'Teknolojiye bağımlı dünyada yaşadığımız şu günlerde bankacılıktan finansa, tıptan otomotive, bilgi ve iletişimden savunmaya kadar pek çok sektör gelişimlerini en yeni teknolojileri takip ederek sürdürüyor ve internete bir dereceye kadar güveniyor.
Ancak bağımlılık arttıkça güvenilirlik ve sürdürülebilirlik konusunda hoşgörüler azalıyor ve kullanıcıların kalite ve güvenilirlik beklentileri artıyor.
Bu durum elektronik sektöründen beklentileri de arttırıyor.
Teknolojiye bağımlı dünyada bu zamana kadar güvenliğin öncelikli olduğuna ancak kişisel bilgilerin gizliliğinin korunması ile ortaya çıkan güvenilirlik konusunun da bir o kadar önem kazanmaya başladığına dikkat çeken CDT Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Alpay Göğüş, kendi iş alanları olan elektronik tasarım otomasyonu konusundaki gelişmelere bakıldığında güvenilirlik hatalarının sebep olduğu endişelerin arttığını belirterek konuyla ilgili bazı yaşanmış örneklere değindi:

Sıkıntı çıkabilir!

Geçtiğimiz aylarda İngiltere'de GPS uydu ağlarında oluşan bir hata ile radyo frekanslarında bozulma yaşanmıştı. Ufak çaplı bir kriz gibi görünse de bu olay nelerin yanlış gidebileceğine dair bir uyarı olarak ele alınmalı. Öyle ki petrol tankerlerinin GPS kullanılarak takibinin yapılması sırasında oluşacak bir krizin boyutu bile endişe vericiyken geleceğin otonom araçları için de aynı sıkıntının mümkün olabileceğini düşünmek oldukça ürkütücü.

Uzun bir süreç!

Başka bir olay ise; Avustralya'da bir hava yolu şirketinde donanım arızası yaşanması ve tüm yazılım sisteminin 11 gün kullanılamamasıydı. Bu olay hem müşterilerin hem de kurumun sıkıntılı bir süreç yaşamasına neden oldu. Yaşanan bu sıkıntılar er ya da geç giderilse bile itibar kaybına sebep olduğu gibi şirketlere bıraktığı maddi kayıplar da ciddi boyutlarda oluyor. Bu tip kurumsal sıkıntıların yaşanması pek çok teknolojik cihaz kullandığımız günlük hayatımızda bizim de kişisel krizler yaşayabileceğimiz gerçeğini hatırlatmıyor değil.

En basitinden!

Örneğin; bir iş toplantısı için ilk defa gideceğimiz şehrin bir ucundaki adrese ulaşmak için cep telefonumuzun harita uygulamasından faydalanmak aklımıza ilk gelen şeydir ki pek çoğumuz öyle yapıyoruz ne de olsa artık arabalarımızda şehir haritaları taşımıyoruz. Ancak yolculuğumuz sırasında telefonumuzda oluşacak ani bir yazılım arızası ile telefonumuzun kapandığını, haritayı kullanmayı bırakın acil bir durumda yakınlarımıza ulaşmanın bile mümkün olamayacağını düşünmek ister istemez tedirginlik yaratıyor. Güvenilir elektronik ürünleri tasarlamak ve üretmek, bildiğimiz bu gerçekliğin ve yaşam düzeninin sürdürülmesi demektir ki bunu başarabilmek için elimizdeki tüm araçları kullanmamız gerekiyor.

Yeterlilik belgesi şart!

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) öncülüğünde Aliağa'da, tehlikeli mesleklerde çalışan işçilere yönelik, 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' belgelendirme sınavları devam ediyor. Ocak ve Şubat aylarında çelik kaynakçısı ve makine bakımcısı mesleklerinde sınavlar düzenlenmişti. Yazılı test ve iş başında uygulamalı olarak gerçekleştirilen sınavlarda başarılı olan kişilerin sertifikaları Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka tarafından firmalarda düzenlenen programla takdim edildi.

Son ayların rekoru

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, 'Mart ayı ihracat rakamları açıklandığında güçlü bir artış olacağını belki de son ayların rekoruna imza atacağımızı da hep beraber görmüş olacağız' dedi. Güney Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho, Türkiye'nin merkez ülke niteliği, Güney Kore'nin de inşaat sektöründeki yüksek teknoloji ve finans gücüyle üçüncü ülkelerde bir iş birliğine gidilebileceğini söyledi.

Gayrimenkul iş birliği

PTT ve Türk Telekom kullanmadıkları gayrimenkulleri değerlendirmek için iş birliğine gitti. Elde edilen gelirlerle e-ticaret ve lojistik alanında yeni yatırımlar yapılacak. İki şirket ortak bir GYO kurulması için masaya oturacak.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, BDDK'nın, kredi kartlarının internet alışverişlerine açık olması için kullanıcının talebini zorunlu tutan düzenlemesiyle ilgili, 'Türkiye tüm dünyada kartlı ödemeler konusunda en iyi sicili olan, en güvenli ülkelerden birisi. Aslında Türkiye için biraz sert bir karar' dedi.

