CSC'nin Türkiye'de faaliyet gösteren 250 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği siber güvenlik araştırmasına göre, son beş yıllık dönemde siber saldırıların sayısında artış yaşandı. Sadece kötü niyetli yazılımlar ve bilgisayar korsanları değil, çalışanlar da farkında olmadan şirketlerinin siber güvenliklerini tehdit ediyor.
CSC'nin 'Türkiye'deki şirketlerin siber güvenlik yaklaşımı' konulu araştırmasına göre, ticari kuruluşların yüzde 47'si, 2011 yılından bu yana maruz kaldıkları siber saldırıların sayısında artış olduğu görüşünde birleşiyor. Şirketler, siber güvenliği tehdit eden temel risk faktörlerini kötü niyetli yazılımlar, hacker saldırıları ve kendi çalışanları olarak görüyor. 2016 yılının Temmuz ayında gerçekleşen araştırmaya, Türkiye'de faaliyet gösteren 250 kurum katıldı.

Araştırmaya göre, Türkiye'deki şirketlerin dörtte üçünün halen uygulamakta olduğu bir siber güvenlik politikası bulunuyor. Bu kurumların yüzde 43'ü siber güvenlik politikalarını günlük, haftalık ve aylık bazda gözden geçiriyor ve revize ediyor. Olağanüstü durumlar yaşanmadıkça, standart revize süresinin 6 ay ile 1 yıl arasında olması gerektiğini belirten CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, 'Gözden geçirme ve revize periyotlarının standart süreden kısa olması, kurumun siber güvenliğe yönelik etkin bir yol haritasının bulunmadığı anlamına geliyor. Araştırmamıza katılan kurumların sadece yüzde 44'ünün standart süre aralığını belirtmesi, bu anlamda bir güvenlik bilincinin ülkemizde henüz tam olarak yerleşmediğini gösteriyor' dedi.

ADM-GDZ Çağrı Merkezi açıldı

Enerji sektörünün önemli oyuncularından Bereket Enerji Grubu, mevcut çağrı merkezi kapasitesini dört katına çıkaran ADM-GDZ Çağrı Merkezi'ni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz'ın katılımıyla Denizli'de açtı. Müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için genişletilmiş kapasitesi ile devreye giren ADM-GDZ Çağrı Merkezi yatırımı ile Bakan Albayrak'ın talimatını yerine getiren ilk şirket Bereket Enerji Grubu oldu. Aydın, Denizli, Muğla, İzmir ve Manisa'ya hizmet vermek üzere kurulan ADM-GDZ Çağrı Merkezi'nde 400 kişi görev yapacak.

Bisikletçiler Skoda Desteği

Skoda, 24-25 Eylül tarihlerinde İzmir'de düzenlenen ve yaklaşık 500 bisikletçinin katıldığı UNESCO Dünya Mirası Yolunda organizasyonunda yol yardım ve güvenlik hizmeti verdi. Geniş model yelpazesi ile hitap ettiği müşteri kitlesini genişleten Skoda, bisiklet üretimindeki tecrübesi ile bu branştaki sosyal sorumluluk projelerine verdiği desteğe de devam ediyor. 24-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen 'UNESCO Dünya Mirası Yolunda Organizasyonu'nda yaklaşık 500 amatör bisiklet sporcusu, Selçuk'ta bulunan Efes Antik Şehri'nden Bergama Akropol'e kadar olan 185 kilometrelik mesafeyi pedal çevirerek aştı. Skoda, organizasyona Superb, Octavia RS ve Fabia modellerinden oluşan ekip ile yol yardım ve güvenlik hizmeti verdi.

Tofaş bir kez daha  'En Başarılı Ar-Ge Merkezi'

Türkiye'nin önde gelen otomotiv üreticisi Tofaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu yıl 5'inci kez düzenlenen Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi kapsamında 'Otomotiv Sektör Birinciliği' ile ödüllendirildi. Böylelikle Tofaş art arda ikinci kez aynı ödülün sahibi oldu. Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu ödülü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü ve Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi'nin elinden aldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 5. Özel Sektör  Ar-Ge Merkezleri Zirvesi Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlendi.
Ar-Ge faaliyetlerine 1994 yılında başladıklarını belirten Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, yaklaşık 20 yıl önce kurulan Ar-Ge Merkezi'mizin bugün geldiği noktadan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Eroldu 'Önceleri bilgiye erişmek, problem çözmek için Ar-Ge çalışmalarına başlamıştık. Ondan sonrası ise yeni projeler ve aralıksız yatırımlarla çok hızlı ilerledi. Tofaş'ta geçen 48 yıllık sürecin en değerli kazanımı Ar-Ge'de oluşturulan bu birikimin küresel bir projeye başarıyla dönüştürülmesi oldu. Sektörümüz için sürdürülebilir rekabet gücü ancak Ar-Ge ile mümkün olacak' dedi.

