Ali Budak- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışına yönelik önemli düzenlemeler öngördüğü 'İkinci El Motorlu Taşıtların Ticareti Hakkında Yönetmelik' taslağının çalışmalarına hız verdi. İkinci el araç satışında yeni dönemin başlaması öngörülen süreçte, ikinci el taşıt ticaretiyle uğraşacaklara yetki belgesi alma koşuluyla birlikte motor ve şanzıman gibi parçalar için garanti verme yükümlülüğü ile 8 yaş ya da 160 bin km altındaki araçlara ekspertiz raporu zorunluluğu öngörülüyor.


'Tasarı, mesleğimize itibar kazandıracak'


İkinci el taşıt ticareti yapacak tacir, esnaf ve sanatkarlara, her bir işletmesi için yetki belgesi alma şartı getirilmesinden dolayı çok mutlu olduklarını belirten İzmir Otokent Başkanı Fevzi Demir, 'Aslında bu düzenleme yapıldı. Sadece birkaç aya yayınlanması kaldı. Zira noterlere yeni süreçle ilgili bilgi de geldi. Bundan sonra yetki belgesi olmayanlar, esnaflığı bırak araba bile satamayacak. Bu durum tabi devletin vergi kaçağını önlemesi açısından son derece önem taşıyor. Bunun yanında yeni süreçle birlikte galerici, esnaf, tacir ve sanatkarların tokatçı gibi görülmesinin de önüne geçilecek. Çünkü bu tasarı mesleğimize itibar kazandıracak. Bundan sonra esnaflar ve mekanları tamamen belli olacak. Yönetmelikten son derece mutluyuz' diye konuştu.
 

'Vergisiz satışların önüne geçilecek'


Çalışma ruhsatlarımızı ve yetki belgelerimizi almak için çalışmalarını hızlandıracaklarını söyleyen Demir, şöyle konuştu: Yasanın yayınlanmasından sonra en fazla 10 güne kadar yetki belgemizi ve ruhsatlarımızı alacağız. Zaten noterler de bundan sonra yetki belgesi olmayan kişilerin araç satışını onaylamayacak. Noter araba satmak isteyene, 'Galeriye ver o satsın ve vergisini ödesin' diyecek. Vergisiz çalışanların önüne geçilecek. Kaçağı önlemenin yanında mesleğin itibarı artacak. Bu alanda kaçak çalışanlardan dolayı hırsız, dolandırıcı, tokatçı, tefeci olarak görülen esnafımızın da adı temizlenecek. Zaten Buca Otokent'te 2100 esnafın içinde ne tokatçı ne faizci ne de dolandırıcı kaldı. Hepsini kapattık. N Ali Budak
 

İkinci el araç satışları


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2016 yılının ilk üç ayında 1 milyon 628 bin 466, 2017 yılının aynı döneminde 1 milyon 722 bin 376 adet ikinci el araç satışına karşılık, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre 2016 yılının ilk iki ayında 168 bin 486, 2017 yılının aynı döneminde ise 156 bin 90 adet sıfır km araç satıldı.


Yönetmeliğin getirdikleri


İkinci el taşıt ticareti yapacak tacirler ile esnaf ve sanatkarlara, her bir işletmesi için yetki belgesi alma şartı, ikinci el taşıt satışına aracılık eden işletmelere, kendisine teslim edilen taşıtlar için taşıtın adına tescilli olduğu kişiye verilmek üzere taşıt teslim belgesi düzenlemesi koşulu, satışa sunulan taşıtın üzerinde taşıtın tanıtıcı bilgilerinin yer aldığı tanıtım kartı bulundurulacak. Tanıtım kartında, ikinci el taşıtın markası ve modeli, model yılı, numaralarının bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası, plakası, yakıt türü, kilometresi, boyalı ve değişen parçaları gibi bilgilerin yer alması zorunlu olacak. 8 yaş ya da 160 bin km altındaki ikinci el taşıtlar için işletmelere taşıt satışı öncesinde ekspertiz raporu alma ve satış sırasında bir nüshasını alıcıya teslim etme zorunluluğu da olacak. Bunun dışında motor ve şanzıman gibi parçaların satış tarihinden itibaren 5 bin km'ye ya da 3 ay süreyle geçerli olacak şekilde garanti verme yükümlülüğü de getirilecek.