Ali Budak- İyzico CEO'su Barbaros Özbugutu, Korumalı Alışveriş, bir sitede yaptığınız alışverişlerde yaşayabileceğiniz tüm sıkıntılara karşı İyzico'nun yanınızda olduğu anlamına geliyor. 'Bu site güvenli mi?', 'ürünümü göndermezlerse', 'aldığım ürün sahte mi?' ya da 'iade talebimi kabul etmezlerse' gibi endişelere karşı İyzico, güvenliği garanti eder, ödemeleri kargonun teslim edilmesinin ardından 3 gün boyunca İyzico korumalı hesabında tutar. E-ticaret müşterilerinin, güvenmedikleri bir siteden alışveriş yapma olasılığı oldukça azdır. Korumalı alışveriş özelliğiyle, tüketicilerin endişelerini giderirken üye iş yerlerinin de satış kaçırmamaları ve müşteri memnuniyetsizliğine mahal vermemeleri için satıcılarımıza destek veriyoruz' diye konuştu.

İyzico'yu kullanırken online ödeme alabilmek için e-ticaret yapan bir şirket olma zorundalığı olmadığını vurgulayan İyzico CEO'su Barbaros Özbugutu, 'İyziLink çözümümüzü işte bu fikre odaklanarak tasarladık. Artık web sitesi olmayan ya da herhangi bir geliştirme ile uğraşmadan internet üzerinden satış yapmak isteyen herkes güvenli bir şekilde ödeme alabiliyor. İyziLink ile Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları üzerinden; WhatsApp ve Messenger gibi mesajlaşma servisleri üzerinden ticaret yapılabiliyor. İyziLink ve 'Korumalı Alışveriş' lansmanlarının ardından farklı hedef kitlelerimiz oluşmaya başladı. Geliştirdiğimiz 'Korumalı Alışveriş' özelliği ile son kullanıcıları hedefledik. Korumalı Alışveriş, bir sitede yaptığınız alışverişlerde yaşayabileceğiniz tüm sıkıntılara karşı İyzico'nun yanınızda olduğu anlamına geliyor. 'Bu site güvenli mi?', 'ürünümü göndermezlerse', 'aldığım ürün sahte mi?' ya da 'iade talebimi kabul etmezlerse' gibi endişelere karşı İyzico, güvenliği garanti eder, ödemeleri kargonun teslim edilmesinin ardından 3 gün boyunca İyzico korumalı hesabında tutar. E-ticaret müşterilerinin, güvenmedikleri bir siteden alışveriş yapma olasılığı oldukça azdır. Korumalı alışveriş özelliğiyle, tüketicilerin endişelerini giderirken üye iş yerlerinin de satış kaçırmamaları ve müşteri memnuniyetsizliğine mahal vermemeleri için satıcılarımıza destek veriyoruz' diye konuştu.


'Türkiye'de en büyük 10 firmadan 5'inin e-ticaret sitesi yok'


E-ticaret ve ödeme sistemlerinde dünyadaki durum ve Türkiye'deki durum hakkında da bilgi veren Özbugutu, şöyle devam etti: Akıllı cihazlar artık gündelik yaşamımızın bir parçası. Mağazacılık alışkanlıkları internete paralel olarak gelişim ve değişim göstermeye başladı. E-ticaretin sanal POS'lar sayesinde bütün bankalarla kullanılabiliyor olması, uluslararası e-ticaret firmaları ile kullanıcılar arasındaki bağı güçlendiriyor. Dünyanın en büyük 50 perakendecisinden 39'u e-ticareti kullanıyor. Türkiye'de ise en büyük 10 perakende firmasından 5'inin e-ticaret sitesi yok. E-ticaretin geleneksel mağazacılığa oranı, Türkiye'de sektörün hâlâ istenen seviyeye gelmediğini ortaya koyuyor. Ancak son yıllarda tüketici tarafındaki değişen kullanıcı alışkanlıkları dahilinde sektör büyük bir atılım gösteriyor ve bu orta vadede dünya standartlarının yakalanacağına dair bir işaret olarak kabul ediliyor. E-ticaretin toplam perakende içerisindeki payı her yıl artıyor. Bu vizyon ile işlerini büyütecek firmalar sayesinde her yıl e-ticaretin toplam perakende içerisindeki payı da artacak. Öte yandan, e-ihracat pazar değerinin de önümüzdeki yıl ciddi oranda artacağına eminiz.


Şirkette çalışanların yüzde 37'si kadın


2018 itibarıyla ekip sayılarının 100 kişiye ulaştığını ve 2018 sonuna kadar bu sayıyı 180 kişiye çıkarmayı düşündüklerini söyleyen Özbutugu, 'Şu an şirketimizin yüzde 37'si kadın çalışandan oluşuyor ki bu sektörde oldukça yüksek bir oran. Ayrıca şirketimizin yüzde 70'i 26-35 yaş aralığında, yani genç bir ekibimiz var. Tabii ki ekibimiz ağırlıklı olarak mühendislerden oluşuyor. Operasyonel süreçleri yöneten arkadaşlarımızın yanı sıra yapay zeka çalışmalarını yürüten bir veri bilimi ekibimiz var. Ekip içerisinde benzer alanlarda yüksek lisans ve doktora yapmış bilgisayar mühendisleri bulunuyor' diye konuştu.
 

'Yabancı yatırımcılar, Türkiye'de İyzico ile çalışıyor'


'İyzico olarak Türkiye'deki girişimcilik ekosistemini destekliyoruz' diyen Özbutugu, sözlerini şöyle tamamladı: Türkiye'de yatırım alan girişimlerin neredeyse hepsi İyzico ile çalışıyor. İyziStart programımızla girişimciliğe adım atanlara fikirlerini girişime dönüştürme konusunda destek oluyoruz. İyziStart paketine dahil olanlar, ilk 3 ay boyunca tek çekim işlemlerde komisyon ödemiyor. Bunun dışında, alanında uzman İyzico ekibinden mentorluk desteği veriliyor. Girişimciler, İyzico'nun özel olarak sunduğu pek çok etkinliğe katılabildiği gibi, programa dahil olan diğer girişimciler ile sürekli iletişim halinde olabiliyorlar.