Aykut Polatlı-Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin serbest turizm bölgeleri önerisi ile ilgili görüşüne başvurduğumuz turizmciler ve siyasiler konunun olumlu ve olumsuz yanları olduğunu belirtti. Türkiye'nin hem komşularında hem de içinde yaşanan sıkıntılı durum en çok turizmi vurmuş durumda. Bu dar boğazdan çıkılması amacıyla Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin açıkladığı proje ise tartışmalara neden oldu. Zeybekci'nin önerdiği serbest turizm bölgelerinin oluşturulmasının bazı sıkıntılara neden olabileceği görüşü hakim. Ege Turizm İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler böyle bir oluşuma destek verebileceklerini söyledi. İşler, projeyi, dar boğaza giren ülke turizminin yüksek gelir seviyesine sahip olan yabancı turistlere yönelik, gerek yat turizmi gerekse de kıyı turizmi olan 'Serbest Bölge Turizm Alanı' yaratma projesi olarak adlandırdı.

Çifte standarda neden olabilir

Projenin önemli olduğunu ama bazı çelişkiler de doğurabileceğini belirten İşler, 'Oluşturulacak serbest turizm bölgelerini, özellikle deniz yoluyla yatlarıyla gelecek olan, gelir seviyesi yüksek olan yabancılar kullanacaktır. Gelen turistlerin yüksek gelir bırakması hedeflenmiştir. İyi kontrol edilemezse süreç içerisinde de yüksek standart, sınıfsal ayrımlara neden olacaktır. Yani ticari ve Türk turizminin yönlendirilmesi açısından doğru bir karar ama kamu vicdanı açısından düşünülmesi gereken bir karardır' dedi.

Yeni bir Sardunya Adası

Projenin hem yasal hem de hayata geçirilmesi açısından bazı zorluklar taşıdığı ve yatırımlara da ihtiyaç duyduğunu belirten ETİK  Başkanı Mehmet İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: Yasada 'Bütün kıyılar herkese eşit şekilde açıktır' diyor. Serbest bölge turizm alanlarının oluşturulması yasa ile çelişecektir. Özel bir mevzuat ile bu sorunun aşılabileceğini düşünüyorum. Yalnız bu bölgeleri yaratmakla kalınamaz. İstenilen hizmeti verebilmek ve gelir elde edilebilmek için yapılaşma gerekiyor. Düşünülen model bugün Avrupa'da Sardunya Adası'nda var. Sardunya Adası'nda dünyanın en zengin kesiminin geldiği bir bölge oluşturulmuş. Bizde de yapılmak istenen Sardunya Modeli'dir. Türkiye aynı sisteme geçmeye çalışırsa çok önemli bir role soyunmuş olur. Bu açıdan Türk turizmine de faydalı olur.

Serter'den kısmi destek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin açıkladığı Çeşme, Bodrum, Didim ve Marmaris ile Antalya'nın batısında, zengin turistleri çekmek için yabancılara serbest, Türkiye vatandaşlarına kısıtlı alanlar oluşturulması fikrine CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter'den de kısmi destek geldi. Serter, Zeybekci'nin açıkladığı "serbest bölge" yerlerine, Las Vegas gibi bir kumarhane bölgesi oluşturulması durumunda destek verilebileceğini belirtti. Serter, 'Las Vegas gibi bir bölge olacaksa Türk vatandaşlarının oraya giriş çıkışlarının kontrol altında tutulmasında fayda var' dedi. Konunun enine boyuna tartışılması ve net olarak açıklanması durumunda bir açıklama yapılmasının daha sağlıklı olacağını da belirten Serter, 'Turizmi canlandırmak maksatlı yapılacak bir harekette turistleri çekebilecek yerler olabilir. Nice, Monaco gibi yerler zengin turistlerin geldiği noktalar. Böyle kompleks yerler oluşturulacaksa niye olmasın. Monaco gibi bir yer açabileceksek Marmaris, Bodrum ve Çeşme'de olmasını düşünmemek elde değil' diyerek zengin turistlerin gelebileceği bölgelerin oluşturulmasına destek verdi.


MHP'den tepki

Aynı konuyla ilgili olarak bir değerlendirme de MHP Denizli İl Başkanı Yasin Öztürk'ten geldi. Öztürk, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, Zeybekci'nin açıkladığı "serbest bölge" yerlerini, devletin doğuda ilan ettiği özel güvenlik bölgesine benzetti. Öztürk, "Özel güvenlik bölgesi olarak devletin ilan ettiği güneydoğudaki bölgelere de sivil insanların giriş çıkışı yasak. Buna benzer bir durum aslında. Herhalde serbest bölge olarak yaptığı yerleri, özel güvenlik bölgesi olarak düşünmektedir." dedi.