Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 'Fiyat artışları alt gruplar geneline yayılmış, enflasyondaki yükselişin ana sürükleyicisi temel mal, gıda ve enerji grupları olmuştur' ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası, Üretici fiyat gelişmelerinin bilhassa enerji ve ara malları kanalıyla maliyet baskılarının oldukça güçlendiğine işaret ettiğini bildirdi.

Raporda şu bilgiler verildi:

'Eylül ayında tüketici fiyatları yüzde 6,30 oranında artmış ve yıllık enflasyon 6,62 puan yükselerek yüzde 24,52 olmuştur. Fiyat artışları alt gruplar geneline yayılmış, enflasyondaki yükselişin ana sürükleyicisi temel mal, gıda ve enerji grupları olmuştur.

Yakın dönemdeki döviz kuru gelişmelerinin yansımaları birçok kalem üzerinde belirgin ölçüde hissedilirken, özellikle temel mallarda yıllık enflasyon dayanıklı tüketim malları öncülüğünde kayda değer bir artış sergilemiştir.

Bu dönemde başta hizmetler olmak üzere döviz kuru geçişkenliği görece düşük olan kalemlerde dahi yüksek fiyat artışları kaydedilmesi dikkat çekmiştir.

Üretici fiyat gelişmeleri bilhassa enerji ve ara malları kanalıyla maliyet baskılarının oldukça güçlendiğine işaret etmiştir.

Bu görünüm altında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi sert bir yükseliş göstermiştir.'

Herhalde yakında; suçlu ya da suçlular kim, öğreniriz.

Tabii ki kabahatlileri de...

Uzmanlar herhalde haberi ve açıklamayı yorumlarlar.

Ama şunu da belirtmekte yarar var, doların yükselmesi için adeta dua edenler var..

Onların durumunu da yetkililer bize duyururlar.

İŞKUR'dan 6 bin kişiye iş fırsatı

İş arayışı olan milyonlarca kişinin öncelikli olarak başvurduğu yerlerin başında gelen İŞKUR'da yeni iş ilanları yayınlandı.

Koşullar neler?

Yayınlanan ilanlarda 4465 büro memuru, büro işçisi, şoför ve güvenlik görevlisi, 1033 çağrı merkezi personeli, 336 veznedar ve destek memuru sekreter alınacağı duyuruldu.

İŞKUR üzerinden yayımlanan 6 bin 603 personel alım ilanına başvuru koşulları her ilan için değişiyor.

Kurum ve firmalara göre belirlenen bu koşulları ana başlıkları ile sizlere aktarıyoruz.

İlanlara başvuruda bulunacak adayların ise ilan metinlerinde yer alan başvuru koşullarını ayrıntılı bir şekilde incelemeleri gerekiyor.

Türk vatandaşı olmak, Görevini yapmaya engel sağlık sorunu bulunmamak, En az ilkokul mezunu olmak (bu koşul çoğu kurum ve firma tarafından farklı olarak belirlenir.), başvuru yapılacak firma tarafından belirlenen sürücü belgesine sahip olmak, askerliğini yapmış olmak veya tecilli olmak, firmalar tarafından belirtilen yaş aralığında bulunmak, vardiyalı çalışma sistemine ayak uydurabilmek, alım yapılacak ilde ikamet ediyor veya edebilecek olmak.

Bu şartların yanı sıra firmalar adaylardan eğitim şartı, sürücü belgesi şartı veya çalışma sistemi ile alakalı özel şartlar isteyebilirler.

Binlerce kişinin umudu

Amacımızı her zaman belirtiyoruz.

İşadamımıza, sanayicimize, girişimcimize, esnafımıza ve kısacası insanımıza yardımcı olmak, dileklerini yetkililere iletmek.

Dilek Gençyılmaz organ nakli yasasını onbinlerce kişinin beklediğini belirtiyor.

Dilek 20 yaşında.

3 buçuk yıldır nakil olabilmek için organ bekliyor.

Organ nakli bekleyen hastanın sesi olmak için köşemde yer verdim.

Dilek ise şöyle konuşuyor:

'Lütfen benim ve benim gibi organ nakli bekleyenlerin sesine kulak verin.

Ben 3 buçuk yıldır böbrek nakli bekliyorum.

Türkiye'de benim gibi organ nakli bekleyen 90 binin üzerinde hasta var. Pek çok aile yakınlarını kaybettiğinde organlarını bağışlamak istemiyor. Pek çok kişinin hayatını kurtaracak organlar da çürüyüp gidiyor.

Oysa bu sorunun bir çözümü var!

Ben bu kampanya ile 1979 tarihinde yürürlüğe giren Organ ve Doku Nakli Kanunu'nun güncellenmesini istiyorum.

Bu kanun 'Müracaata dayalı gönüllülük' yerine 'otomatik organ bağışı' şeklinde değişmeli.

Yani bir kişi ölmeden önce aksini belirtmediği sürece tüm organlarını bağışlamış kabul edilse hem benim hem de benim gibi organ nakli bekleyen on binlerce insanın hayatı kurtulabilir.

Bunu birlikte başarabiliriz!

Pek çok gelişmiş ülkede otomatik organ bağışı uygulaması var.

Bu uzak bir hayal değil.

Ben haftanın 3 günü 4 saat boyunca makineye bağlı yaşıyorum.

Kollarım iğne izleriyle dolu.

Bunu yaşamayan bilemez.

Bana yardım edin, benim gibi organ nakli bekleyen 90 bin kişiye yardım edin.

Organlar toprak olup gitmek yerine bize yaşam versin. Unutmayın ki herkes bir gün organ nakline ihtiyaç duyabilir.'

DİP EKSPRES

TED İzmir Koleji 'beceri gelişimine' odaklanıyor

TED İzmir Koleji, müfredatı gerçek hayat ile uyumlu hale getiren, öğrencilerin becerilerini ön plana çıkarmayı hedefleyen alternatif programların benimsendiği 'Hibrit İnsan' anlayışıyla yeni eğitim ve öğretim yılında da çok yönlü bireyler yetiştirmeye odaklandı.

Dünyada artık bilginin yanında beceri eğitiminin de ön sıralarda yer aldığı bir eğitim sisteminin yaygınlaştığını belirten TED İzmir Koleji Genel Koordinatörü Mine Mavioğlu, 'Yeni eğitim ve öğretim yılında da bu anlayışla gelecek kuşaklara özgüveni yüksek, yaratıcı, inisiyatif alan bireyler yetiştirmeye devam edeceğiz' dedi.