Simge Özden-Ege Bölgesi zeytinciliğini ve Türkiye'nin zeytin üretimi konusunda atmış olduğu adımları değerlendiren İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, üretim yasası reformu ile zeytinciliğin büyük tehlikede olduğunu belirterek ortaya çıkan çelişkiye dikkat çekti. Çiftçi, 'Zeytin ağacı varlığımız her zaman değişim gösteriyor. Zeytinciliğimizin sorunları bitiyor mu? Tabii ki bitmiyor. Bir taraftan zeytin ağacı varlığımız verilen teşviklerin de sayesinde arttırılıyor diğer taraftan da zeytinciliğimizi bitirecek hamleler yapılıyor. Buradaki çelişkiye dikkat çekmek gerekiyor. Zeytincilik yasasının 21. maddesi zeytinciliği koruyan bir maddedir. Madde, 'Zeytinliklerin 3 kilometre mesafe içerisinde toz, duman çıkaran, herhangi kimyevi atık bırakan tesisler yapılamaz' der ve zeytinlik alanlarını korur. Üretim reformu yasa tasarısı ile bu yasa değiştirilmek isteniyor. Bu bir çelişkidir' dedi.

Değişiklik geri çekilmeli

Zeytinliklerin yanlış yerde, yanlış fidan seçimleriyle bölgesel özellikle dikkat edilmeden dikildiğini belirten Çiftçi,  'Bunlar da zeytinciliğimize üretim anlamında belirli bir katkı sağlamıştır ancak taban arazilerinin ekilmesiyle ilgili sorunları da beraberinde getirmiştir. Bunların hepsini bütünlük olarak değerlendirmek gerekiyor. Evet, 172 milyona ulaşan bir zeytin ağacı varlığı bizim için değerlidir ancak bu topraklar iki üç katını kaldırabilecek düzeydedir. Onun için zeytinciliğin daha da arttırılması gerekiyor. Getirilecek üretim reformu yasa tasarı ile yapılmak istenen değişiklikten bir an önce vazgeçilmeli. Daha önce 6 kez gelen yasa değişikliği 7'inci kez tekrar getirildi. Genel kurula inmeden geri çekilmesi temel taleptir' dedi.

Zeytine de teşvik verilmeli

En önemli zeytin bölgesinin Ege Bölgesi olduğunu ifade eden Çiftçi sözlerine şöyle devam etti: İzmir'le beraber; Aydın, Manisa gibi illerimizde zeytincilik adına yüzde 60'dan fazlası bulunuyor. Bu nedenle buralar imar, rant ve madencilik baskısı altında. Bunlardan zeytinlerimizi korumak gerekiyor. Son zamanlarda yaşanan küresel iklim değişiklikleri nedeniyle her yıl don zararı, kuraklık zararı, soğukluk zararı gibi şeyleri yaşıyoruz. Bu nedenle zeytindeki teşviklerin arttırılması gerekiyor. Şu an da prim daha çok zeytinyağına veriliyor bunu zeytine de teşvik verilecek şekilde yapılması gerekiyor.'
Ayrıca vertisilyum ve halkalı leke hastalığının Ege Bölgesi zeytinlikleri için ciddi bir tehlike olduğunu belirten Başkan Çiftçi, 'Son 4-5 yıldır bu tehlike devam ediyor. Buna karşı mücadelenin desteklemelerle yapılması gerekiyor' dedi.