Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yabancı şirketlerin 10 yılda gerçekleştirdiği kar transferiyle, Petkim tarafından Aliağa'da yapımına başlanan Star rafinerisinden 4 tane kurulabileceğine dikkat çekti. Yorgancılar, hükümetin bu parayı Türkiye'de yatırımlarda değerlendirecek çözümler üretmesi gerektiğini söyledi.

Çiğli Rotary Kulübü'nün toplantısına katılan Ender Yorgancılar, "Rakamlarla Türkiye ve İzmir" sunumunda, yabancıların kar transferini gündeme getirdi.

Kar transferi 4 tane Star

Yabancı sermayenin doğrudan yatırımlardan elde ettiği gelirin kar transferinin 2010 yılından itibaren yeniden artışa geçtiğini belirten Yorgancılar, 2002 yılından bu yana ise kar transferi toplamının 18 milyar doları aştığını bildirdi. Ender Yorgancılar, sadece 2011 yılındaki kar transferinin 3 milyar doları bulduğuna, bu yıl da 1 milyar dolarlık transfer yapıldığına işaret ederken, şunları söyledi:
"Yabancı gelmiş, borsada, ticarette kazanmış, vergi ödemeden yurtdışına götürmüş. Turizme gelen paranın sadece yüzde 2'si yatırımda. Petkim'in Aliağa'da yapımına başladığı Star Rafinerisi'nin temelini Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev birlikte atmıştı. Türkiye'de tek noktaya yapılan en büyük yatırım özelliği taşıyan 5 milyar dolarlık rafinerinin inşa aşamasında 10 bin, işletmeye alındığında da 1000 kişi çalışacak. Kar transferiyle yurt dışına giden para 4 tane Star Rafinerisi'ne yaklaşıyor. Göç alan İzmir yüzde 14.7 ile Türkiye'nin 2011 yılında en fazla işsizlik oranına sahip. Buna benzer projeleri ülkemizin birkaç yerinde yapabilseydik üretim, istihdam, ihracat ve vergi rakamlarımız bugün çok daha farklı olurdu. Yabancı sermayenin çok özel teşviklerle yatırım yaparak, istihdam yaratarak ülkemizde kalmasını sağlayacak modelin uygulanması gerekiyor. Ben bunun peşindeyim."

Kendimiz üretelim

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, ara malı ithalatı ve sanayi üretimi arasında yüzde 86 düzeyinde anlamlı bir ilişki olduğunu, bunun da üretime dayalı bir sanayi politikasını, ithal edilen malların ülkemizde üretilmesi zorunluluğunu açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.
Sunumunda sektörel örnekler de veren Yorgancılar, gübrede yüzde 72, demir çelikte yüzde 69, kimyada yüzde 56, motorlu kara taşıtlarında yüzde 51, kauçuk ile plastikte yüzde 45'er, elektrik makineleri ve teçhizatlarında yüzde 37, bitkisel yağlar ve tohumda yüzde 33, hayvan yemi, mantar ağaç ve odunda yüzde 31'er, demiryolu araçlarında yüzde 27, hububatta yüzde 25, tekstilde yüzde 43, hazır giyimde yüzde 19, hayvancılık ürünlerinde yüzde 16, mobilyada yüzde 11 hatta sebze ve meyvede bile yüzde 9 oranında ithal ara ve yatırım malı bulunduğunu bildirdi.

2011'de 135 milyar dolarlık ihracat yapılmasına karşılık sadece ara malı ithalatının 173 milyar dolar olduğuna işaret eden Yorgancılar, cari açık sorununun da ithal edilen ara mallarının girdi tedarik stratejisiyle Türkiye'de üretilmesi sağlanarak ortadan kalkabileceğini savundu. Ender Yorgancılar, şu görüşleri dile getirdi:
"İthalata olan bağımlılığımız üretime dayalı bir sanayi politikasının zorunluluğunu açıkça ortaya koymaktadır. Cari açığı Girdi Tedarik Stratejisiyle durdurabiliriz. Belli sektörlerde başlayan Girdi Tedarik Stratejisi çalışmaları ile yerli üretimin korunması, yurtdışından ithal edilen ürünlerin Türkiye'de yapılabilmesi en büyük dileğimizdir. Sanayimizin ara malı ithaline değil üretimine yönelmesinin, yatırım teşvik politikalarının şekillenmesinde, ara malı üreten KOBİ'lerimizin rekabet edebilmesinde ve cari açığın azaltılmasındaki rolü ortadadır. Türkiye kendi kaynaklarıyla üretim yapabileceği alanları belirlerken diğerlerinde de fiyat belirleyecek konumda olmalıdır."