Kadın güçlenirse, toplum güçlenir

TÜRKONFED İDK Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi'nin üçüncü toplantısı Samsun'da gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, 'Kadınların iş gücüne yüzde 3 katılımı Türkiye'nin büyümesine artı 1 puan etki etmekte' dedi.

Boyner'in 'İyi işler'i  Dünya Bankası raporunda

Boyner Grup ve IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ortaklığında hazırlanan "İyi İşler: Boyner Grup Tedarik Zinciri Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı" 2015 yılında hayata geçti. Boyner Grup'un tedarik zincirinde yer alan ve kadınlar tarafından yönetilen firmalardan seçilen 25 kadın projeye katılarak iş ve kişisel kapasitelerini geliştirmek ve performanslarını artırmak için eğitimler aldı. Dünyada ilk defa IFC ile özel sektörde faaliyet gösteren bir şirket (Boyner Grup) ortaklığında gerçekleştirilen eğitim programı ile kadın KOBİ sahipleri desteklenerek ekonomik büyüme hedeflendi. Program, IFC tarafından 20 Eylül'de yayınlanan global SheWorks raporunda dünya çapında özel sektöre örnek olarak gösterildi.

Samsung ve Habitat Derneği 2000 gence ulaşıyor

Samsung, Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği 'Bilişim Mucitleri' Projesi kapsamındaki eğitmen eğitimlerinin bu yıl ilk ayağını 2 Ankara'da gerçekleştirdi. İnovasyonun dünya çapındaki en önemli öncülerinden Samsung, Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği 'Bilişim Mucitleri' projesi ile mobil yazılım alanında girişimciliği destekliyor. Türkiye'deki mobil yazılımcı sayısını artırarak bu alandaki istihdama katkıda bulunmayı amaçlayan proje kapsamında geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen eğitmen eğitimlerinin, bu yıl ilk ayağı Ankara'da yapıldı. İlk yılında 1000 genci sektöre kazandıran Bilişim Mucitleri projesinin ikinci yılında 2000 genç bilişimcinin daha sektöre kazandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda,20 farklı şehirden 30 eğitmen Ankara'da, projenin ikinci ayağında ise 30 eğitmen İstanbul'da mobil yazılım konusunda eğitmen olmak üzere yetiştiriliyor.

Vizesiz Avrupa için 7 şart kaldı

AB Komisyonu, 18 Mart'ta gerçekleştirilen Türkiye-AB mutabakatının uygulanmasına ilişkin 3. değerlendirme raporunu yayımladı.
Raporda, Türkiye'ye vize serbestinin sağlanması için yerine getirilmesi gereken toplam 72 kriterden geriye 7 kriterin kaldığı belirtilerek, eksik kriterler şu şekilde sıralandı: 'AB standartlarında tam uyumlu biyometrik pasaport çıkartılması, yolsuzlukla mücadele için önlemlerin alınması, Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması yapılması, terörle mücadele yasa ve uygulamalarının Avrupa standartlarına uyacak şekilde düzenlenmesi, AB standartlarında kişisel verilerin korunması düzenlemesinin kabulü ve uygulanması, suç bağlantılı konularda AB'nin tüm ülkeleriyle etkili işbirliği yapılması ve AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın tüm maddelerinin uygulanması.'
Raporda, Türkiye ve AB'nin geriye kalan kriterler konusuna çözüm bulmak için devamlı iletişim içerisinde olduğuna dikkat çekildi.

Not indirimi bankaların işini zorlaştırabilir

Bloomberg Intelligence analistleri Jonathan Tyce ve Tomasz Noetzel'e göre, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesiyle Türkiye'de bankacılık sektörünün işi zorlaşabilir. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 23 Eylül'de artan siyasi riskler ve zayıf dış pozisyonunu gereçkçe göstererek, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu Baa3 seviyesinden Ba1'e düşürmüştü. Moody's Türkiye kararını takiben, aralarında Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası'nın da bulunduğu 10 finansal kurumun notunu indirmişti. Moody's, Türkiye ekonomisinde büyümenin 2016-2019 yılları arasında ortalama yüzde 2.7'ye gerilemesiyle, banka gelirlerinin ve kredi büyümesinin baskı altında kalacağını düşünüyor. Moody's bankaların takipteki kredi oranının 2017 sonuna kadar halihazırdaki yüzde 3.2 seviyesine göre 100 puan artabileceğini tahmin ediyor.