Hükümet yaşanan son gelişmeler sonrası iyice dibe çakılmaya başlayan ekonomide biraz toparlanma olması umuduyla ekonomi paketi açıkladı. Yurtdışından gelecek sermayeye sınırsız güven veren hükümet, toplu taşıma esnafını da unutmadı. Başta taksiciler olmak üzere, aracını yenileyecek dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüslerine 2016 sonuna kadar geçerli olmak üzere ÖTV'siz araç alma hakkı getirdi. Sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler de kapsam içinde yerini aldı. Yeni düzenlemenin sayıları İzmir'de 3500, Ankara'da 8000, İstanbul'da 18 bin aktif olarak çalışan taksiciyi olumlu etkileyeceğini belirten İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celil Anık, 'Türkiye genelindeki aktif taksi sayısı 65-70 bin arasında. Bu kadar insanı olumlu etkileyecek düzenlemeden çok memnun olduk. Ancak en büyük sorun yılbaşına kadar süre verilmesi olacak. Çünkü araçların 20 bini şimdi değiştirmek için başvuru da bulunsa bunların yılbaşına kadar yetişmesi mümkün değil. Ana sorun budur. Arkadaşlarımız İzmir'deki firmalarla görüştüğünde yılbaşına kadar en fazla 200 araç temin edebileceğini söyledi' dedi.

50 bin liralık araçta, 20 bin ÖTV indirimi

Getirilen düzenlemeyle taksilerin çoğunun değişeceğini savunan ve alınan kararın çok yerinde olduğuna dikkat çeken Celil Anık, 'Bu düzenleme minibüs, S plakalar, otobüsler, taksiler yani toplu taşıma araçlarının hepsini kapsıyor. Bu düzenleme ekonomiyi de hareketlendirecek. Araçlar değişip, insanlara daha konforlu hizmet sunulacağı gibi Türkiye'de üretilen araçların tercih edilmesiyle ekonomimize de ciddi bir artı katmış olacak. Hükümetin bir sefere mahsus yaptığı bu düzenleme çok yerinde oldu. Esnafımız için son derece önemli olan bu düzenlemeyle 50 bin liralık bir arabada 19-20 bin lira gibi avantaj sağlanacak. Bu düzenleme sonrasında Türkiye çapındaki toplu ulaşım araçlarının yenileceğini düşünüyorum. Nisan ayı gibi şu anki başbakanımızla gerçekleştirdiğimiz görüşmemizde böyle bir düzenleme yapılmasını dile getirmiştik. Bu kadar hızlı olmasından dolayı çok sevinçliyiz' ifadelerini kullandı.

'Sürenin en az 3 yıl uzatılması gerek'

Düzenlemenin bazı noktalarının esnafı sıkıntıya sokabileceği uyarısında da bulunan Anık, sözlerini şöyle sürdürdü: Uygulamanın yılbaşına kadar geçerli olduğu açıklandı. Yılbaşına kadar Türkiye genelinde aktif olarak çalışan 70 bin taksinin değişmesi mümkün olmayacak. Çünkü zaman çok dar ve o tarihe kadar araç fabrikalarının bu sayıda araç üretebilme kapasiteleri yok. İthal olarak yetiştirilmesi de mümkün değil. Bazı arkadaşlarımız daha 10 gün önce araba almış ve bu süreden istifade edip sonra yeniden değiştirebilmek istiyor. Zaten konuştuğumuz araç firmaları da 4 ay içinde bu kadar sayıda bir araç yetiştirmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Firma sahipleri 500 kişi aynı anda arabasını değiştirmek istese yılbaşına kadar yetiştiremeyeceklerini belirtiyor. Ki en az 2 bin kişinin araçlarını değiştireceğini öngörüyoruz. 3 yıllık süre içerisinde herkes bu hakkını bir defaya mahsus kullanabilsin. O nedenle de sürenin uzatılması için federasyon olarak bakanlıkla görüşme talebinde bulunduk. Görüşmemizde de düzenlemenin en az 3 yıl geçerli olmasını isteyeceğiz.