Aykut Polatlı-Konferansın Yürütme Kurulu Başkanı Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Günnur Koçar, Türkiye'de elektrik enerjisi üretmede hareket başlasa da yeterli olmadığını söyledi. Binalardan kentlere ve sanayiye doğru bütünsel olarak güneş merkezli dönüşünün gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Koçar, güneşin hak ettiği yeri alması için çalışacak bir platformu geliştirerek sürdürmek istediklerini vurguladı.

Koçar, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'İzmir'de 3 gün boyunca sürecek olan konferansta; hızlı büyümekte olan güneş enerjisi sektörünün gelişimi için önerilerle birlikte olası tehditlerin giderilmesi ve engellerin kaldınlmasına katkı sağlanacak yol haritalarının ve eylem planlannın alt yapışı hazırlanacak. Mevzuat ve gereklilikleri, sorun ve çözüm önerileri, bütünleşik sektör yapılanmasının ulusal, bölgesel ve uluslararası boyutta ihtiyaçları dile getirilecek.'

Destek lazım

Konferans Bilim Kurulu Başkanı Bülent Yeşilata, binalarda güneş enerjisini kullanma uygulamaları ve güneş enerjisinin kalkınma ve istihdam amaçlı kullanımına yönelik olan iki girişimin geleceği belirleyeceğini vurgulayarak, öncelikle binaların bir çok yerinde güneş enerjisi kullanımını sağlamak, diğeri ise bölgesel bir kalkınma, istihdam amacıyla güneş enerjisi kullanımının önündeki engelleri kaldırıp, teşvik etmektir' dedi.

Bilimin güneş enerjisi sektörünü başlattığını belirten Yeşilata, bilimi destekleyecek sanayi uygulamalarının olması gerektiğini sözlerine ekledi. Yeşilata, bu ülkenin güneş enerjisi sektörünü ilerletmede gençlerin ve kadın mühendislerin destek olması gerektiğine işaret ederek sözlerini tamamladı.
Uluslar arası Enerji Ajansı (IEA) Solar Isıtma ve Soğutma Programı Hollanda Girişim Ajansı yetkilisi Lex Bosseleur, 'Türkiye güneş enerjisi ile su ısıtma alanda lider ülkelerden biri. Güneş enerjisi alında ise gelişme sergiliyor. Avrupa'dan büyümekte olan Türkiye gibi alanlara odaklama noktası kayıyor' dedi.