Bakan Şimşek, Maliye Bakanlığı'nda 'Son Makroekonomik Gelişmeler ve 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri' konulu bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 2011 yılının dünya ekonomisi için başlangıçta çok iyi başladığını ifade eden Bakan Şimşek, yılın ikinci yarısında ise avro bölgesindeki borç kriziyle dünya ekonomisinin bir küçülme yaşadığını söyledi. Global büyümenin yüzde 4'ün altında gerçekleştiğini kaydeden Şimşek, 2012 yılında ise büyümenin 2011 yılının altında kalabilme ihtimali olduğunu ifade etti. "Son dönemde ABD'den reel ekonomiye ilişkin rakamlar oldukça iyi" diyen Bakan Şimşek, fakat 2012 yılı için bir 'belirsizlik' bulunduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin gerek büyüme gerekse istihdam açısından 2011 yılını güçlü bir performansla kapattığını belirten Bakan Şimşek, 2011 yılında Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 8 oranında olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Avrupa'da çok ciddi istihdam kayıpları yaşanırken Türkiye 2007 sonundan bu yana 4 milyon civarında bir istihdam oluşturduğu için büyük bir performans gösterdiğini belirten Şimşek, işsizlik oranındaki yüzde 9'luk oranın son 10 yılın en düşük rakamlarından bir tanesi olduğunu söyledi. "Cari zaçık 2011 yılında tahminen yüzde 11 civarında olacak" diyen Bakan Şimşek, 2012 yılında ise iç talebin daha makul düzeylere gerilemesiyle birlikte cari açığın daralmaya gireceğini ifade etti.

2012 yılının son çeyreğinden itibaren enflasyonun düşeceğini öngördüklerini ifade eden Bakan Şimşek, yine bu kapsamda da cari açığın daralacağını kaydetti. Ekonomiye geniş bir çerçeveden bakıldığında güçlü bir makro ekonominin bulunduğunu kaydeden Şimşek, yapısal reformların yanı sıra siyasi istikrarın da güçlü bir ekonomide temel etken olduğuna dikkat çekti. Bakan Şimşek ayrıca, öngörülmeyen dış kaynaklı bir şok yaşansa bile, Türkiye'nin şokları telafi edecek adımları atabileceğini söyledi.

2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ

2011 yılı Aralık ayında Merkezi Yönetim Bütçe Giderleri'nin 40 milyar 970 milyon TL olduğunu belirten Bakan Şimşek, Aralık ayında cari açığın ise 17 milyar 878 milyon TL olduğunu söyledi. Yıllık bütçe giderlerini de açıklayan Bakan Şimşek, 2010 yılındaki cari açığın 40 milyar 81 milyon TL olduğunu, fakat 2011 yılında bu rakamın yüzde 56.5 azalarak 17 milyar 439 milyon TL'ye düştüğünü söyledi. Bakan Şimşek, 2011 yılındaki hedefin 33.5 milyar olduğunu fakat hedefin aşılarak 17 milyar 439 milyon TL'ye düştüğünü belirtti.

Maliye Bakanı Şimşek, ayrıca ulaştırma, sağlık, eğitim ve depremden zarar gören Van'a toplam 11.1 milyar TL kaynak aktardıklarını söyledi.
"Çok iyi bir performansımız var. Ama o geride kaldı şimdi 2012 yılına bakmamız lazım" diyen Şimşek, 2012 yılının çok çalışacakları bir yıl olacağını belirtti. 2011 yılı sonu itibariyle bütçenin yüzde 13.5'i faize gittiğini belirten Bakan Şimşek, bu rakamın 2002 yılında ise yüzde 43 oranında olduğunu söyledi. "2011 yılı bir seçim yılı olmasına rağmen güçlü bir performans ortaya koyduk" diyen Şimşek, Türkiye'nin uluslararası arenada ekonomisinin daha da ilerilere gitmesi için var güçleriyle çalışacaklarını ifade etti.

3. KÖPRÜDE İLK TERCİHİMİZ ÖZEL SEKTÖR ELİYLE YAPILMASI


Bakan Şimşek, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bakan Şimşek, bir soru üzerine İstanbul'a yapılacak 3. köprü için kendilerinin ilk tercihin özel sektör eliyle bu köprünün yapılması olduğunu söyledi. İkinci tercihlerinin ise kamu-özel sektör işbirliğiyle 3. köprünün yapılmasını istediklerini belirten Şimşek, bu da olmazsa son tercih olarak kamu eliyle yapılması olduğunu ifade etti.
İntibak Yasası'na da değinen Bakan Şimşek, bu yasa devreye girse de girmese de memurların bu zammı alacaklarını söyledi. "Bedelli askerlikten gelecek olan gelir 3. köprünün yapımında kullanılacak mı?" sorusu üzerine Bakan Şimşek, bedelli askerlikten gelecek olan gelirin nerelerde kullanılacağının yasayla belli olduğunu söyledi.