Haftaya ekonomi haberlerini yakından ilgilendiren, şekillendiren ulusal ve uluslararası gelişmelerin özetini yaparak girmek istiyorum.
Geçen hafta, uzun süredir Hükümetin olduğu kadar yandaşların da ağzından düşmeyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Almanya'yı, özellikle Hamburg'u yakıp kavuran G-20 zirvesi gündemin ilk maddesi idi.
Petrol fiyatları inerken, akaryakıt aynı gün ülkemizde zam gördü.
Bu da ilginç bir tesadüf müydü, bu işi ayarlayanların ezberciliğinden mi kaynaklanıyordu tam anlamıyla hiçbir uzman konuyu ele almadığı için ben de söyleyecek laf bulamıyorum. Bu durumlarda, bir atasözümüzü anımsıyorum: 'Görünen köy kılavuz istemez!'
Bilmem günün, ya da konunun mana ve önemini böylece özetleyebildim mi?
Şimdi konuların bazılarına kısa notlarla göz atalım...


Kılıçdaroğlu: Adaletle değil zulümle hükmedenlere boyun eğmeyeceğiz


Her ne kadar çoğu belirli kişilerce gözden uzak tutulmaya çalışıldıyzsa da, 'Adalet Yürüyüşü', 24'ünü gününde İstanbul Dragos'ta son buldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Pazar günü 18.00'de Maltepe Meydanı'nda yapacağı konuşmayla bu 24 günün muhasebesini yapacak, önümüzdeki döneme ilişkin mesajlar verecek.
Bu yazıyı daha önceden yazdığım için gelişmelerin doğrusunu herhalde sosyal medyadan öğrenmişsinizdir.
Neredeyse tamamı yandaş olarak adlandırdığımız televizyonlar birmaç satır ya da birkaç saniyelik görüntülerle neler verdiler, neler anlattılar, bugün perde arkası dahil öğreniriz.

İşin özeti şöyle:
CHP lideri ve beraberindekiler, yürüyüşün son gününe Tuzla'dan başladı. E5 olarak bilinenD-100 karayolundan yürüyen korteje yol çevresinde toplanan birçok vatandaş alkışlar ve 'hak,hukuk,adalet' sloganları ile destek verdi.
Dört-beş kişilik bazı küçük gruplar ise rabia işareti yaparak yürüyüşçüleri protesto etti.
CHP'li yetkililere göre, yürüyüş korteji Pendik'e ulaştığında kalabalığın sayısı 200 bini aşıyordu.


Oğlunu kaybeden anne de adalet istiyor


Yine alanda birçok farklı kesimden adalet arayan insanlar vardı. Bunlardan biri önceki yıl 19 yaşındaki oğlunu kaybeden Gülizar Elmas'tı. Elmas, 'Ben Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne oğlumu yatırdığımda kansızlık teşhisi konmuştu. Ancak ben eve götüreceğim diye beklerken. Tek çocuğum vefat etti. Bu acıyla buralara gelmek ne zor. Çocuğumun hakkını savunmak için buradayım. Sağlık Bakanlığı soruşturma için izin bile vermedi. Adalet arıyorum' dedi.


Sokak sanatçıları üç maymunu oynadı


Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler öğle molasını Pendik'te verdiler. Korteji, dinlenme alanında sokak sanatçıları karşıladı.
Sanatçılardan biri elinde feneri ile gündüz vakti Sinop'ta 'bir insan arıyorum' diye gezen kinik filozofu canlandırırken, biri kadın üç sokak sanatçısı ise 'üç maymun'u oynadı. Ayrıca bir başka sokak sanatçısı bir elinde terazi diğerinde kılıç olan Yunan Adalet tanrıçasını sembolize etti. CHP'liler sokak sanatçılarıyla bol bol fotoğraf çektirdi.
 

