Mehmet Akif Çakmak- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Yağ Sanayi Meslek Komitesi Üyeleri ile birlikte zeytinyağının tüketimini artırmak amacıyla bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Zeytinyağı tüketiminin Türkiye'de kişi başına 1,5 litre olduğunu ifade eden Ender Yorgancılar, "Suriye'de bu oran 6,5 litre. Bizim 2023 hedefimiz ise 5 litre civarlarında. Zeytinyağı konusunda herkesin bilinçlenmesi gerekiyor" dedi ve zeytinyağının pazarlama, ambalaj ve markalaşmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Zincir mağazalar konusunda da bir toplantı yaptıklarına değinen Yorgancılar, çıkan sonuçları ilgili bakanlıklara ulaştıracaklarını belirtti.

Zeytinyağı Allah'ın bir lütfu


Yağ Sanayi Meslek Komitesi'nin çalışmalarına değinerek sözlerine başlayan Ender Yorgancılar, "Komitemiz çalışmaları ile ülkemizdeki kaliteli zeytinyağının tanıtımı için çalışıyor. Mecliste, yaptığımız toplantılarda zeytinyağının öneminden hep bahsediyoruz. Zeytinyağı bölgemiz için Allah'ın bir lütfu. İzmir, Aydın, Muğla, Çanakkale, Balıkesir başı çeken iller. Fakat burada bir tezat durum var. Yaptığımız üretim çok fazla olmasına rağmen tüketimin en az olduğunu görüyoruz. Kişi başına düşen zeytinyağı oranı 1,5 litre civarında. Bu rakam Yunanistan'da 22 litre, İspanya ve İtalya'da 12 litre civarında. Suriye bile 6,5 litre tüketim yapıyor. Aşılması gereken çok yol var. Bizim 2023 hedeflerimiz 5 litre civarında" dedi.

Zeytinyağı konusunda hem tüketicinin hemde üreticinin bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Yorgancılar, "Tabi bir ilaç olan zeytinyağının tüketimini artırmak için pazarlama, marka, ambalaj konusunda eksikleri var. Aynı fiyata olan zeytinyağından daha güzel ambalajı olanı alıyoruz. Restoranlarda bütün masalara zeytinyağı konulması gerekiyor. Markalaşma konusunda da bilinen 3-5 tane firma var ama piyasada bin tane üretici bulunuyor" dedi.  


AVM ile ilgili fikrimiz belli

Zeytinyağı ile ilgili yaptıkları toplantıdan sonra zincir mağazalar konusunu da konuştuklarını belirten Yorgancılar, "Yaşanan sıkıntılar konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Üyelerimizin çoğu zincir mağazalar ile iş yapıyor. Özellikle satış şartlarının belirgin hale gelmesi hakkında görüş var" dedi. AVM ile ilgili sorularan bir soru üzerine fikrini daha önceden beyan ettiğini söyleyen Yorgancılar, "Burada AVM olması yanlıştır. Kruvaziyere karşı olmamız söz konusu değil. Burada önemli olan kruvaziyerle gelen turistin İzmir'e bıraktığı gelir. Acaba turist buraya mı geliyor, yoksa buradan direk Kuşadası'na mı gidiyor" diye konuştu.