Mehmet Akif Çakmak- Ege İhracatçı Birlikleri'nin düzenlediği "Sermaye Piyasaları ve İMKB" konulu toplantıya katılan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, VOB'un İzmir'den taşınması ile ilgili açıklamalarda bulundu. VOB'un taşınması ile ilgili İzmir Ticaret Borsası'nın endişelerinin bulunduğunu ifade eden Turhan, VOB konusunda İzmir'in zarar görmeyeceğini ve kazançlı çıkacağını söyledi. Yıl sonuna kadar herkesi tatmin edecek bir sonuç elde etmeyi amaçladıklarını belirten Turhan, borsa ile ilgili yapılan fiziki yer tartışmalarını gereksiz bulduğunu belirtti.

İzmir kayba uğramayacak


VOB'un taşınması ile ilgili kararda son sözü hükümetin söyleceğini belirten İbrahim Turhan, "İzmir kesinlikle bir kayba uğramayacak. İTB'nin endişeleri var ama bende diyorum ki İzmir kazançlı çıkacak. Biz bunu ekonomimiz için yapıyoruz. Burada her hak sahibinin hakkını alması önemli. Bu işin sonunda herkesin tatmin olacağı bir sonucun çıkacağını umuyorum. Hiçbir şekilde Türkiye'nin hayrına olmayan birşey olmaz" dedi.

VOB ile ilgili yapılan fiziki tartışmalara da değinen ve ben "Taşınma diye birşey söylemedim" ifadelerini kullanan Turhan, "Dünyanın ilk 10 ekonomisi olmayı hedefleyen bir ülkenin borsa binası orada mı olsun burada mı olsun diye gereksiz tartışmalara girmesine gerek yok. Bizim birliktelik içinde olmamıza ihtiyaç var" şeklinde konuştu. İstanbul Finans Merkezi'ni finansın bel kemiği olarak konumlandırmak istediklerini ifade eden Turhan, küresel bir ölçekte bir borsaya sahip olmayı amaçladıklarını belirtti.
 

İzmir çalışıyor

Türkiye'nin halka arz konusunda daha atak davranması gerektiğini söyleyen İbrahim Turhan, "Finans sektörü tek kanatla uçmaya çalışan kuş gibi. Bankacılığın finans sektörü varlıklarındaki yeri 1.2 trilyon lira. Sermaya kuruluşu varlıklarının yeri ise 160 milyar TL. Bunun bundan sonra değişmesi ve dengelenmesi lazım" dedi. Halka açılma oranlarını yetersiz bulduğunu dile getiren Turhan, "Bu sene içinde halka arz olacak şirket sayısının 40'ı bulacağını tahmin ediyorum. Halka açılma da yüzde 60 oranında yabancı yatırımcıların ağırlığı var. Şirketlerimiz borsaya girerek hem reklamlarını yapabilirler hemde dış bağlantılarını daha kolay kurabilirler" diye konuştu.

Konuşmasında İzmir'den de bahsesen Turhan, "İzmirliler'e bir sır vereyim. Halka arz konusunda erken yola çıkan büyük avantaj sağlar. Şu an İMKB'de İzmir'den 25 şirket işlem görüyor. İzmir'in performansı çıkardık ve 2012'nin ilk altı ayında görüyoruz ki İstanbul ve Ankara'yı geride bırakmış. İzmir'in çalışmaya başladığı buradan belli oluyor" yorumunda bulundu.

EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da halka arzın şirketlerin büyümesinde elverişli bir yöntem olduğuna dikkat çekti ve firmaların risksiz yatırımlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.