Dünya tanıdı


Yürüyüşün renkli isimlerinden biri de 15 Temmuz Darbe Girişimi'ne katıldığı gerekçesiyle 262 Hava Harp Okulu öğrencisiyle birlikte tutuklanan Feyzullah Kılıç'ın babası Veysel Kılıç'tı. Kılıçdaroğlu'yla birlikte Ankara'dan yola çıkan ve yürüyüşten hiç ayrılmayan Kılıç, megafonla yaptığı konuşmada yürüyüşe katılan herkese teşekkür etti.
Veysel Kılıç, 'Umudumuz, bu adalet yürüyüşünü sonuç vermesidir. Ancak en başında ne bizim ne hükümet bu yürüyüşün bu kadar süreceğini tahmin ediyorduk. Hükümet elli altmış kilometrede fiyaskoyla sonuçlanacağını sanıyordu. Ben de bu kadar katılım olacağını düşünmüyordum. Vatandaş sel gibi geliyordu. Bu selin önünde kimse tutunamaz. Herkes için adalet istiyoruz' diye konuştu.
Dragos'ta balonlarla karşılanan Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter'dan attığını mesajında zalimlere boyun eğmeyeceklerini belirtti.
CHP lideri, 'Yürüyüşümüzün sonuna gelmiş olsak da, adalet arayışımız, demokrasi mücadelemiz ve haksızlıklara karşı koyma irademiz asla son bulmayacaktır! Adaletle değil zulümle hükmedenlere asla boyun eğmeyeceğiz. Adaleti bu topraklara, hak arayan milyonlarla el ele verip getireceğiz' dedi.
CHP lideri, mitinge geleceklerden Türk bayrağı, Atatürk posteri ve adalet dövizlerinden CHP bayrağı dahil olmak üzere başka bir şey getirmemelerini istedi.
Yürüyüşün son haftasına girildiğinde yürüyen kişi sayısının katlanarak artması, Amerikan ve Avrupa medyasının da yürüyüşe olan ilgisini arttırdı. ABD'nin ve dünyanın önde gelen medya kuruluşları muhabirlerini göndererek yürüyüşü yerinden izledi.
TIME dergisi Adalet Yürüyüşü'ne katılan muhabirinin izlenimlerini yayınladı.
Kılıçdaroğlu, CHP milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla yapılan röportajlara yer verdi.
Washington Post: 'Hükümetin protestocuları terörist gruplarla ilişkilendirmesi ters tepti' başlığını attı.
CNN, 'Kılıçdaroğlu'nun bir çift ayakkabı giyip yürümesi imajını değiştirdi' dedi.
Bloomberg ise 'Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacak' diyerek ilginç bir yorum yaptı.
Kılıçdaroğlu'nun, New York Times için kaleme aldığı yazısında bazı satırbaşları şöyle:
'On binlerce Türk vatandaşı bize katıldı. Siyasi partimizin işaretlerini taşımadık. Okunması için sıradan bir 'Adalet' afişi yaptık o kadar. Yürüyüşe başlamamdan bir gün önce, daha önce en büyük Türk gazetesi olan Hürriyet'i yöneten milletvekilimiz Enis Berberoğlu tutuklandı.
Suriye'deki isyancılara silah temin eden Türk istihbaratıyla ilgili bir videoyu bir muhalefet gazetesine sızdırdığını iddia edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin on binlerce Türk vatandaşını, gazetecileri, akademisyenleri, aktivistleri hedef alan bir dizi anti-demokratik harekette bulundu. Berberoğlu'nun tutuklanması, bizim için bardağı taşıran son damla oldu.'
Partilerüstü Politika Merkezi, Washington'da 'Türk demokrasisinden geriye ne kaldı?' adlı bir panel düzenledi.
Panele Dışişleri Bakanı'nın Avrupa ve Doğu Akdeniz işlerinden sorumlu eski yardımcısı Amanda Sloat, St. Lawrence Üniversitesi'nden Profesör Howard Eissenstat, Al Monitor yazarı Amberin Zaman, merkezin siyaset uzmanı Nicholas Danforth katıldı. Konuşmacılar Türkiye'de toplumun bölünmüşlüğüne dikkat çekerken, bazı konuşmacılar Türkiye için hala umut olduğunu söyledi. ürkiye'de toplumun derin bir travma geçirdiğini belirten Amanda Sloat, buna gerekçe olarak darbe girişimi ve sonrasında yaşananları gösterdi.
Açlık çeken ülkelere yardım konusunda ABD, 639 milyon dolar oranında ek bütçe ayıracağını açıklarken, zirveye katılan ülkelerin uzlaştığı bir diğer konu kadın girişimcilere desteğin artırılması oldu.
G-20 ülkeleri ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında alınan karara göre, özellikle gelişmekte olan yada geri kalmış ülkelerdeki girişimci kadınların desteklenmesi için 325 milyon dolarlık bir fon oluşturulacak. Söz konusu fona hangi ülkenin ne kadar katkıda bulunacağı ve fondan yararlanacak ülkelerin listesi ise, gelecek yıl G-20 başkanlığını üstlenecek Arjantin'in zirve toplantısına kadar belirlenecek.
 

