Elektrik sayaçlarının 25 ila 35 günü kapsayacak süreçte periyodik olarak okunarak, daha kısa veya uzun sürede fatura kesilmesinden kaynaklanan tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi kararlaştırıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden alınan bilgiye göre, elektrik dağıtım şirketlerinin sayaçları periyodik olarak 25 ila 35 günü kapsayacak süreçte okutup işlem yapmasına karar verildi. Böylece elektrik faturalarının 25 günden az 35 günden daha uzun dönemi kapsamayacak şekilde düzenlenmesi esas alındı.
Yoğun tüketici şikayetleri üzerine ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldığını kaydeden yetkililer, uygulamayla faturaların aylık periyotları kapsayacak şekilde düzenlenebilmesine olanak sağlanacağını belirtti.
Mevzuatın gerektirdiği özel haller dışında aynı ay içerisinde birden fazla faturalama yapılmasına engel olacak yeni düzenlemeyle taksitlendirmeler hakkında da yenilikler öngörüldü.


Faiz indiriminde sıra bankalarda

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yılbaşından bu yana faizlerde 175 baz puan indirime gitmesinin ardından gözler bankalara çevrildi
 
TCMB'nin faiz indirimi, tüketici kredilerine bankaların fonlama maliyetlerindeki azalma oranında yansıyor. TCMB tarafından yapılan 175 baz puanlık indirime karşın bankaların mevduat faizlerindeki azalış miktarının ise 70 baz puanla sınırlı kaldığı görülüyor.
Merkez Bankasının uzun bir aradan sonra üst üste 4 ay gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridoru üst bandı) yüzde 10,75'ten yüzde 9'a çekmesi, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de yüzde 9'dan yüzde 8,10 sınırına gelmesini sağladı.
Tüketiciler, son bir yıldır erteledikleri konut, taşıt ya da diğer ihtiyaçlarını satın alabilmek için Merkez Bankasının seri faiz indirimlerini, kredi faiz oranlarında da benzer düşüşlerin gerçekleşebileceği beklentisiyle fırsat olarak görüyor. Piyasalarda da bankaların kredi faizlerini üretim ve reel sektöre yansıyacak şekilde indirmesi bekleniyor.


İzmir üçüncülüğünü korudu

İzmir bayramda en çok konuşan, sms gönderen ve internet kullanan üçüncü il oldu
Vodafone aboneleri, arife günü ve Ramazan Bayramı'nı kapsayan 4 günde yaklaşık 823 milyon dakika ses, 639 milyon SMS ve 3,9 milyon GB mobil internet kullanımıyla yeni bir rekora imza attı. Bu yıl da mobil internet üzerinden bayramlaşmayı tercih eden Vodafone'luların mobil internet kullanımı geçen yıla göre 2 kattan fazla arttı. İzmir bayramda en çok konuşan, SMS gönderen ve internetten bayramlaşan üçüncü il oldu.

Turkcell'de ikinci

Turkcell'liler Ramazan Bayramı coşkusunu sevdikleriyle birlikte yine cepten yaşadı. Arife ve bayram günleri de dahil olmak üzere 4 gün boyunca toplamda 7 milyon GB data kullanarak bir rekora imza atan Turkcell müşterileri, bayram süresince 1,3 milyar dakika konuşurken, 769 milyon SMS gönderdi. Sesli ve görüntülü görüşme imkanı sunan BiP de bayram süresince yoğun olarak tercih edildi. Yapılan ölçümlemelere göre İzmir, bayram boyunca en çok konuşan ve data kullanan ilk 10 il sıralamasında ikinci oldu.


Güvenliğe 27,25 milyar Dolar harcandı

Bağımsız araştırma kuruluşu Memoori'nin hazırladığı 'Fiziksel Güvenlik ve Video Gözetim' raporuna göre, 2016 yılında güvenlik harcamaları 27,25 milyar dolara ulaştı. Güvenlik çözümlerine yönelik harcamada 14,7 milyar dolar ile gözetim ürünleri ilk sırada yer alıyor. Pazarın yüzde 54'lük kısmını oluşturan gözetim ürünlerini, yüzde 22,5'lik oranıyla ve 6,13 milyar dolar yatırımla erişim kontrolü çözümleri takip ediyor. Alarm sistemlerine yapılan harcama tutarı ise 6,4 milyar dolar ile yüzde 23,5'lik paya sahip. Gözetim sistemleri ile güvenlik tehditlerini minimuma indiren Synology, Surveillance Station 7.2 yazılımı ile mekânların kontrol altında tutulup uzaktan izlenilmesini sağlıyor.


