Güzel havalar ve Murat Eştürk'ün belirttiği gibi 'Pastırma Yazı' yakında 'Elveda' diyecek. Yani, uzmanların belirttiği gibi 'kara kış!' biz bekliyor. Söyledikleri şu:
'Bu yıl kış çok sert geçecek!'
Bakalım ne zaman, 'Ayva çiçek açmış, yaz mı gelecek?' şarkısını söylemeye başlayacağız. Daha işin başında bunu düşünecek halde değiliz. Çünkü; en yetkili kişi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bir soruyu yanıtlarken önemli bir itirafta bulundu. Dediğinin özeti şu:
'Enerji iletim hatlarının kapasitesi yetersiz!'
Mahkeme kararına rağmen, ısrarla, 'Yaz saatine devam!' diyen ve bunun için Hükümet 'yasa değişikliği' ya da 'madde ilavesine' gideceğini bile açıkladı. Yani 'yola devam!' diyorlar...
Karda buzda enerji hat bakım işçilerine bu yıl yine çok iş düşeceği Bakanın sözünden anlaşılıyor. Umarım sonuçta esnafımız, sanatkarımız 'tavla' ile elektrik gelmesini beklemez, yıllar önce olduğu gibi...
Şimdiden tedbir olmakta yarar olacağını düşünüyorum. Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bu yıl içinde 686 adet proje ile iletim hatlarına kapasite artırıcı çalışmalar yapılacağını da açıkladı.

Bakana sorular?

Berat Albayrak'a verilen önergede, 'Ülkemizde mevcut enerji iletim hatlarının kapasitesi yeterli midir?
Genişleme veya yeni yatırım gerektiren yerlerde 2016 yılında yapılan ve 2017 yılında planlanan yeni yatırımlar var mıdır?
Gerilim seviyesine göre enerji iletim hatları uzunluğu 2016 yılında kaç km'dir?
Transformatör merkez sayısı kaçtır?
Transformatör sayısı nedir?
Transformatör kurulu güç (MVA) ne kadardır' şeklindeki sorulara yanıt istendi.

Resmi açıklama...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 'Ülkemizdeki 60630 km mevcut iletim hattımız olmakla birlikte; Yatırım Programı kapsamında 2016 yılında 697 adet, 2017 yılında ise 686 adet proje ile iletim hatlarımızda kapasite arttırıcı çalışmalar yapılmaktadır' açıklamasında bulundu. Bakan Albayrak, '2016 yılında 380 kv 19.389,71 km, 154 kv 41.121,11 km ve 66 kv 190,665 km olmak üzere toplam 60.701,48 km enerji iletim hattı bulunmakta. Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü iletim sisteminde 718 adet trafo merkezi ve 1675 adet güç trafosu mevcut. TEİAŞ trafoları kurulu gücü 89.394 MVA'dır' şeklinde bilgi verdi.

Arıza sayısı da soruldu

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer  TEİAŞ elektrik iletim  hatlarında  2016 yılında meydana gelen arıza sayısını ve bir önceki yıla göre artış olup olmadığını, sebebi bilinmeyen arızaları da sordu. Bakan Albayrak,  'Elektrik iletim sisteminde çok çeşitli  sebeplerden arızalar meydana geldiğini' ifade etti. Trafo  Merkezlerinde; fider arızaları, kesici arızaları, aşırı sıcaklık, aşırı yüklenme, role arızaları, izolatör patlaması, izalosyon zayıflığı, frekans düşmesi ve yangın gibi nedenlerle arızalar meydana gelmekte iken , enerji iletim hatları ise hava koşulları, yangın, deprem, hatta temas eden yabancı cisim, yer altı kablosu yağ seviyelerinin düşmesi ve hırdavatçı arızaları gibi nedenlerle arızalar meydana geliyor.

Rakamları açıklandı...

