Minnikhanov, Yatırım Ajansı Başkanı Taliya Minullina, Sanayi ve Ticaret Bakan Birinci Yardımcısı Ruslan Kabirov, Tataristan Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi Genel Müdürü Timur Shagivaleev ve üst düzey yöneticilerden oluşan 27 kişilik Tataristan heyeti, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı (EBSO) ziyaret etti. Heyet, İzmirli işadamlarına Tataristan’daki yatırım ve işbirliği imkanlarını aktardı. İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın da katıldığı ziyarette, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ile Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şamil Ageev, işbirliği ve iyi niyet protokolü imzaladı.

Cumhurbaşkanı Minnikhanov, Türkiye’nin Tataristan’a yaptığı yatırımların önemli katkı sağladığını söyledi. Türkiye ile petrokimya, sanayi, otomotiv, turizm, otelcilik gibi birçok alanda işbirliklerinin geliştiğini kaydederek, “Bu ziyaretler, iki ülke arasında ortak ilişkilerin gelişmesinde önemli katkı sağlayacaktır. Türkiye ile birçok alanda işbirliğimiz gelişiyor. Bizler yapılan çalışmalardan memnununuz ama belirtilen rakamlardan, gerçekten potansiyelimiz daha yüksek. Bu ticaret hacmini üç katına çıkarmak için ne yapmalıyız, ona bakmamız lazım. Bizlerin etkin bir şekilde bu potansiyeli kullanmamız lazım.” dedi.

‘İŞBİRLİĞİ YAPABİLECEĞİMİZ BİRÇOK ALAN VAR’

Tataristan'ın, Rusya Federasyonu'nun önemli ülkelerinden biri olduğuna işaret eden Minnikhanov, şunları kaydetti: “İzmir, özellikle inovasyon ve işbirliğinde önemli bir yer. Bizim de stratejik hedeflerimiz Türkiye ile aynı olarak işliyor. Değişik, işbirliği yapabileceğimiz birçok alanımız var. Türk partnerlerimizle birçok beraber iş üretiyoruz. Bizde gerekli tüm altyapı var. Biz, Türk girişimcilerini Tataristan’a iş yapmaya davet ediyoruz. Sanayi odalarının verdiği destek, bizi gerçekten çok etkiliyor. Lojistik alanında ortak projeler üretebiliriz. Tataristan, Rusya’nın spor merkezi. Birçok organizasyon yaptık. İzmir de bu yollardan geçti, sizleri bu etkinliklere bekliyoruz. Başarı için yüksek kalitede kadro çok önemli. Bu ziyaretlerin sıklaşmasını istiyoruz. İzmir, bizim çok ilgi duyduğumuz bir bölge.”

‘TATARİSTAN İLE TİCARET HACMİ DÜŞÜK’

EBSO Başkanı Yorgancılar ise Tataristan heyetine, İzmir ekonomisi hakkında bilgi verdi. İkili ilişkilerin beklenen seviyede olmadığını söyleyen Yorgancılar, “Türkiye ile Tataristan arasında önemli tarihi ve kültürel bir bağımız var. Tataristan’ın gerek özerk bir Türk cumhuriyeti olmasından, gerekse büyük bir bölümünün Müslüman olmasından dolayı önemli tarihi ve kültürel bağlarımız var, yani ortak çok yönümüz var. Beraber de çok ortak iş başaracağımıza inanıyorum ama aynı ortaklığı ticari rakamlarda göremiyoruz. 2014 yılı rakamlarına göre Türkiye ile Tataristan arasında sadece 508 milyon dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun 325 milyon doları Türkiye’nin Tataristan’a ihracatı, 183 milyon doları da Tataristan’ın yapmış olduğu yatırımlardır. Bu da göstermektedir ki Rusya Federasyonu ile gerçekleştirdiğimiz 31,2 milyar dolarlık ticaret hacminde, Tataristan’ın payı maalesef yüzde 1,6 seviyesindedir. Bu rakamın düşük olmasını iki taraf da sorgulamalıdır.” diye konuştu.