Türkiye'den Fransa'ya özgürlük çağrısı

Dışişleri'nden Fransa'ya basın özgürlüğü çağrısı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, tasarı yasalaşırsa ifade özgürlüğünün sınırlanacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen, 'Basın Özgürlüğü Kanunu'na ilişkin değişiklik tasarısı hakkında, 'Beklentimiz, Fransız Senatosu'nun tasarıyı, ifade özgürlüğünü sınırlama riski taşıyan unsurlarından arındırması' dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen, 'Basın Özgürlüğü Kanu'na ilişkin değişiklik tasarısı hakkında, şu ifadeleri kullandı: 'Fransız Ulusal Meclisi'nin kabul ettiği, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırımların inkarının belirli koşullar altında cezalandırılmasına yönelik yasa değişikliği tasarısının hazırlık ve kabul süreçlerini yakından izledik. Mevcut haliyle yasalaştığı takdirde, tasarı başta AİHM ve Fransa Anayasa Konseyi içtihatları olmak üzere, hukuka aykırı şekilde ifade özgürlüğünün sınırlanması riskini doğurabilecektir. Henüz yasalaşmamış olan bu tasarıyla ilgili olarak önümüzdeki dönemde Fransız Senatosu nezdinde işleyecek süreci de tabiatıyla yakından takip edeceğiz. Beklentimiz, Fransız Senatosu'nun tasarıyı, ifade özgürlüğünü sınırlama riski taşıyan unsurlarından arındırmasıdır.'


S&P 7 bankanın not görünümünü düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's(S&P), İngiltere'nin AB'den ayrılmasın (Brexit) sonrası İngiltere'nin 7 bankasının kredi notu görünümünü düşürdü.
S&P'den yapılan açıklamaya göre, Barclays, Clydesdale Banks, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group, Nationwide Building Society, Santander UK Group Holdings ve Royal Bank of Scotland Group'un kredi notları teyit edilirken, görünümleri aşağı yönlü revize edildi. Buna göre, 6 bankanın kredi notu görünümü 'Durağan'dan 'Negatif'e çekilirken, Royal Bank of Scotland Group'un görünümünün 'Pozitif'ten 'Durağan'a indirildi. Açıklamada, Brexit sonrası, ülkenin ekonomik durumuyla ilgili risklerin arttığına işaret edildi.


Foça Şeker bayramında yoğunluğu

Foça Şeker bayramında yoğunluk yaşadı , Polis ve Jandarma bölgesinde günde yaklaşık 40.000 araç Foça'ya giriş yaptı , günde yaklaşık 300.000 kişi geldi. Belediye, Emniyet, Jandarma ekipleri 24 saat görev yaptı. Foça en yoğun bayramı yaşadı , market rafları doldu doldu boşaldı. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ Bayram mesajı verdi , Foça'yı tercih edenlere teşekkür etti.
Demirağ 'Tüm ülkemizin baş sağ olsun son yaşanan olaylardan şehitlerimizden dolayı buruk bir bayram yaşıyoruz. Sezon güzel gidiyor özellikle bayramda gördüğünüz üzere büyük bir yoğunluk var . Amacımız sezonu kazasız belasız atlatmak. Tüm ekiplerimiz 24 saat görev başında konuklarımızı misafir etmeye hazırız' dedi.


Saadet Partisinden AB referandumuna destek

Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığında düzenlenen teşkilatla bayramlaşma toplantısında konuşan Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve İzmir İl Başkanı Bayram Sakartepe, AB müzakerelerinin referanduma sunulmasını desteklediklerini belirterek, AB'yi titanik'e benzetti. Sakartepe, 'AB'ne girmek, titanik gemisine binmek gibidir. Titanik ne kadar lüks, şatafatlı ve konforlu olursa olsun, batması mukadderdir. İslam Birliğini kurmak ise Sultan Fatih'in gemisine binmek' dedi.