Bundan sonra trafikte kusurlu hareket yapan sürücüler de yaşanan kazalardan sorumlu tutulacak. Hazine Müsteşarlığı, trafik sigortasının genel şartlarında değişiklik yaptı ve yeni uygulama, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, doğrudan kazaya karışmasa bile trafikte kural ihlali yaparak hem maddi hem de bedeni zarara neden olan sürücüler de artık, kazalarda sorumlu tutulacak ve zarar, kusuru oranında kendi trafik sigortasından karşılanacak. Böylece yeni düzenleme ile trafik sigortası kapsamına 'temassız kaza' kavramı da girmiş oldu.

Sigorta şartlarında yapılan değişiklikle, doğrudan kazaya karışmasa bile trafikte kural ihlali yaparak hem maddi hem de bedeni zarara neden olan sürücülerin de kazalardan sorumlu tutulması kararını değerlendiren İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, 'Sigortanın işine akıl ermiyor. Fiyatlar hala yerinde duruyorken, hala kendi lehine olan her şeyi sigorta poliçesi içerisine koyuyorlar. Aleyhine olan durumları değiştirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Sigorta şirketleri 3'üncü şahıslara verdikleri tazminatları da kaldırmışlardı. Sadece kendi çıkarlarına göre fiyat belirliyorlar. Bu temassız kaza durumunda da aynısı olacak. Poliçenin içine koyduktan sonra olası bir kaza sonrasında ortaya çıkacak masrafı da karşılamış olacak. Hiçbir risk almadan sigortacılık yapılıyor. Böyle sigortacılığı ben de yaparım' diye konuştu.

Sigortalarda düşüş yaşanmadı

Trafik sigorta fiyatlarının yüzde 15-20 oranında düştüğü yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Anık, 'Sözde trafik sigortalarının fiyatları düşüyordu. Hazine Müsteşarlığı'nın da açıklamalarına bakıldığında, kendi aralarında anlaştıklarını ve trafik sigortalarında bir indirim olmadığını gördük. Trafik sigortasını 5 bin liranın üzerine çıkardılar ve her şeyi lehine çevirdikten sonra, fiyatları yüksek tutarak istedikleri sonuca ulaşıyorlar. Daha önce tavan fiyat serbestti ama şirketler kendi aralarında anlaşıp, fiyatı 5 bin 400 liraya sabitledi. Bir yerde fiyatlar yukarıya çekildi. Geçen sene özel araç bin 200 liraya sigorta oluyorken, şu an 2 bin 400 lira oldu. Bu araçların da herhangi bir kazası yok. Ancak çıkan fahiş fiyat farkları da ortada. Bunlara söylenecek bir şey yok. Bu işin sonu nereye gider bilinmiyor. Bundan sonra olmadı araçlarımızın anahtarlarını sigorta şirketlerine verelim, onlar çalıştırsın ve bize para versinler. Başka çıkış yolu kalmadı' ifadelerini kullandı.


Direkt mahkeme yolu kapatıldı

Hazine trafik sigortası genel şartlarında bir değişiklik daha yaparak, kazalarda zarar görenlere, mahkemeye gitmeden önce sigorta şirketlerine başvurma zorunluluğu da getirdi. Bu düzenleme, Nisan ayında çıkan trafik sigortası kanununda da yer alıyordu. Buna göre; özellikle trafik kazalarında sakat kalanlar ya da yakınını kaybedenler, tazminat talebi için önce sigorta şirketine başvuracak. Şirket, bu talebi 15 gün içinde yazılı olarak cevaplandıracak. Sigorta şirketinin vereceği tazminat beklentiyi karşılamaz ise tüketici, o zaman hukuk yoluna başvuracak. 15 günlük sürenin sonunda tazminat tutarında anlaşma sağlanamadığı durumda hem sigorta şirketi hem de tüketici arabulucuya da başvurabilecek.


Sigortacılar uygulamadan memnun

Yeni düzenlemenin trafik kurallarına uymayarak, trafikte sakıncalı hareket yapan sürücülere yönelik olduğunu belirten sigortacılar, bu şekilde araç kullanarak kazaya neden olan sürücülerin bazı durumlarda temas olmadığı gerekçesiyle hukuken kazadan sorumlu tutulmadıklarını söyledi. Yeni uygulamaya ise 'kazanın temassız olması sorumluluğa engel olmaz' maddesinin eklendiğini dile getiren sigortacılar şunları söyledi: Örneğin, siz normal yolunuzda seyrederken, başka bir araç aniden önünüze çıkıyor, siz de ona çarpmamak için direksiyonu kırıp, kaldırımdaki yaya çarpıyorsunuz. Bu tür kazalar çok oluyor. Sizin hiçbir suçunuz yokken bir anda suçlu hale geliyorsunuz. Bazı durumlarda mahkemeler de, kusurlu hareket edenin hiçbir teması olmadığını gerekçe gösterip, tüm sorumluluğu kazayı yapana yüklüyor ve zararı çarpan sürücünün sigorta şirketi karşılıyor. Oysa yeni düzenleme ile kazaya sebebiyet veren de artık sorumlu olacak, kusuru oranında zarara katılacak ve sigorta açısından hasarlı sürücü olarak değerlendirilecek.