Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Muhalefetin vaatlerini eleştiren Şimşek, "Mert ol, kaynağı nereden bulacaksın açıkla, para mı basacaksın söyle? Bunu da demiyor" dedi. Enflasyon rakamlarını değerlendiren Şimşek, önümüzdeki dönemde düşmesini beklediklerini ileri sürdü.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep'te NTV'nin sorularını yanıtladı.

Şimşek, muhalefete yönelik "Mert ol, kaynağı nereden bulacaksın açıkla, para mı basacaksın söyle? Bunu da demiyor" dedi.

Dün açıklanan enflasyon rakamları hakkında konuşan Şimşek şunları söyledi:

"Enflasyon yüzde 7,9'la yüksek ama manşet enflasyon biraz yanıltıcı olabiliyor. Çekirdek enflasyona bakmak lazım. Nisan'da çekirdek enflasyon yüzde 7'ye indi. Mevsim koşullarındaki normalleşme etkisini yıl sonuna doğru göreceğiz. Bu enflasyon oranı Türkiye'de iş yapmanın önünde engel değil. Enflasyon konusunda bir endişe duymuyoruz. Yukarı doğru kalıcı bir trend yok, önümüzdeki dönemde tekrar aşağı doğru düşmesini bekliyoruz. Bu enflasyonun yarısı neredeyse gıdanın etkisi... Enflasyonda hedefimiz yüzde 5 ve altına çekmek, orta-uzun vadede bunu başaracağız."

Şimşek, yılın ikinci yarısında bütçede enflasyon etkisinin olabileceğini ama tolere edileceğini söyledi.

Partilerin seçim vaatleri konusunda da konuşan Şimşek, borç ve bütçe gibi problemleri kökünden söktüklerini belirterek "Büyük problemleri çözdük, geriye sektörel ve yapısal dönüşüm kaldı. Popülist söylemlerle olmayan kaynakları dağıtıyorlar. Ortada kaynak yok, o gün bugün patinaj yapıyorlar" şeklinde konuştu.

Şimşek, enflasyondaki artış nedeniyle kamu çalışanlarına yapılacak olan 1 puanlık enflasyon farkı artışının bütçeye maliyetinin yaklaşık 700 milyon lira olduğunu belirterek, "Bütçe açığımız bu sene son derece düşük, olmayan kaynağı kullanmıyoruz. Bu tür maliyetleri bütçe kolaylıkla absorbe eder" dedi. Maliye Bakanı, kayıtdışı oranını son 10 yılda yüzde 33'ten yüzde 26'ya düşürdüklerini belirterek muhalefetin vaatlerinin bütçe açığını 10 katına çıkaracağını belirtti.