Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın uyarılarının ardından gıda takviyesi, sporcu gıdası,zayıflatıcı ilaçlar, doping ilacı ve enerji içeceklerine yönelik denetimler artırılıyor. Bu ürünlerin yasa dışı yollardan Türkiye'ye girişinin tespit edilmesinin ardından gümrüklerde alarm verildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın saha denetimleri ise artırıldı. Gümrük kapılarında yapılan denetimlerde bir kalemde 6 milyon liranın üzerinde değere sahip gıda takviyesi ürününe el konuldu. Kamuoyuna internet siteleri başta olmak üzere verilen ilanlarda bu ürünlerin zayıflatıcı, enerji verici olduğuna dikkat çekildiğini ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi, ürünlerin son dönemde sıkça kullanılır hale geldiğine dikkat çekti. 2012 yılında saha denetimlerinin yanı sıra gümrük kapılarındaki denetimin artırılacağı belirtiliyor. Türkiye'de Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve Sporcu Gıdaları Tebliği mevzuatlarına göre ürünler satışı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan lisans belgesi alınması gerekiyor.

Reklamlar ilgiyi artırıyor
Geçen yıl çıkarılan bir genelge ile de sporcu gıdalarının hızlı kargo veya posta yoluyla getirilmesi yasaklanmıştı. Gıda takviyesi ve sporcu gıdası cinsi ürünler alternatif tıpta kullanılmasının yanı sıra bitkisel ve hayvansal (arı sütü gibi) ürünleri içermesi nedeniyle Türkiye'de rağbet görüyor. Yine gıda takviyesi olan zayıflama tabletleri mevzuat gereği yanlış olmasına rağmen insanları zayıflattığına yönelik reklamları sebebiyle ilgi çekiyor. Bu tarz ürünlere ait piyasada satılan örneklerinin yapılan analizinde obezite tedavisinde doktor kontrolü altında kullanılan subitramin isimli maddenin Sağlık Bakanlığı'nın izin verdiği miktarın çok üzerinde bir miktar içerdiğinin tespit edilmesi nedeniyle bu ürünler hakkında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nca verilmiş Türkiye genelinde toplatılması yönünde karar bulunuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ele geçirilen yabancı menşeli gıda takviyeleri ve sporcu gıdaları ile ilgili olarak, eşya sahibi tarafından fatura ya da serbest dolaşıma giriş beyannamesi ibraz edilmemesi halinde kanun gereği ilgili bakanlıkça verilmiş bir toplatma kararı bulunuyor ise bu suça ek olarak Türk Ceza Kanunu'na muhalefetten ilgili cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunuyor. Sporcu gıdası, doping ilacı ve gıda takviyesi gibi ürünlerin son dönemde reklamların etkisiyle gümrüklerden kaçak olarak girişinin tespit edildiğini aktaran bakanlık kaynakları, "Gümrüklerimiz bu konuda alarm halinde. Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuya ilişkin uyarıları var. Bunları da göz önünde bulundurup gerekli işlemleri yapıyoruz." dedi.

Dizi karakterleri satışları artırdı

Son dönemde "Kaslı ve güzel vücutlu oyuncuların yer aldığı Spartacus, Kuzey ve Güney gibi diziler sayesinde tüketiciler bu ürünlere yönelmeye başladılar. Ekranlarda gördükleri kaslı oyuncuların, vücut gelişiminde Sporcu gıdrası ve zayıflatıcı etkisi olan bazı takviya ürünleri kullandıklarını öğrenen birçok kişi de aynı yolu izleyerek bu ürünlere yöneldi. Dizilerde rol alan karakterler sayesindeTürkiye'de özellikle protein tozu satışları patlamıştı. Spartacus'ten sonra Kuzey ve Güney'de oynayan Kıvanç Tatlıtuğ'un vücudu Türk erkeklerini harekete geçirince, Tatlıtuğ'un protein tozu kullandığını öğrenen birçok kişi de aynı yolu izlemeye başlamıştı.