Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaz saati uygulamasını nenerji tasarrufuna katkı sağladığını belirterek, 'Şu ana kadar 7 aylık süre içerisinde toplam 1,7 milyar kilovatsaat enerjiden tasarrufumuz oldu. Bunun da parasal karşılığı 500 milyon lira civarında' dedi.

Bu gece değişiklik var

Yıldız, bu gece yarısı (26 Ekim'de)sona erecek yaz saati uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gün ışığından daha fazla faydalanabilmek için yaz saati uygulamasının önemli olduğunu belirten Yıldız, valiliklerin bu konuda yetkileri olduğunu ve gerekli durumlarda mesai saatlerini ayarlama yetkileri bulunduğunu dile getirdi.

 
Valiler yetkili

Valiliklerin, gün ışığına göre mesai başlangıç saatlerini düzenleyebildiğine dikkati çeken Yıldız, 'Çalışma saatleri için bir kısım valiliklerimiz 07.30'da, bir kısım 08.00'de, bir kısım da 08.30'da mesai saatlerini düzenleyebilir. Önemli olan enerji tasarrufunu, enerji verimliliğini arttırmaktır. Elde edeceğimiz tasarrufun, kış aylarında da devam edecek olması bizi sevindirir' diye konuştu.

 
76 dakikalık fark

Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık fark olduğunu anlatan Yıldız, 'Bu fark, çok büyük bir fark. Yazın güneş daha erken doğuyor, daha geç batıyor. Gün ışığından daha fazla faydalanılıyor. Kışın da valilerimizin gün ışığından daha fazla faydalanmak için mesai saatlerini ayarlama yetkileri var. Bu uygulamayı biz de doğru buluyoruz' değerlendirmesinde bulundu.
Bakan'ın dedikleri doğru.
Ancak anımsadığım kadarıyla, bundan önceki hükümet, yani eski Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki Hükümet sözcüsü, 'Bu artık son yıl, daha önceden ilan edildiği için yaz kış uygulaması yapılacak, bu uygulamadan hiç fayda görmüyoruz' açıklamasını yapmıştı.

Türkiye listeden çıktı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, 2010'dan beri yer almakta olduğu Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) kamuoyu listesinden (gri liste) tamamen çıkartılmasına karar verildiğini bildirdi.

15. takip raporu

Şimşek, yaptığı açıklamada, FATF tavsiyelerinin tamamına uyum sağlanması kapsamında kaydedilen gelişmelere dair, Türkiye'nin, 15. Takip Raporu görüşülerek FATF 3. Tur Değerlendirmesi takip sürecinden tamamen çıkarılmasına karar verildiğini belirtti.
Tüm engelleme çabalarına, spekülasyon ve menfi propagandalara rağmen Türkiye'nin güçlü bir siyasi irade ortaya koyduğunu belirten Şimşek, FATF tarafından bu çabaların takdir edildiğini söyledi.
Şimşek, Türkiye'nin uluslararası finansal sistemdeki öngörülebilirliğinin pekiştiğinin de altını çizdi.

 
IŞİD'e karşı ortak mücadele

Şimşek, FATF'ın, IŞİD'in eylemlerinin finansman kaynaklarının tespit edilmesi, bunlara yönelik önlem önerileri geliştirmesi konusunda çalışmalar yapılması kararı aldığını da belirterek, bu hususta bir başkanlık açıklaması yayınlanmasına da karar verildiğini kaydetti.
FATF Başkanı'nın Türk delegasyonu ile ikili temasta bulunarak IŞİD kapsamında yapılacak çalışmalar açısından Türkiye'nin kilit bir öneme sahip olduğunu söylediğini ifade eden Şimşek, 'Bu gelişmelere paralel olarak ABD delegasyonu tarafından, ABD ve Türkiye tarafından eş başkanlığı yürütülecek 'IŞİD'in Finansman Kaynakları' konulu bir tipoloji çalışması yapılması önerisinde bulunulmuştur. Konu, Dışişleri Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde değerlendirilerek Başbakanlık makamı da bilgilendirilmiş ve bahsi geçen çalışmalara ülkemiz tarafından katılım sağlanacağı yönünde pozisyon alınmıştır' diye konuştu.

1700 işçiden iş bırakma eylemi

Soma Kömürleri AŞ'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nda çalışan bin 700 işçi, 'işçi ücretleri arasında adaletsizlik olduğu' gerekçesiyle iş bırakma eylemi yaptı.
Sabah vardiyası için gelen işçiler maden ocağına inmedi. Gece vardiyasındaki işçiler de eve gitmeyerek eylem yapan arkadaşlarına destek verdi.
Çalışma izni verildikten bu yana sürekli çalışanlar ile işe hiç gitmeyenlere farklı ücret ödendiğini ileri süren maden işçileri, 'Bizler devamlı işe gittik 2200 tl maaş aldık, bazı işçiler işe hiç gelmedi 1900 tl maaş aldı. Burada bir haksızlık var. Bunun giderilmesini istiyoruz. Şirket yetkililerinden bu konu hakkında bir açıklama bekliyoruz' dedi.

 
Türkiye İş Kurumu ödeyecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'da faaliyetleri durdurulan Atabacası ve Işıklar maden ocaklarında çalışanların işveren tarafından ödenemeyen eylül ayı ücretlerinin Türkiye İş Kurumunca ödeneceğini belirterek, ödemelerin bugün itibarıyla ilgililerin maaş hesaplarına aktarıldığını bildirdi.
Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, Soma'da 13 Mayıs'ta meydana gelen maden kazasıyla ilgili 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na geçici 12. maddenin eklendiğini anımsattı.
'Soma'da faaliyetleri durdurulan Atabacası ve Işıklar maden ocaklarında çalışanların işveren tarafından ödenemeyen eylül ayı ücretleri Türkiye İş Kurumu tarafından ödenecektir' ifadesini kullanan Çelik, ödemelerin ilgililerin maaş hesaplarına aktarıldığını belirtti.

***

SON NOKTA

Merkez Bankası Davutoğlu'na brifing verecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, kasım ayının başında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu Merkez Bankasında misafir ederek, ekonomik ve finansal konularda brifing verecek.
Başbakan Davutoğlu'na nezaket ziyaretinde bulunduğunu ifade eden Başçı, kabulde Orta Vadeli Program'da enflasyonun birincil öncelik olarak ele alınması ve öncelikli dönüşüm programlarıyla ilgili yapısal reformların son derece olumlu algılandığına ilişkin görüşlerini paylaştıklarını söyledi.

Finansal konularda

Yurt dışında özellikle yakın dönemdeki ekonomik ve finansal gelişmeleri özetleyip aktarma fırsatı bulduklarını dile getiren Başçı, 'Banka Meclisimiz, Para Politikası Kurulu üyelerimiz, başkan yardımcılarımız kendilerine ekonomik ve finansal konularda brifing vereceğiz' diye konuştu.

Paylaşılacak

Başçı, kabulde faiz oranları konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, 'Önümüzdeki hafta Enflasyon Raporu Tanıtım Toplantısı yapılacak İstanbul'da. Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun oradaki yaklaşımlarını ve yeni enflasyon tahminlerini kamuoyuyla paylaşacağız. Burada daha ziyade Orta Vadeli Program'daki öncelikler ve yapısal dönüşüm programları konusundaki olumlu algıyı konuştuk' yanıtını verdi.