Türkiye'de 2016 yılında ekonomi sayfalarında yer alan haberler içinde en çok konuşulan sektörün turizm olduğu belirlendi.
'Ekonomi Gündemi' haber araştırmasına göre, geçtiğimiz yıl özellikle Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi sonrası turizm sektörü büyük yara alırken, ülkemizde yaşanan terör olaylarının da sektöre büyük zarar verdiği ortaya çıktı.
Alınan ekonomik tedbirler ve Rusya ile yaşanan sıkıntıların aşılmasına rağmen geçen yıl turist sayısında yaşanan azalmanın çıkan haberlere de yansıdığı görüldü.

İhracat ve ithalatta düşüş yaşandı

Ekonomi haberlerinde ihracat geçen yıl turizmden sonra en fazla gündemde olan konu olarak dikkat çekerken, 2016'da Türkiye'nin yaptığı ihracatın bir önceki yıla oranla yüzde 0,8 düşüşle 142,6 milyar dolar olarak gerçekleştiği açıklandı.
2016 yılında özellikle dolar kurunda yaşanan yükseliş yılsonunda tavan yaparken, altın fiyatları ise büyük artış gösterdi.
Uzun süre düşüş görülen faiz de bir miktar artırıldı.
Ekonomide konuşulan diğer başlıklar: otomotiv, inşaat, tekstil, enerji...

Sektörlere fuar önerisi

İzmir İtalyan Ticaret Odası ve Anfaş Fuarcılık iş birliği ile gerçekleşecek olan Anfaş 24'üncü Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı 15 Şubat–18 Şubat 2017 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilecek.
Fuarın sektörden birçok firmayı bir araya getireceğini ve katılımcı firmaların sektöre yönelik fikir alışverişi yapacağını dile getiren İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak, sektör ekonomisine katkıda bulunmanın ve sektörel teknolojiyi takip etmenin gerçekleşmesi amacıyla fuar etkinliklerinin büyük önem taşıdığını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı öncü verilere göre dış ticaret açığı Aralık'ta yüzde 11.1 azalışla 5.56 milyar dolar, 2016'da yüzde 11.74 azalışla 55.97 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Rusya'ya yaş meyve-sebze ihracatının uçak kazası ve Noel nedeniyle 2017'ye sarktığını açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'İhracat 2017'de başlayacak. Yeni yılda ilk iş bu konuyu takip edeceğiz' diye konuştu.


Otomotivde kayıp 300 Milyon Euro

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, son 5 günde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle sadece Gebze bölgesindeki otomotiv tedarik sanayi firmalarının 300 milyon avronun üzerinde kayıplarının söz konusu olduğunu ve bu kaybın her geçen saat arttığını bildirdi.
Ankara Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Erkoç ise Başkent'te kurulu Avrupa'nın en büyük otomotiv yaşam ve alışveriş merkezi Otonomi'nin, 2. el araç alım satımlarında resmi devir işlemlerinin yapılabildiği tek kurum olan noterlerin, piyasada iş hacminin en yoğun olduğu Cumartesi, Pazar günleri de hizmet vermesi yönünde başlattığı girişime, sektörden güçlü destek geldi.

TUSİAD'ın başkan adayı belli oldu

TÜSİAD'ın yeni dönem başkanlığı için Ali Koç'un ikna edilemediği ve Erol Bilecik üzerinde durulduğu ileri sürüldü.
Son yıllarda başkan adayı bulmakta giderek sıkıntı yaşayan TÜSİAD'ın süresini bir kez daha uzatmak istemeyen Cansen Başaran Symes'in yerine başkan olarak kimi getireceği uzun bir süredir belirsizdi. Türkiye'de son yıllarda TÜSİAD başkanlığı yaygın tabirle 'ateşten gömlek' olarak yorumlanıyor.
Başkan olanlar ise bir an önce görevi bitirip işinin başına dönmek istiyor. Gelenek olarak başkan yardımcılarından birinin yeni başkan olması gereken dernekte, bu yıl da bu gelenek unutulmak zorunda kaldı.
TÜBİSAD Başkanlığı ve İTÜ Mezunlar Konseyi Yönetim Kurulu Başkanlıkları yapan Bilecik, Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), 1907 Fenerbahçe Derneği ve Girişimcilik Vakfı'nda (GİRVAK) Yönetim kurulu üyesi.
*- İlk kez sunulacak!
19 - 22 Ocak 2017 tarihlerinde Fuar İzmir Gaziemir Alanı'nda 12. kez düzenlenecek olan 'Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın basın toplantısı 10 Ocak 2017 Salı günü saat 09:30'da İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal'ın katılımı ile gerçekleşecek.
Canlı hayvan ırk tanıtımlarında ödüle hak kazanan hayvan sahiplerine Orion Fuarcılık tarafından hediye edilecek olan ve özel olarak İsviçre'den getirilen Altın Çan'lar, ilk kez bu toplantıda basın mensuplarına sunulacak.

