Mehmet Akif Çakmak -Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, yaklaşan Ramazan ayının turizme yapacağı etkiyi değerlendirdi. Yabancı turiste hitap eden otellerin Ramazan ayında sıkıntı yaşamasını beklemediklerini söyleyen Mehmet İşler, yerli turist çeken otellerin müşteri kaybedebileceğini ifade etti. Ramazan ayının şehir otellerine yaracağını belirten İşler, 2011 yılına göre gelen turist oranında azalma olduğunu ve 2012 yılının zor geçeceğini daha önceden tahmin ettiklerini söyledi.


Yabancı turist sıkıntısı yaşanmaz


Ramazan ayı nedeniyle otellerdeki doluluk oranlarında düşüş beklediklerini kaydeden Mehmet İşler, "Kayıplarımızı düzenleyeceğimiz kampanyalar, son dakika satışları ile kapatabileceğimizi düşünüyorum. Ramazanda yabancı turist açısından çok sıkıntı yaşanmaz. İç pazara hitap eden oteller sıkıntı yaşayacak. Oruç tutan vatandaşlarımız sahil yerlerini pek tercih etmeyecektir, termal turizme kayma olabilir" dedi. Ramazan ayının şehir otellerinde yemek rezervazyonlarını artıracağını fakat konaklamalara olumlu bir etkisinin olmayacağını söyleyen İşler, "Şehir otelleri yemek organizasyonları yapıyor. Ramazan ayı şehir otellerinde daha çok yaşanacak" yorumunda bulundu.

2012'den önce Kuzey Afrika, İran, Irak, Suriye gibi ülkelerden Türkiye'ye yoğun turist girişi olduğundan söz eden İşler, "2012 yılında bu durum yaşanan sorunlar, gerilimler nedeniyle ortadan kalktı. Arap ülkelerinden gelen ve yayla turizmine ilgi duyan önemli bir potansiyel de vardı. Onlarda da azalma var. Ramazan ayında sıcaktan bunalıp Türkiye'de oruç tutmak isteyen Arap turistler olur mu bende merak ediyorum. Ramazanda oruç tutmak için Türkiye'deki yaylaları tercih edebilirler" dedi. 

İzmir önlerde yer alacak

2012 yılının çok zor bir yıl olacağını daha önceden söylediklerini dile getiren İşler, 2011 rakamlarına göre gerileme beklediklerini ifade etti. İzmir'in geçen yılı yüzde 20 artış ile kapattığını belirten İşler, "2010'dan daha iyi 2011'den daha kötü bir seneyi geride bırakacağız. Kruvaziyer turizminin yüzde 20 oranındaki artışta etkisi büyüktü. Bu sene biraz gerileme oldu. Temmuz ayı ile birlikte kruvaziyer yolcuları yeniden artmaya başladı. Hedeflerimizden şaşmadık. Önümüzdeki dönemde İzmir, İstanbul ve Antalya ile birlikte turizmin önde gelen illeri arasında yer alacaktır.2023 yılında 50 milyon turiste ulaşabileceğimizi ve İzmir'in de bu konuda büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.