Küresel krizin ve çıkış yollarının tartışıldığı konferansa İEÜ Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Subaşat, sosyal kuramcı David Harvey, iktisatçılar John Weeks, Jan Toporowski, David Kotz, Alan Freeman, Simon Mohun, Stavros Mavroudeas, Anwar Shaikh, Al Campbell, Erdoğan Bakır, Kadir Has Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgür Orhangazi, Riccardo Bellofiore, Ben Fine ve Radhika Desai katıldı.

‘TÜRKİYE'DEN SERMAYE KAÇIŞI YAŞANABİLİR’

Londra Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Weeks, Türkiye ekonomisine yönelik önemli tespitlerde bulundu. Türkiye’nin en önemli sıkıntısının hızla artan tüketim olduğuna dikkat çeken Weeks, bunun vergilerle desteklenmediğini söyledi. Tüketim artışının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Weeks, Türk ekonomisine yönelik şu değerlendirmede bulundu: “Dünyada bir kez daha 2008’e benzer bir kriz çıkması durumunda Türkiye çok ciddi risklerle karşılaşacaktır. Bir ekonomi büyürken çok büyük oranlarda cari açıklar veriyorsa ve devletin açıkları da büyüyorsa bu çok ciddi riskleri de barındırıyordur. Türkiye’nin özellikle çevresinde görünen önemli problemlerden dolayı sermaye yurtdışına kaçabilir. Suriye’deki durum daha da kötüleşirse Türkiye’deki sıcak para yatırımcıları, Türkiye’den çıkmaya karar verebilir.” Sıcak para giriş çıkışına yönelik vergi uygulanmasını öneren Weeks, vergi oranlarının sermayenin kalma zamanlarına göre azaltılıp çoğaltılması gerektiğini ifade etti.

‘2008 KRİZİ HENÜZ BİTMEDİ’

Türkiye ve dünya ekonomisindeki gidişatı değerlendiren City University of New York Öğretim Üyesi Prof. Harvey de 2008 yılında başlayan küresel krizin etkilerinin henüz bitmediği söyledi. Harvey, “2008 yılında ABD’de başlayan kriz, finansal sektör aracılığıyla dünyanın çeşitli yerlerini etkilemeye başladı. Kriz henüz bitmiş değil. Ne kadar devam edeceğini bilmek çok kolay değil.” dedi.

‘ÇİN EKONOMİSİNE DİKKAT’

Çin faktörünün büyük önem taşıdığına, krizin bu ülkeyi etkilemesi durumunda ülkelerin daha önemli problemlerle karşılaşacağına dikkat çeken Harvey, “Sermayenin hareketliliği çok önemli bir faktör. Çin’de önemli bir büyüme ve yatırımlar var. Özellikle ABD’nin yatırımları dikkat çekici. Çin’de olası bir kriz, hem bu ülkeyle ticaret yapan ülkeleri hem de dünyanın genelini yeni bir olumsuz sürece sürükleyebilir.” diye konuştu. Harvey, Türkiye’nin ticari performansı iyi görünmesine rağmen cari açık gibi çok dikkat çekici bir sıkıntısı olduğunu söyledi.