Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde temel alınan Brent ham petrolünün varil fiyatı, Perşembe günü yapılcak OPEC toplantısı öncesinde, kartelin petrol arzında önemli bir kısıntı yapacağına ilişkin beklentilerin zayıflamasının etkisiyle 79.50 dolara kadar geriledi.

Küresel emtia piyasalarında ABD hafif hampetrolünün varil fiyatı da 76 doların hafif altında, 75.72 dolardan işlem görüyor.

DOLAR YÜKSELİYOR

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard And Poors'un Türkiye'nin kredi notunu ve görümünü sabit tutma kararıyla, haftanın ilk işlem gönünde hafif yükselen dolardaki artış bugün de sürdü. Dolar, dün akşam saatlerindeki 2.2290 lira düzeyinden yükselerek, bugüne 2.23 liranın üzerinde başladı.

Dolar 2.2370 liraya kadar çıkarken, euro da 2.7779 lira ile yukarı yönlü hareketini sürdürdü. Bu gelişmelere bağlı olarak, yarı yarıya euro ve dolardan oluşan döviz sepeti de yeniden 2.50 düzeyini aştı.

ALTIN FİYATLARI

İsviçre'de, Merkez Bankası'nın rezervlerini artırıp, artırmamasının oylanacağı referandum öncesi küresel piyasalarda altının onsu 1,200 doların hemen altında işlem görüyor.

İsviçre’de 30 Kasım’da yapılacak kamuoyu yoklamasında sunulacak teklif kabul edilir ve Parlamento'dan da onay çıkarsa, Merkez Bankası’nın 550 milyar dolar değerindeki varlığın beşte biri ile altın alması gerekecek. Merkez Bankası, şu an sahip olduğu yaklaşık 547 milyar dolarlık varlığın yüzde 7.7’si altın olarak tutuyor.

İşlemcilerin İsviçre'deki referanduma odaklandığı küresel piyasalarda altının onsu 1,198 dolar düzeyinde işlem görüyor. Türkiye'de de altının gramı 86.0 lira ve çeyrek altın da 149 liradan satılıyor.