Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eşi Esra Şimşek ile birlikte Meclis'teki 'Fotoğraflarla Parlamento'nun 95 Yılı' sergisini gezdi. Bakan Şimşek, "Emekli maaşlarının minimum 1500 lira olmasının maliyeti 37 milyar. Basit bir hesap. Bilmiyorlarsa gelsinler biz onlara modeli verelim. İki maaş vereceksiniz onun da maliyeti 32 milyar lira. 32 artı, 37 ne yapar ? 67 yapar mı? Siz 800 bin taşeron işçiyi kamuya işçi olarak alırsanız, aynı iş kolundaki ücreti öderseniz; yaklaşık 25 milyar lira yapıyor; onu da ekleyin. Başka hiçbir şeye gerek yok. 45 bin uzmanmış vs. buradan 100 milyar lira. En muhafazakar tahmin 150 milyar lira" dedi.

"HANGİ HARCAMALARI KISACAKLARINI ORTAYA KOYSUNLAR"

CHP'nin seçim bildirgesinde açıkladığı ekonomik reformlara ilişkin şuana kadar hiçbir kaynağı ortaya koyamadığını söyleyen Bakan Şimşek, "Bizim son 13 yılda bütçeleştirdiğimiz kaynağı, kaynak diye sunuyorlar." diyen Şimşek, "O zaten personele, eğitime, altyapıya giden kaynak. Onların hiçbirinde kısıtlama yapacağız demiyorlar. Hangi vergiyi arttıracaklarını, hangi harcamaları kısacaklarını, hangi harcamayı diğer harcamalarla değiştireceklerini ortaya koysunlar" diye konuştu.

"SEÇİM ÖNCESİ BOL KESEDEN ATMIŞLAR"

Kayıt dışını azalttıklarını ve ondan da haberleri olmadığını ifade eden Bakan Şimşek, "Önce bütçe açığını patlatıp ondan sonra Nasrettin hoca fıkrası gibi burada teller var, koyunlar buradan geçer, tellere yünleri takılır, topladığı yünle… bunlar tamamen hikaye. Belli ki seçim öncesi bol keseden atmışlar, açık ve net olarak" diye konuştu.

"BÜTÜN KAMUNUN ARAÇLARININ MALİYETİ 3.3 MİLYAR LİRA"

21 milyar liralık bütçeye 180 milyar lira ilave yaparsanız bunun 200 milyar yapacağını ve bunun bütçe açığını 10'a katlanması anlamına geldiğini belirten Bakan Şimşek, "O zaman ne büyüme kalır, ne kredibilite kalır, cari açık patlar, bütçe açığı patlar. Çıksınlar bize afaki hayali değil bugünle ilgili bu harcamaları finanse edecek hangi kaynakları hangi vergileri arttıracaklarını, nereden kaynak bulacaklarını hangi harcamaları değiştireceklerini anlatsınlar. Ben 180 milyar liradan bahsediyorum. Kamumun bütün araç alımı, bakımı yakıtı; bu araçların içinde ambulans var, tank var, zırhlı araçlar var, binek araçlar var. Bütün kamunun araçlarının maliyeti 3.3 milyar lira. 180'den 3,3'ü düşürelim; 150'den 3'ü düşürelim; 147 kaldı. Örtülü ödeneğin tamamı hadi abartın 1 milyar lira olsun. 2 milyar olsun. Geldik 145'e. Hadi buyurun" dedi.

"EN MUHAFAZAKAR TAHMİN 150 MİLYAR LİRA"

Bakan Şimşek şöyle devam etti; "Emekli maaşlarının minimum 1500 lira olmasının maliyeti 37 milyar. Basit bir hesap. Bilmiyorlarsa gelsinler biz onlara modeli verelim. İki maaş vereceksiniz onun da maliyeti 32 milyar lira. 32 artı, 37 ne yapar? 67 yapar mı? Siz 800 bin taşeron işçiyi kamuya işçi olarak alırsanız, aynı iş kolundaki ücreti öderseniz; yaklaşık 25 milyar lira yapıyor; onu da ekleyin. Başka hiçbir şeye gerek yok. 45 bin uzmanmış vs. buradan 100 milyar lira. En muhafazakar tahmin 150 milyar lira."

"ASGARİ ÜCRET ÜLKE İMKANLARI İÇİNDE SÜREKLİ BİR ŞEKİLDE ARTTIRILMALIDIR"

Bakan Şimşek, "Asgari ücret ülke imkanları içinde sürekli bir şekilde arttırılmalıdır. Hükümetlerimiz döneminde de reel olarak katlanmış. Asgari ücret tabiki ülke geliştikçe artacak. Bu olması gereken bir şey. Ama siz şimdi özel sektörün kesesinden asgari ücreti ben 1500 liraya çıkardım dediğiniz zaman; siz işçiye en büyük zulmü yapmış oluyorsunuz. Niye? Ya işçi kayıt dışı çalıştırılacak. (bir de kayıt dışıyla mücadele edeceklermiş) ya da siz muhtemelen o işçilerin işten atılmasına neden olacaksınız" dedi.

"CHP'NİN VAATLERİYLE İLGİLİ HER PLATFORMDA OTURURUZ BU KONULARI TARTIŞIRIZ DEDİM"

'Hodri meydan'ı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na dediğini belirten Şimşek "Ekonomi kurmayına demedim. Çünkü onlar benim muhatabım değil. Niye? Sayın Kemal Kılıçdaroğlu çıktı dedi ki, Türkiye'nin en iyi 10 maliyecisinden biriyim dedi. Buna saygı duyuyorum. Maliye Bakanı da bu işlerden anlamaz dedi. Peki; bu bir iddia. Ben de dedim ki buyurum gelsin, her platformda, maliye politikasıyla ilgili, vergiyle ilgili harcamalarla ilgili CHP'nin vaatleriyle ilgili her platformda otururuz bu konuları tartışırız dedim" diye konuştu.

"HAYAL, İÇİ BOŞ"

Bakan Şimşek sözlerini şöyle tamamladı; "Biz emeklimize 159 milyar lira para vereceğiz. CHP diyor ki, '250 küsür milyar liraya çıkartalım'. Bende diyorum ki, 'Çıkartalım ama nereden bulacaksın. Bu sene yatırımlara, sağlığı, eğitimi öncelik vereceğiz. Eğitime 90 milyar lira kaynak aktaracağız. Eğitimden kısacaklarsa, anlatsınlar. Sağlığa 81 milyar lira aktaracağız. Emekli için, Sosyal Güvenlik Kurumu'nu batırdıkları için, biz ilave 81 milyar lira aktaracağız. Buradan kısacaklarsa, açıklasınlar. Bana burada hangi kısıntıları yapacaklarını, hangi vergi arttıracaklarını söyleyin. Milletimizden topladığımız 100 liralık verginin 86 lirasını milletimize yatırım ve hizmet olarak sunuyoruz. Ama son koalisyon hükümetin döneminde 100 liralık verginin 86 lirası faize gidiyordu. Popilist söylemler bütçe açıklarına ve borçlara dönüştü. Türkiye 2001' de battı, bankalar battı, Türkiye iflas etti. IMF geldi. Muazzam bir kaynak sundu. Ona rağmen işin içinden çıkamadılar. 3 koalisyon hükümeti terk etti. Seçimlere gittiler, halk onlara gerekli dersi verdi. Şimdi 90'lı yılların başına dönmüş durumdayız. Ben o taahhütleri nasıl gerçekleştireceklerini soruyorum. Hayal, içi boş."