İletim Tesis ve İşletme  Bölge Müdürlüğü 12.06.2016  tarihi itibariyle toplam 416 SCADA'da (Denetim Kontrol ve Veri Toplama) arıza olduğunu tespit edildi. Bu arızaların 239'unun başlangıç yılının 2016  olduğu, kalan 177 SCADA  arızasının ise 2015 yılından devam ettiği görülüyor. SCADA sisteminin tespit edilen arızaların zamanında girilmesi, gerekli tedbirlerin alınması önemli. Bu bağlamda varsa personel eksikliği giderilmeli. 2010-2016 yılları yatırım projelerinde 72 iletim hattı Projesi, 175 trafo merkezi ve kablo Projesinde gecikme yaşanrı. Yatırım projesi kapsamındaki iletim hatlarındaki gecikme oranı  % 51.4 oranında 72 adet trafo merkezi ve kablo projelerinde  ise % 51.6  oranında  175 adet gecikme yaşandı.
Mevcut durumda da gecikmeler yaşanmaya devam ediyor.

Bilinenler...

2016 enerji hat uzunluğu bir önceki yıla göre % 2.9 oranında artarak 61.459 km olurken arıza sayısı %19.9 artarak 5628 adet, arıza endeksi %15.1 artarak % 9.3  olarak gerçekleşti. 22 iletim tesis ve işletme bölge müdürlüğünün 17 sinde arıza sayısı,  18 inde hem arıza sayısı hem de arıza endeksinde artış görülüyor. Arıza sayısı ve endeksindeki meydana gelen artış 22 bölge müdürlüğünün 13 ünde iletim hat uzunluğunda artış, dördünde ise iletim  hat uzunluğunda düşüş meydana geldi.
Arıza sayısı ve endeksi artan bölgelerde artış araştırması ve önlemler sağlanmalı. CHP'liler özetle, 'Bakanın yazılı sorumuza yanıtı yüzeysel olmuştur. Bu bağlamda sorun daha ciddi bir biçimde ele alınmalıdır' diyor.
Ben de; bizim yani Egelilerin de şimdiden tedbirlerini almaları ğerektiğini vurgulamak istiyorum.

Türkiye'de toplanacaklar

Paris'te düzenlenen Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği (EIC) genel kurulunda mega projelerin finansman sıkıntıları damga vurdu. Avrupalı müteahhitler, herhangi bir otoritenin proje açıklamaya yanaşmadığını belirtti.
Yılda iki kez Avrupa'nın farklı şehirlerinde toplanan Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği (EIC) Ekim 2018'de İstanbul'da toplanacak. Farklı şehirlerde bir araya gelerek hem Avrupa'nın farklı şehirlerini deneyimleyen hem de genel kurul toplantılarını gerçekleştiren Müteahhitler bu yılın ikinci toplantısını 12-13 Ekim 2017 tarihlerinde Fransa'nın Paris şehrinde düzenledi. EIC ve Fransa İnşaat Federasyonu'nun ortaklaşa organize ettiği Avrupa'nın en büyük iletişim platformuna İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) olarak Türk Yapı Malzemelerini tanıtmak, Türk üretiminin kalitesini ve güvenilirliğini aktarmak için Türk Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar da katıldı.

Mega  projelerde, mega sorunlar oluştu!

Genel kurulda söz konusu rakamların gelişmekte olan ülkelerde altyapı yatırımına ne kadar çok ihtiyaç olduğunu gösterdiği vurgulandı. Toplantıda şu bilgiler aktarıldı:
'Türkiye göz önüne alındığında, kentsel dönüşüm projeleri, nükleer santrallerin kurulması, hızlı demir yolu sisteminin kurulması ve daha da artırılması, hastaneler, eğitim kampüslerinin kurulması gibi bir çok 'mega proje' bulunuyor. Konu 'mega proje' olunca akla ilk gelen söz konusu projenin finansmanı oluyor. Bundan önce dünyadaki büyük projelere bakıldığında Türkiye'de de olduğu gibi en büyük finansörler devletlerdi. Ancak günümüzde bu projelerden alınması gereken geri dönüşüm istenildiği kadar hızlı olmamasından ötürü alternatif finansör çözümlerine gidildi. Globalleşme süreci içerisinde sadece mega projeler değil mega sorunlar da oluştu.

