Yaşı bekleyerek 5000 prim gün sayısına takılan birçok vatandaş için torbadan güzel haber çıktı. 5000 günün altında prim günü bulunanların emekli olmalarını sağlayacak bir kanun için ödenmemiş günlere dair borçlanma durumu söz konusu oluyor. Bu sayede vatandaş çalışmış gibi borcunu ödeyerek 5000 gün üzerinden emekli olabilecek. Sizlerde emeklilik yaşına gelene kadar gerekli prim gün sayınızı doldurup dolduramayacağınız konusunda kararsızlığa kapılıyorsunuz sizleri aydınlatacak olan https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu adresinden kolayca yararlanabilirsiniz. E-devlet sistemine; PTT’den almış olduğunuz bir şifre sayesinde kolayca girerek; T.C. Kimlik Numaranız yardımı ile 4A Hizmet Dökümü bölümünden kolayca görebilirsiniz.

SSK prim gün sorgulama işlemlerinizi yapabileceğiniz diğer yol ise https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ adresidir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kendi sitesinden şifresiz olarak sadece kimlik bilgileriniz yardımıyla T.C. Kimlik No, Cilt No, Doğum Tarihi, İl gibi bilgilerin girilmesi ile tüm vatandaşlara SSK prim gün hesaplama işlemi hizmetini sunmaktadır. Yorulmadan, zamanınızı boşa harcamadan, tek bir tık ile prim gün sayınız karşınızda olacak.Tercih ve seçim sizlere ait. Dilediğiniz yoldan SSK prim gün hesaplama işlemini yapabilirsiniz. Sizlerin de emekliliğinize dair planlarınız bulunuyorsa, emeklilik prim günlerinizi hesaplayarak hayallerinize ne kadar yakın olduğunuzu kolayca öğrenebilirsiniz.


EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA

Emeklilik yaşına erebilmeyi her çalışan mutlaka umut eder, erken kalkma muhabbetleri bitecek, tüm günün dilendiği şekilde zevki sürülecektir. Herkes emeklilik için gerekli prim gün sayılarının ne zaman dolacağını merak eder mutlaka. O günün hayalliyle çalışır adeta. Emeklilik yaşı kadın ve erkeklerde farklılık göstermektedir. Ayrıca emeklilik yaşını etkileyen diğer durumlardan bir tanesi de kişilerin sigorta primlerinin ödenmiş olduğu ilk tarihtir. Bu tarih baz alınarak doğru bir hesaplama yapılabilir ancak. Hesaplama işlemi için SGK web adresi üzerinden emeklilik hesaplama tablosu seçilerek açılan ekran üzerinden gerekli bilgilerin eksiksizce girilmesi gereklidir. Emeklilik yaşı hesaplaması için sizden istenecek bilgiler; Öncelikle cinsiyetiniz, Doğum Tarihiniz, Hizmete Başlama Tarihiniz, SSK Prim Ödeme Gün Sayınız, Diğer Sandıklara Ait Gün Sayınız, Askerlik/Sanatçı Gün Sayınız,  Fiili Gün Sayınız ve Yurtdışı Gün Sayınız olacaktır. tüm bilgelerin eksiksiz olarak girilmesinin ardından “Hesapla” butonu ile kalan prim gününüzü, emekli olacağınız tarihi gibi pek çok bilgiyi bir arada bularak emeklilik yaşınızı hesaplanmış halde görebilirsiniz.

EMEKLİLİK İKRAMİYESİ HESAPLAMA

Emeklilik İkramiyesi Hesaplama İşlemi yine SGK ile ilgili bir işlem olduğu için yukarıda vermiş olduğum https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ adresinden faydalanılarak ikramiyenizi kolayca hesaplayabilirsiniz. Açılan pencereden kimliğinizde yer alan; TC Kimlik No, Cilt No, Doğum Tarihi, İl ve sistemin vermiş olduğu kod yardımı ile girilmesinin ardından “Bilgileri Sorgula” yapılarak; açılan pencere üzerinden “Emekli” kısmına girerek emeklilik ikramiyesi Hesaplama işleminizi çok kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.