Aykut Polatlı-İzmir Ticaret Odası (İZTO) aralık ayı meclis toplantısında Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'ya, 'İzmir Ticaret Odası Türkiye Ekonomisine Katkı Ödülü' verildi. Zorlu, sanayisiz bir ülke olamayacağını, çünkü istihdam ve ihracatın sanayi sayesinde mümkün olduğunu söyledi. Türkiye'de insanların kendi ürettikleri mala inanmadıklarını ileri süren Zorlu, 'Biz kendi malımıza inanmıyoruz. Onu almak yerine gidip yurtdışındaki ürünü alıyoruz. Bugün tüm dünyanın gözü Türkiye'de, çünkü tüketim toplumu olduk, üretemiyoruz. Sonra vur patlasın çal oynasın. Biz niye yerli ürün kullanmıyoruz, anlamak zor' dedi.

Ödül dolayısıyla İZTO Meclisi üyelerine teşekkür eden Zorlu, İzmir'e her hafta geldiğini belirterek, 'Karadenizlilerin dediği gibi, su akar göz bakar. Gelmişiz, limanı şehrin ortasına koymuşuz. Körfez kirlendi. Temizlenecek ama biz görür müyüz bilmiyorum. Kordon'un bugünkü durumu da ortada. İzmir niye bir turizm kenti olmasın? Ayrıca 50 yıl önce Türkiye'nin en büyük sanayisi İzmir'deydi. Bugün niye yok? İzmirli işadamları da başkalarına, 'Gel, yatırım yap' dememeli. Önce kendileri bu kente yatırım yapmalı ama hiçbir zaman için geç kalınmış değil' şeklinde konuştu.

'İzmir'e üzülüyorum'

İzmir'in turizmde hak ettiği yere gelemediğini de söyleyen Zorlu, şöyle devam etti: İzmir turizmde niye yok? Çeşme'de in cin top atıyor. Eğer 45 euroya oda satarsan kim otel yatırımı yapar, kim İzmir'e gelir? İzmir'e gelip görünce üzülüyorum. Kente yatırım yapmak için tütün fabrikasının olduğu alanda bir arsa aldık ama o kadar çok sorun çıktı ki 6 dönümlük arazinin yarısını belediyeye bırakmak zorunda kaldık ama hala inşaatı yapamıyoruz. Yapamadığımız gibi orası mezbelelik şekilde duruyor. Sonra buraya nasıl turist çekersiniz? Körfezin de temizlenmesi çok zor'

'Çarpıp kaçacak dediler'

Sanayicinin bir sporcu gibi devamlı hareket etmesi gerektiğine de dikkat çeken Zorlu, 'Her zaman yarışlarda birincinin ismi anılır. Unun için yaptığınız işe inanmanız gerek. Elektronik sektörüne geçtiğimizde bize inanmadılar. İzmir Fuarı'na katılıp, '1 milyon TV üreteceğiz' dediğimizde bizim için 'herhalde birisini çarpıp kaçacak' dediler. Kimse bize inanmıyordu ama hep ilkleri yapmayı başardık. Bunda babamın da rolü var. Çünkü bana 'yapacaksan en iyisini yap, yapmayacaksan hiç yapma; git amele ol' derdi' şeklinde konuştu.

'Vur patlasın çal oynasın'

Sanayi kadar turizm ve tarımın da gerekir diyen Zorlu, sanayisiz bir ülkenin olamayacağını çünkü istihdam ve ihracatın sanayi sayesinde olduğunu söyledi. Türkiye'de insanların kendi ürettikleri mala inanmadıklarını vurgulayarak, "Biz kendi malımıza inanmıyoruz onu almak yerine gidip yurt dışındaki ürünü alıyoruz. Bugün tüm dünyanın gözü Türkiye'de; çünkü tüketim toplumu olduk, üretemiyoruz. Sonra 'vur patlasın çal oynasın'. Biz niye yerli ürün kullanmıyoruz anlamak zor' ifadelerini kullandı.


'Yiğidin hakkını yiğide verelim dedik'

Törende konuşan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise Zorlu'nun Türkiye'ye birçok hizmette bulunduğunu belirterek, 'Yaptığı ürünler çok önemli. Son olarak çıkardıkları akıllı telefon var. 6 milyarlık dış ticaret açığına karşı böyle bir şeyin yapılması nedeniyle yiğidin hakkını yiğide verelim dedik ve yönetim olarak böyle bir karar aldık' dedi. Zorlu Holding'in yerli malı ürettiğini, bunun da dış ticaret açığının azaltılmasına önemli katkı sağladığını vurgulayan Demirtaş, televizyondan akıllı telefona, beyaz eşyaya kadar pek çok alanda üretim yaptığını dile getirdi. Vestel'in saatte 76 bin ürün imal ettiğini kaydeden Demirtaş, ödülü verme gerekçelerini şöyle sıraladı: Zorlu'ya birçok alanda yaptığı yatırımlar, 25 binden fazla istihdam sağlaması, yüksek teknoloji ürünü üretmesi ve cari açığın kapanması yolunda attığı önemli adımlar nedeniyle Türkiye Ekonomisine Katkı Ödülü'nü verme karar aldık.


2015'te gündem yeni bina

Meclis toplantısında üyelere ekonomik değerlendirmelerde de bulunan Demirtaş, Türkiye'nin düşük bir büyüme oranıyla yılı kapattığını söyledi. Odanın 2015'teki en önemli projesinin yeni hizmet binası olacağını anlatan Demirtaş, 'Bütçemizin en büyük giderini de bu bina oluşturuyor. Burada meclis salonu, yer altı otoparkı ve kiralık katlarla ilgili üç kritik konu var. 600 metrekarelik, çok amaçlı bir meclis salonu yapacağız. Ayrıca mekanik sistemli, 167 araçlık bir otopark yapacağız. Binadaki son üç katı ise kiralamayı düşünüyoruz. Mevcut binalarımızın da kiralanmasıyla toplam kiralık alan 12 bin 143 metrekare olacak. Böylece uzun vadede gelir kaynaklarımızı garanti altına alacağız' diye konuştu. Başkan Demirtaş, yakın zamanda giriş katında açacakları sergiyle Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ve Atatürk Stadı'na ilişkin fikir projelerini sergileyeceklerini de sözlerine ekledi.