Hasat şenlikleriyle yeni sezona hazırlanan zeytincilik sektörü, "var yılı" olarak tanımlanan 2014-15 sezonunda 190 bin ton zeytinyağı ve 438 bin ton sofralık zeytin rekoltesini katma değere dönüştürme çalışmalarını sürdürüyor. Aydın’da 17-19 Ekim 2014 tarihlerinde düzenlenen Zeytin Hasat Şenliği’nde iç piyasaya yönelik çalışma yapan ZZTK, Paris’te düzenlenen SIAL Gıda Fuarı’nda ise Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatını arttırmak için tanıtım yaptı. Fuarı değerlendiren ZZTK Başkan Vekili Ahmet Topçu, dünyanın en büyük gıda fuarlarından olan SIAL Gıda Fuarı’nda ZZTK standına yoğun bir ilgi olduğunu söyledi. Irak, Senegal, Çin, Brezilya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Avusturya, Avustralya, Benin, Venezuela, Mozambik gibi pek çok farklı ülkeden ziyaretçilerin, ZZTK standına gelerek Türk zeytin ve zeytinyağıyla ilgilendiğini kaydetti.

ZZTK’nin 12 metrekarelik bir stantla SIAL Gıda Fuarı’na katıldığını aktaran Topçu, “ZZTK olarak oldukça başarılı bir fuar geçiriyoruz. Standımızı ziyaret eden firmalardan, ciddi mal alım talepleri geldi. Aynı zamanda ürün portföyündeki değişiklikleri gözlemleme fırsatı bulduk. Bu yıl içerisinde gerçekleştirecek olan Fas-Tunus teknik gezisi ile ilgili olarak firmalarla temaslarda bulunduk. Ayrıca toplamda ülkemizden yaklaşık 230 firmanın katıldığı bu fuara, yaklaşık 25 adet zeytin ve zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren firmanın katılmış olması nedeniyle önümüzdeki yıllarda komitemiz, farklı hedef ülkelerde fuarlara katılım kararı aldı.” diye konuştu.

‘AB'YE ZEYTİNYAĞI KOTASININ ARTTIRILMASI GEREKİYOR’

Türkiye’den Avrupa Birliği’ne zeytinyağı ihracatında gümrük vergisiz 100 tonluk bir kota olduğuna dikkat çeken ZZTK Üyesi Aykut Eker ise Türkiye’nin AB’ye zeytinyağı ihracatındaki kotanın arttırılmasını istediklerini, konuyla ilgili AB nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması gerektiğini Paris Ticaret Müşaviri’ne ilettiklerini aktardı.