Başbakan Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni teşvik paketinde KKDF indirimi yapılacağını açıkladı. Yatırımların önünü açmak amacıyla gerçekleştirilen düzenleme yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranını yüzde 6'dan sıfıra indirdi.

Maliye Bakanlığı, 2015 yılı bütçesinde vadeli ithalattan KKDF vergisini 500 milyon TL olarak öngörmüştü. KKDF ödememek için peşin ithalat yoluna giden sanayiciler bankalardan kredi kullanıyordu. Kredi maliyetleri de ortadan kalkacak olan sanayiciler yıllık 1 milyar lira civarında bir finansman yükünden kurtulmuş oldu. Bakanlar Kurulu'nun sıfıra indirdiği yüzde 6'lık KKDF oranı 2011 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile konulmuştu.

Dünya genelinde küresel ekonomik bir durgunluk yaşandığına işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, sanayide çarkların daha hızlı dönmesini ve bunun sonucunda Türk ihracatçısının daha rekabetçi bir ortama kavuşmasını sağlayan değişikliği doğru bir adım olarak gördüklerini ifade ederek Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Türk sanayicisinin ve ihracatçısının bu değişikliği uzun yıllardır istediğini ifade eden Ünlütürk, “Türk sanayicisinin ve ihracatçısının rekabet gücünü azaltan tüm yüklerden kurtulmasını istiyoruz. Elektrik fiyatlarındaki yüzde 2 TRT payının da aynı şekilde kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.


SANAYİCİ DE MUTLU

Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da yaptığı yazılı açıklamayla KKDF oranını yüzde 6'dan sıfıra indiren Bakanlar Kurulu Kararı'nın Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin, üreten kesimi rahatlattığını söyledi. Yorgancılar, “Finansmana ulaşmanın zorlaştığı, maliyetlerin katlandığı bir süreçte; gerek finansman, gerekse de vergi yükü açısından sanayicilerimize ciddi bir mali yük oluşturan KKDF, artık ayak bağı olmaktan çıkmıştır. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz. Daha rekabetçi bir yapıya ulaşmamız gerekirken ve ihracatımızı artırmanın yollarını ararken, bu tür ek mali yükler sanayinin önünde her zaman engel teşkil etmektedir. KKDF'nin kaldırılması ile hareket alanımız genişlemiş yatırımların yolu açılmış ve bir mali yükten kurtulmuş olmaktayız. Diliyor ve ümit ediyoruz ki, benzer mali yüklerin kaldırılması ile reel sektör, Türkiye'nin büyümesinin en önemli itici gücü olmaya devam edecek ve kalkınmasına ivme katacaktır."