Tüketiciyi aldatmaya ve fazla para ödetmeye yönelik akıl almaz yöntemlere bir yenisi daha eklendi. Tüketiciler Birliği, bu yeni yöntem için kurulan kumpası deşifre etti. Bazı işyerlerinin henüz icraya intikal etmeyen borcu icradaymış gibi göstererek tüketiciden fazlasıyla almaya çalıştığı belirlendi. Hukuk bürolarının da dahil olduğu bu yöntemin ayrıntılarını Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, anlattı. Tüketiciye karşı kurulmuş bir şeytan şebekesi adını verdiği bu yöntemin yeni bir taktik ve dolandırıcılık yöntemi olduğunu söyledi.

TEMERRÜDE DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYOR


İmrek, “Satıcı kötü niyetli olup amacı müşteriyi temerrüde düşürüp faizle parasını peşin almak. Önce malı senet imzalatarak taksitli fiyata satıyor. Taksitleri de sonradan gönderilecek banka hesap numarasına yatırmasını istiyor. Ancak hesap numarası göndermediği gibi müşterinin taksitleri aksatması için farklı bahaneler üretiyor. Birkaç ay sonra borç icraya intikal etmiş gibi tüketiciden avukatlık ücreti de eklenerek faizi peşin yatırmasını istiyor” dedi. Burada açık bir şekilde kötü niyetin olduğuna dikkat çeken İmrek “Maalesef bazı hukuk büroları satıcı ile anlaşmaya giriyor. Sırf bu yolla para kazanmak için kurulan onlarca hukuk bürosu var. Avukatın kazancı da icralık olmayan borçtan avukat ücreti almak” diye konuştu.

İstanbul Esenler’de Aksu Çarşı’dan televizyon alan arkadaşına kefil olan Latif Romancı yaşadığı süreci, “Yakın arkadaşım Yaşar Okçuoğlu, bir mağazadan televizyon aldı. Ben de kefil oldum. Ödemenin bankaya yapılacağını hesap numarasını mesajla göndereceklerini belirttiler. Aradım ‘göndereceğiz’ dediler. Buna rağmen yine gelmedi. Defalarca aradım farklı bahaneler ileri sürerek hesap numarası yine gönderilmedi” sözleriyle anlattı.

3 AY OYALADILAR

“3 ay oyaladılar beni. Daha sonra iş yerine gittim bana borcun mahkemelik olduğunu ve Mas Hukuk Bürosu’yla iletişime geçmemi söylediler. Büroyu arayınca verdikleri cevap ‘Biz dosyaya ulaşalım sizi arayacağız’ oldu. Aynı hukuk bürosu aradan iki hafta geçtikten sonra arayıp borcun 2 gün içinde yatırılmaması halinde eve icra geleceğini söyledi. (Bugün)