TMSF'nin yeni başkanı


Bakanlar Kurulu'nun TMSF Kurulu üyeliğine Muhiddin Gülal'ın atanması ve başkan olarak görevlendirilmesine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bakanlar Kurulu'nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Kurulu üyeliğine Muhiddin Gülal'ın atanması ve başkan olarak görevlendirilmesine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Doğal yumurta üretimine önem veriyor

Son günlerde Doğal organik veya inorganik yumurta tartışmalarına Ekiz Yumurta yönetimi açıklık getirdi.
Ekiz Yumurta'dan yapılan açıklamada 'Doğal içerikler kullanıyoruz, Yemlerimizde sadece ve sadece bitkisel kaynaklı hammaddeler kullanıyoruz. Yemin lezzetli olması için çeşitli baharatlar ilave ediyoruz. İçeriği garanti edilmiş tavukların ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini uygun oranda içeren optimum karma yemler hazırlıyoruz.'

Fazla aracını geri çağıracak

Çin Kalite Denetleme, Teftiş ve Karantina İdaresi, FAW'ın 18 Eylül 2008 ile 31 Mart 2016 arasında ürettiği 'Mazda 6' model otomobillerin gelecek yılın mart ayından itibaren geri çağrılacağını duyurdu.
Hava yastığındaki gaz jeneratörlerinin kopmaya eğilimli olması nedeniyle geri çağrılmasına karar verilen 680 bin 642 aracın, üretici firma tarafından ücretsiz olarak onarılacağı belirtildi.

İlaç devi için soruşturma başlattı

Rekabet Kurumu, ilaç devi Roche hakkında soruşturma açtı. Kurum sitesinde yer alan bilgiye göre, soruşturmanın açılmasına neden olan ise bir ecza deposunun yaptığı başvuru oldu. Co-Re-Na Ecza'nın iddiasına göre, Roche, şart koştuğu sözleşmeyi imzalamayan şirkete mal vermedi; başka firmaların da mal vermesine yasakladı.

75 ülkeye kilit satıyoruz

75'in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Mesan Kilit, yaptığı Ar-Ge çalışmaları ve yatırımlarının ardından hedef büyüttü.
Mesan Kilit, Avrupa'nın en büyük endüstriyel kilit üreticisi olmayı ve dünyanın ilk üç firması arasında yer almayı hedefliyor.
Şirket geçen yıl Türkiye pazarında satılan 22 milyon kilidin 11 milyonunu tek başına gerçekleştirdi.

Hep sorunlu oluyor

Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün çatı kuruluşu olarak nitelenen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) 06 Temmuz'da seçimli Genel Kurulunu tek listeyle gerçekleştirdi. Genel Kurul sessiz oldu ama ardından gelen iddialar gürültü çıkaracak türden. İddia sahipleri 'Genel Kurul yenilensin' derken, UZZK ise iddialar için, 'Dikkate alınır, gereği yapılır' diye yanıt verdi.

'Ormanlarımız tekrar yeşerecek!'

Sarayköy'de meydana gelen orman yangınının etkili olduğu Tırkaz ve Tekke Mahallelerine giderek vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, herkesin merakla beklediği 'Yanan bölgelere ne olacak?' sorusuna açıklık getirdi, 'Ormanlarımız tekrar yeşerecek' dedi.


DİP EKSPRES

Görüşlerini açıkladı


Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilhan Antitoros, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından açıklanan 'Kadına Yönelik Şiddete Dair Haziran Ayı Raporu"nu değerlendirerek, görüşlerini açıkladı.
Antitoros, 'Kadına şiddete karşı somut adımlar atılmalı' dedi.