Yeni fabrikasının temelini attı

Helva Reçel sektörünün öncü firması Seyidoğlu Gıda, artan talebi karşılamak ve ürün gamını genişletmek için yeni fabrikasının temelini attı. İstanbul Hadımköy Organize Sanayi Bölgesinde 10 milyon TL yatırımla inşaatına başlanan fabrikada 200 yeni istihdam sağlanacak. Halihazırda 8 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Seyidoğlu Gıda, yeni yatırımıyla iki kat büyüyerek 16 bin metre kare üretim alanına ulaşacak.
30 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Genel Müdür Mehmet Göksu, 'Yıllık 20 bin ton üretimimizi yeni yatırımla birlikte 35 bin tona çıkarmayı ve ihracattaki payımızı artırmayı planlıyoruz. Hem yurt içinde hem de global pazarlarda rekabet etmek istiyoruz' diye konuştu.

Türk Standartları Haftası'nda önemli uyarı

ÇATIDER (Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, Türkiye'de merdiven altı üretim ve hatalı uygulamalar nedeniyle her yıl çok sayıda çatı uçması, yangın, çökme ve enerji kayıpları gibi sorunlar yaşandığını belirterek, 'Türkiye'de standartlara uymayan, geleneksel yöntemlerle yapılmış milyonlarca çatı var. Bu çatılar, riske açık durumda. Çatıların, uzman kişilere teslim edilmesi gerekir' dedi.
 
Büyükşehir koç, koyun dağıttı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerelde kırsal kalkınma projesi kapsamında hayata geçirdiği damızlık koç ve koyun dağıtımı Güzelbahçe'de yapıldı. Beş üreticiye 15 adet koç ve koyun dağıtılırken törende konuşan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, 'Türkiye'ye örnek olan bu projeyi Güzelbahçe Belediyesi olarak biz de destekliyor ve üreticimize sahip çıkıyoruz' dedi.

Optik ürünleri takipte

Sağlık Bakanlığının uygulamaya başlattığı ÜTS (Üretim Takip Sistemi), Optik ürün üreten, ithal eden, dağıtan firmalar ve Optisyenlik Müesseseleri tarafından kullanılması gerektiği, Sisteme kayıt işlemlerini yapmayan müesseselerin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geri ödemelerinden faydalanamayacakları açıklandı. GÖZKOOP Başkanı Burçin Küçükören, Sağlık Bakanlığının başlattığı bu yeni uygulama hakkında optisyenlere bilgi verdi ve bu sistemin tüketiciye sağladığı faydaları anlattı. Yeni uygulamaya göre; üretimi ve ithalatı yapılan tüm optik cam ve optik çerçeve ürünleri, Sağlık Bakanlığı tarafından üretim sürecinden son tüketiciye ulaşıncaya kadar takip altına alınacak.


DİP EKSPRES
 
Fiat Fiorino 10. yılını kutluyor!

 
Bursa'da yer alan ve 450 bin adetlik üretim kapasitesine sahip Tofaş Fabrikası'nda, 3 farklı marka için üretimi gerçekleştirilen Minicargo Projesi'nin, Fiat Professional markalı yüzünü temsil eden Fiorino, 10. yaşını kutluyor.
Tofaş tarihindeki kilometre taşlarından biri olan, Fiat Fiorino'nun içinde yer aldığı Minicargo Projesi, tüm dünyada küçük hafif ticari araç sınıfının doğuşuna öncülük etmiş ve sınıfının ilk model ailesi olarak tarihe geçmişti.