Enerjide yeni politika


Ender Yorgancılar, enerji ithalatının cari açık rakamlarını artırdığını belirterek, çözüm yolunun enerjide yenilenebilir kaynaklar, verimli kullanım ve nükleer santralden geçtiğini söyledi. 2011 yılındaki 77 milyar dolarlık cari açığın 54 milyar dolarının enerji ithalatından kaynaklandığını bildiren Yorgancılar, "Şimdiki enerjimiz, ekonomide 2023 yılı hedeflerimiz için gerekli sanayi üretimini besleyecek durumda değildir. Yeni teşvikler doğalgazla elektrik üretimini desteklemiyor ama yenilenebilir enerjiye, yeraltındaki enerji kaynaklarını çıkarmaya büyük destek var. Enerji ithalatını azaltmanın ve sanayinin ihtiyaç duyduğu enerjinin yolu yenilenebilir enerji kaynaklarından, enerji verimliliği bilincinden, deprem riski olmayan yerde bilimin, teknolojinin ve çağın gereklerine uygun nükleer enerji santrallerinden geçiyor. Bugün 31 ülkede 443 nükleer tesis, dünya elektrik üretiminin yüzde 14'ünü karşılıyor. Geleceğimiz için çözüm, doğru politikaların uygulanmasındadır" dedi.

Teşekkür etmek istedik

Çiğli Rotary Kulübü Başkanı Dr. Serdar Çötert de, Yorgancılar'a hitaben "Üyelerimiz İzmir sanayisine ve sanayileşmesine katkılarınızın yanısıra eğitime yardımlarınız için de teşekkürlerini bizzat sunmak üzere sizi aralarında görmeyi istediler. Aynı heyecan ve enerjiyle çalışmalarınızın devam etmesini diliyorum" diye konuştu. Dr. Çötert, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar'a Çiğli Rotary Kulübü'nün bütün üyelerinin imzaladığı flamasını ve İzmir'in sanayisine katkılarından dolayı teşekkür plaketini verdi.


İzmir'in gelişim projeleri

·    İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara hızlı tren projeleri,
·    Demiryollarının OSB'ler ile bağlantılarının kurulması,
·    İzmir'in lojistik merkezli yapı oluşumu
·    İzmir Alsancak Limanı'nın kapasitesinin artırılması
·    Dünyanın 10. büyük limanı olacak olan Çandarlı Limanı
·    Kruvaziyer ve yeni yat limanlarının yapılması
·    Kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması
·    EXPO 2020 projelerinin hayata geçirilmesi
·    Turizm teşviği alması
·    İzmir'in Bilişim Vadisi olması girişimleri İzmir'i kalkındıracak, gelişimini ve değişimini hızlandıracaktır.

İzmir'de gelir-gider bütçe dengesi


·    Bütçeye yaptığı yüzde 9.38'lik katkıya karşılık, İzmir'in bütçe harcamalarından aldığı pay yüzde 1,99'da kalmıştır.
·    Bütçe vergi gelirlerinde tahsilat oranı yüzde 87 olan İzmir, bütçeye yüzde 9.59'luk katkıda bulunmaktadır.
·    İzmir, Türkiye geneli vergi tahsilatı sıralamasında 2010 yılında 4'ncü sırada iken, 2011'de Ankara'yı geçerek İstanbul ve Kocaeli'nin ardından 3'ncü sıraya yükselmiştir.
·    Vergi gelirleri tahsilatı içerisindeki paylarına bakıldığında; İzmir; 2010 Aralık ayında, yüzde 10,77'lik pay ile 4. sırada yer alırken, 2011 Aralık ayında; yüzde 10,86'lık pay ile 3. sıraya yükseldi. Nisan 2012'de bu oran 11,41'e yükselmiştir.
·    İzmir'deki işletmelerin prim ödeme oranı yüzde 95'tir.