Aydem ve Gediz Elektrik'e ödül

19.'uncusu düzenlenen 'Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi' konulu araştırmada Gediz Elektrik, 'İstihdamını En Çok Artıran Şirketler' arasında yer aldı.
Bir Aydem kuruluşu olan Gediz Elektrik Perakende Satış A.Ş.'yi temsilen Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı'ya düzenlenen törende ödül takdim edildi.
Araştırmada şirketler, ciro, kârlılık, ihracat ve istihdam rakamlarına göre değerlendirildi.


Ekonomiye katkı için

Torbalı Ticaret Odası (TTO) aldığı Meclis kararı ile üye aidatları ve 20 kalem hizmetinde ücretlendirme tarifesinde bu yıl zam yapmayacak.
TTO Başkanı Olgun 'Bu zor günlerde her Türk vatandaşı gibi bizde inisiyatif alıp ekonomiye destek olacağız' dedi.
2017'nin gelmesiyle birlikte ülke genelinde birçok resmi kurum ve kuruluşta neredeyse her kalemde zam yapıldı. Elektrikten emlak vergisine, ÖTV'den harçlara kadar birçok kalemde ücretlendirme fiyatları arttırıldı. Torbalı Ticaret Odası ise ekonomiye katkı koymak için aldığı karar ile fiyatlarında değişime gitmedi.

Ziraat Bankası'na 717 milyon liralık darbe!

FETÖ Darbe girişimi nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası'nın kredi verdiği toplam bin 662 müşteriden 717 milyonluk alacağı da riske girdi.
Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan bu rakamlar, diğer devlet bankaları da hesaba katıldığında asıl darbenin bankalara indirildiği izlenimini uyandırıyor.
Öyleki; sadece Ziraat Bankası'nın riskli alacağı bile Milli Piyango Yılbaşı büyük ikramiyesinin 10 katından daha fazla.
Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü tarafından şöyle denildi:
'Olağanüstü Hal uygulamaları kapsamında çıkarılan kanun ve kararnameler kapsamında; kapatılarak malvarlıkları Hazine ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen 141 müşterimiz üzerinde 34,3 milyon TL, TMSF'nin kayyum atadığı 49 müşterimiz üzerinde 171,1 milyon TL, adli mercilerde soruşturması devam eden bin 274 müşterimiz üzerinde 87,6 milyon TL, ortakları hakkında tutuklama, gözaltı işlemi yapılan 198 müşterimiz üzerinde 423,8 olmak üzere; toplam bin 662 müşterimizde 717 milyon TL riskimiz bulunmaktadır.
Riski 1 milyon TL'den büyük olan müşteri adedi 103 olup, bunlar üzerinde toplam 610,2 milyon TL riskimiz bulunmaktadır.'

2017 gayrimenkulün yılı olacak

Gayrimenkul uzmanı Köksal Ünal: '2017 yılında faizlerin düşmesi ve dövizin geldiği noktada yatırım yapılabilirlikten çıkması, 2017'yi sadece konut satışları değil, ticari gayrimenkuller ve arsa satışlarının da altın yılı yapacak' dedi.
Devletin faizler konusunda gösterdiği hassasiyetin de etkisiyle 2016'nın son çeyreğinde gayrimenkul satışlarında hızlı artışlar yaşandığını belirten Ünal, bunun2017 yılı için de sektöre güven verdiğini söyledi.


DİP EKSPRES

Sebze ve meyvede üretim artıyor


Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılındaki bitkisel üretime ait veriler paylaşıldı.
Verilere göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerdeki üretim miktarı önceki yıllara göre yüzde 0,2, sebzelerde yüzde 2,4, meyvelerde ise yüzde 6,8 oranında artış gösterdi. 2016 yılında 65 milyon 184 bin ton tahıl ve diğer bitkisel ürünler, 30 milyon 267 bin ton sebze ve 18 milyon 972 bin ton meyve üretimi gerçekleştirildi.
2016 yılında tahıl üretimi bir önceki yıla göre yüzde 8,7 oranında azalarak 35 milyon 281 bin tonda kaldı.
Buğday üretimi yüzde 8,8 oranında, arpa üretimi de yüzde 16,3 oranında azalarak önceki yılın gerisinde kaldı.