3 bin kişiye istihdam

3 bin kişiye istihdam yaratması planlanan Lojistik Köy Projesi ile Samsun'un, Samsun-Mersin hattıyla kuzeyi Orta Doğu'ya bağlayan stratejik bir merkez haline gelmesi hedefleniyor.
Teknoloji devi Microsoft, Türkiye'de KOBİ'lerin dijitalleşmesi için yeni üniversite mezunlarından oluşan 600 kişilik ekip ile Anadolu'daki şirketleri kapı kapı gezerek, bulut hizmetlerini anlatacak.

Karbon salımı yüzde 20 azalacak

Karşıyaka Belediyesi'nin 2017- 2020 yıllarını kapsayan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı'nda (SECAP) sonuç oturumu gerçekleşti. Yerli ve yabancı uzmanlar bir araya gelerek Karşıyaka'daki karbon salımını azaltmak için yapılması gerekenleri paylaştı. Mayıs ayında toplanacak veriler ile Karşıyaka'nın Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı oluşturulacak. 2020 yılına kadar havadaki karbon salımının yüzde 20 azaltılması hedeflenecek. Yerli uzmanların yanı sıra, projeye hibe destek sağlayan İngiltere'den ve İngiltere Büyükelçiliği'nden konunun uzmanları ve araştırmacılar katıldı.

Avrupa'dan İzmir'e yatırım atağı

Almanya'dan Mercedes –Daimler şirketinin üst düzey yöneticilerinden Nejdet Niflioğlu Başkanlığında ETW (Avrupa- Türk Ekonomi Platformu) Başkan ve yönetim kurulu üyeleri BATÜDER'i (Uluslar arası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği) ziyaret etmek için İzmir'e geldiler. Yurtdışı kaynaklı yatırımları İzmir'e çekme konusunda çaba sarfeden BATÜDER çalışmalarına hız verdi. ETW ile BATÜDER arasında gerçekleşen görüşmeler ve yapılan protokol sonucunda; gerek Avrupa'dan gerekse diğer dünya ülkelerinden yatırım ve ticaret köprüleri kurmak konusunda çalışmalar başlatıldı. Bu görüşmeler sonucunda, başta otomotiv sektörü olmak üzere tüm sektörleri hakarete geçirmek istediklerini belirten BATÜDER Başkanı Akın Kazançoğlu,  İzmir'e yatırım yapılması konusunda İzmir'in avantajlarını ve fırsatlarını dile getirdi. İzmir'in avantajlarının başta deniz, hava ve kara ulaşım ağları ile Avrupa, Asya ve Afrika'ya bağlantıları ile stratejik konuma sahip olduğunu, ayrıca ikliminin ılıman olduğunu, bunlara ek olarak yetişmiş iş gücüne sahip olduğunu ve alt yapı imkânlarıyla rekabet avantajlarına sahip olduğunu belirtti.

Türk ayakkabıları ile yere sağlam basacak

Türk ayakkabı sektörü, geçmiş yıllarda güçlü konumunu kaybettiği Ortadoğu pazarında eski pozisyonunu kazanmak için atağa geçti. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 12-15 Mart 2017 tarihleri arasında Ortadoğu'nun cazibe merkezi Dubai'ye yönelik 'Ayakkabı Sektörel Ticaret Heyeti' düzenledi. 'Ayakkabı Sektörel Ticaret Heyeti'ne 9 ayakkabı ihracatçısı firma ile katıldıklarını anlatan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erkan Zandar, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki pazar paylarının potansiyelin altında olduğunu BAE'ye ihracatlarını arttırmak için gittiklerini, gördükleri ilgiden mutlu olduklarını kaydetti.
 
***

DİP EKSPRES

ESİAD, AB ve göç konusunu ele aldı


Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) bünyesinde faaliyet gösteren İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından 'AB ve Türkiye'de Bir Güvenlik Konusu olarak Göç' konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda son günlerde gündemde olan göç sorunu tartışılırken, ESİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fadıl Sivri, AB ve Türkiye'nin göç sorunu ile ilgili olarak akılcı bir yol haritası belirlemesi gerektiğini belirtti. Mülteci dramıyla ivme kazanan AB Türkiye ilişkilerinin Avrupa Parlamentosu'nun, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile sürdürdüğü müzakereleri geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden ve hukuki bağlayıcılığı olmayan tasarıyı kabul etmesiyle başlayan süreçle tersine döndüğünü dile getirdi.