Aslında, Informa Fuarcılık hakkında tek bir cümle bile yazmamak gerekir ama personelin hatası ya da aklınca taraf tutmasını bir yana bırakıp gerçekleri görmekte yarar var.
Çünkü; Informa Exhibitions, dünyada 40 şehirde 130 civarı ticaret ve tüketici etkinliği düzenliyor.
Ana ofis yerleri ise; Londra, Sao Paulo, Dubai, Düsseldorf, Singapur, Melbourne ve Pekin...
Söylediklerine inanırsak; Grup olarak her sene buluşmak, bağlantı kurmak ve yeni iş fırsatları oluşturmak isteyen yaklaşık 1,1 milyon profesyoneli tüm kıtaların her köşesinde bir araya getiriyor.
19 Ağustos 2014 - 24-25 Eylül 2014 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek üst düzey bir fuar ve kongre olan All Energy Turkey 2014'e ilişkin bilgilendirme toplantısına da bir değil birkaç kez mail atarak bizi de davet ettiler.
Ama her nedense; personel İzmir değil, kim oldukları belli olmayan İstanbullu konuklarını ön planda tuttular.
Ama bilmedikleri ya da bilmek istemedikleri konu şu:
İzmirli destek olmak için yanlarında olur.
Konuya olumlu yaklaşır.
İstanbullu ise 'Siyasetçiden' yararlanmak istediklerini, kamuoyunu yanılttıklarını öne sürerek olaya 'para kazanma' gözüyle bakar...
Neyse konuyu fazla anlatmaya gerek yok...
Bizim İzmir'de burnumuzun dibindekiler bunu bilmiyor, anlamak istemiyor, uzaktakiler mi anlayacak?

Önemli merkez Türkiye

All Energy Turkey 2014 fuar ve kongresi çatısı altında bir araya gelen enerji piyasasının önde gelen temsilcileri, doğalgaz ve elektrik ticaretinde Türkiye'nin bulunduğu bölgede çok önemli bir merkez olma potansiyeli olduğunu söyledi. Enerji piyasasının önde gelen isimleri, enerji piyasasının bu vizyona uygun olarak düzenlenmesi için Türkiye'nin gerekli adımları atması gerektiğini belirtti.

Görüşlerini açıklayanlar

All Energy Turkey 2014'ün ortak ve destekleyen kuruluşların temsilcilerinin yer aldığı basın toplantısında Palmet İş Geliştirme ve Enerji Projeleri Direktörü ve Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan Arkış, Akenerji Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Selim Güven, Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkan Yardımcısı Mustafa Karahan, Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Dr. Murat Mazıbaş, EWE Turkey Holding Genel Müdürü Dr. Frank Quante ve Informa konferanslardan sorumlu Başkan Yardımcısı Christina Sternitzke Türkiye'nin enerji piyasası konusundaki görüş ve beklentilerini anlattı.

Beklenen misafirler
              
Etkinliğe ev sahipliği yapan Informa Exhibitions'un başkan yardımcısı Christina Sternıtzke'nin  'hoşgeldiniz' konuşması ile başladı.
Sternitzke, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, TÜSİAD, Borsa İstanbul, ETD ve EWE gibi kuruluşların bilgi birikimi ve deneyimi ile hayata geçen All Energy Turkey 2014 fuar ve kongresine bu yıl 60'dan fazla firmanın, yaklaşık 40 ülkeden 2000'den fazla misafirin katılmasının beklendiğini söyledi.
Kongredeki temel konu başlıklarının enerji piyasasının liberalizasyonu, meclise sevk edilen doğalgaz piyasası düzenleme kanununda değişiklik getiren yasa tasarısı, enerji borsasına ilişkin düzenleme ve beklentiler ve enerji ticaretinin yasal boyutları olarak sıralayan Sternitzke, 'Yerli firmalar, kamu kurumları, ilgili kuruluşlar, enerji ticaretinin hem arz talep kısmının aktörlerini bir araya getirecek bu etkinlikte bu temel konu başlıkları kapsamlı bir şekilde ele alınacak ve bu, alanında bir ilk olacaktır' dedi.

Arz güvenliğini sağlama


All Energy Turkey 2014 etkinliğinin ortakları arasında yer alan Enerji Ticareti Derneği'nin (ETD) Başkan Yardımcısı Mustafa Karahan da Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefinin Türkiye'nin enerjide arz güvenliğini sağlama ve cari açığı kapatma hedeflerine katkıda bulunduğunu belirtti.
Türkiye'nin özellikle transportasyonu sorunlu olan elektrik ve doğalgaz için merkez olma potansiyelinin büyük olduğuna dikkat çeken Karahan, bunun için serbest piyasa şartlarını yakalamanın zorunlu olduğunu vurguladı. 
Karahan, 'Serbest piyasa için arz ve talebe dayalı rasyonel bir fiyat mekanizması, şeffaflık ve serbest rekabet sağlanması şarttır. Meclise gelen doğalgaz yasası, fiilen kurulma aşamasına gelen enerji borsası bu yolda atılmış çok önemli adımlardır. All Energy Turkey 2014 de bu kritik konuların tartışılacağı çok önemli bir platform olacaktır' diye konuştu. 

Değerlendirmede bulundu

All Energy Turkey 2014'ün sponsorları arasında yer alan EWE Turkey Holding'in Genel Müdürü Dr. Frank Quante yabancı sermaye gözüyle Türkiye'deki enerji piyasası hakkında değerlendirmelerde bulundu.
2014 yılının hem enerji sektöründe hem Türkiye'de hem de Türkiye'nin Ukrayna ve Ortadoğu gibi yakın çevresinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olduğuna dikkat çeken Quante, 'Rusya'nın şu anda Batı dünyasında yarattığı algı nedeniyle Türkiye'nin enerji merkezi olması Avrupa Birliği açısından her zamankinden daha önemli. İsrail'den Irak'tan Avrupa'ya gelecek gelecek gaz için Türkiye çok büyük bir alternatif oluşturuyor. Burada Türkiye'ye düşen şey kendisini buna en iyi şekilde hazırlamak ve gereken adımları hızla atmaktır. Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) kurulması uluslararası sermaye için çok önemli. Doğalgaz piyasası kanun taslağı bizim beklediğimiz önemli adımlardan biri ama son adım olmamalı. Yabancılar Türkiye'ye yatırım yapmak istiyor. Ev ödevinizi yaparsanız enerji merkezi olmak sizin için çok kolay olacak' dedi.
Quante, All Energy Turkey 2014'ün bu piyasanın tüm taraflarını bir araya getirerek büyük bir başarı yakaladığına da vurgu yaptı. 


DİP EKSPRES

Sektörün sorunları araştırılıyor


Akhisar Ticaret Borsası'nda, zeytin üreticileri, sanayicileri ve ihracatçılarıyla bir araya gelen ve sektörün sorunlarını ve çözüm yollarını konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Akhisar'da Keskinoğlu Şirketler Grubu Kurucusu İsmail Keskinoğlu'nun doğduğu, bir zamanlar Osmanlı idaresinde olan ve daha sonra Yunanistan sınırlarında kalan Ravika Köyü'nün, değerli anısını yaşatmak, geçmişin zengin görselliğini ve doğal sadeliğini, yarınlara ve gelecek kuşaklara yansıtabilmek amacıyla Keskinoğlu Ailesi'nin, Manisa Akhisar'da, aslına uygun olarak 2002 yılında 100 bin metrekare alan üzerinde kurduğu Ravika Köyü'nü ziyaret etti.