Devletin, yurttaşlardan topladığı en büyük vergi kalemi olan katma değer vergisi, kısaca kdv hem tüketicileri hem üreticileri yakından ilgilendiren bir konudur. Bir tüketim vergisi olan kdv, tüketicinin herhangi bir ürün satın aldığında ürünün fiyatının yanı sıra belli bir oranda ödediği vergi tutarını göstermektedir. Şu an piyasada kdv oranı uygulanmayan çok az ürün yer almaktadır. Tabi, kdv uygulanan ürünlerin de farklı farklı kdv oranları bulunmaktadır.

Genelde bir çok üründe uygulanan kdv oranı yüzde 18 olarak belirlenmiştir. Örneğin, mobilyalarda uygulanan kdv oranı yüzde 18'dir. Fakat, arada sırada çıkan ve satışları arttırmak için uygulanan yasalarla bu oran yüzde 8'e kadar inmektedir. Yani, bir ürün sınıfının belli bir kdv oranına sahip olması, sürekli olarak o orana tabi olacağı anlamına gelmemektedir. Düşük olarak gösterebileceğimiz gazetelerde ise uygulanan kdv oranı yüzde 1'dir. Bu oran sizin de tahmin edebileceğiniz üzere en düşük kdv oranı olarak karşımıza çıkıyor.

Örneğin alkol ve tütün mamüllerinde kdv oranlarının çok uçuk olduğunu sanabilirsiniz. Ancak, durum hiç de öyle değildir. Bu alanlarda kdv oranın yanı sıra, uçuk ötv(özel tüketim vergisi) oranları da ürünün fiyatına dahil ediliyor. Ve bu ötv oranları yüzde 40-80'lere kadar çıkabiliyor. Bu da bu tarz ürünlerin ülkemizde çok pahalı olmasına neden oluyor.

Özellikle üreticiler ya da ürünü perakende satanlar için kdv oranlarını doğru bir şekilde hesaplamak oldukça önemlidir. Çünkü kdv oranlarını doğru bir şekilde faturalandırmak zorundadırlar. Bu alanda, kdv oranı hesaplama işlemi için online birçok servis bulunmaktadır. Ayrıca, geliştirilen yazılımlar sayesinde hiç uğraşmadan verdiğiniz oran üzerinden otomatik faturalandırma da artık yapılmaktadır.