun, 2014'ün ilk yarısında döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak "sıfır" araç fiyatlarının artmasının, ikinci el satışlarını arttırdığını belirtti.

Sıfır araçlardaki fiyat artışının "ikinci el"e yansıdığını ifade eden Dursun, "İkinci elde bir canlılık kaydedildi. Bizim tespitlerimize göre otomobilde yaklaşık yüzde 10 bir artış olmuş. Artan fiyatlar, vergiler nedeniyle insanlar sıfır araçlara yaklaşamadı. Taşıt kredilerinin vadesinin azaltılması, maksimum 48 ayla sınırlandırılması sonucu vatandaşların ikinci ele rağbeti daha çok oldu" diye konuştu.

Dursun, 2015'te ikinci el pazarında beklentilerinin düşük olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Sıfır otomobilde yıl sonu kampanyalarının ikinci elde durgunluğa sebep olacağını düşünüyoruz. İkinci el 2015'te biraz sıkıntılı geçecek. Büyük firmalar sıfır otomobili cazip hale getirmek için '0' faizli büyük kampanyalar yapıyor. Bu da bizim esnafımızı zor durumda bırakacak gibi."