"Overlook makinası ayağınıza geldi, halı kilim,yolluk, paspas ve halıfleks kenarına overlok yapılır, 5 dakikada teslim edilir. " Bu anons kadar içimi karartan ama bir o kadar düşündürten başka bir şey olamaz.

Özellikle yazın daha fazla duyduğum bu anonsla bu işle özellikle hanımların ilgilendiği "hanımların  dikkatine" denilerek vurgulanıyor.Bu hanımlar o saatlerde evde olan ve çalışmayan orta yaş kategorisinde kadınlar olmalı. Genç kızlar o anlarda, herhalde evde otururken overlokçu gelse de paspas veya halının kenarına overlok yaptırsak diye düşünmüyorladır. Kaldı ki overlok yaptırmak bana eski ve işe yaramaz bir şeyin değerlendirilmesine yönelik bir fakirliği de çağrıştırıyor. Herhalde zengin mahallelerinde sosyetik hanımlar dışarıya çıkıp ovelokçu diye bağırıp sonra da  eski püskü halıyı aşağıya indirip onun kenarlarındaki püskülleri düzelttirerek kendilerince önemli bir iş yaptıklarını düşünmezlerdi.

.Ancak kenar semtlerde kocalarına yeni bir halı masrafı çıkarmak istemeyen hanımlar eski bir şeyi veya parçayı değerlenidirerek ne kadar tutumlu olduklarını da göstermek istiyor olabilirler mi ? Bu onların romantik ve duygusal hayatlarına nasıl bir katkı yapar bunu tam olarak kestiremiyorum ancak kocalar için iyi haber belki de şu olabilir. Eskileri kolayca atamayan ya da vazgeçemeyen kadınlar bu kocalardan da kolayca vazgeçemeyeceklerdir.

Evin bir köşesinde saklanan eski halı parçalarına ovelok yaptırarak evinde değerlendiren bir kadının yaşadığı küçük mutluluk ve tatmin duygusu kadar bir işe yaramanın verdiği zevk böyle bir kadının beklentilerinin sınırlı olduğunu çağrıştırabilir ama küçük mutluluklar yaşayabilen bir kadının bütçesine göre abartılı hayaller peşinde koşmayacağı olasılığı da yüksektir.Ama dar gelirli bir koca için iyi ki öyledir, çünkü ucuz am güvenli bir hayat ancak küçük mutluluklarla donatılarak devam edebilir.
Bütün bu iddialara rağmen önce büyük düşünüp de sonra kendilerine küçük bir ölüm kalan sıradan insanların yaşadığı hayal kırıklıklarına tanık olmaktansa overlok yaptıran bir kadının yüzündeki tebessüm yine de görülmeye değerdir.Ben gülen ve hayatından memnun olan bir kadının sınırlı bir yörüngede de olsa yaşadığı bu küçük mutluluğu herşeye sahip ama hayatının birçok evresinde tatmin olmamış hırçın ve mutsuz bir kadına tercih ederim.Böyle bir kadın bir erkeği de yaşadığı kara deliğe sürükler ve onun yaşamını felç edebilir.Gerçekten  ovelok yaptıran bir kadının kocasına ve evine olan sadakati dikkat çekici olabilir ama sosyetik mahallelerde köpeğini dışarıya gezdirmeye çalışan histerik ve depresyonda olan kadınların yalnızlığını bir an için zihninizde canlandırabilirseniz overlok yaptıran bir kadının kendisine ve çevresinde zarar vermeyecek kadar masum olabileceği olasılığı çok yüksektir.

Masumiyet ve saflığın evreninde bir kadına ilk anda gereken değeri vermeseniz de o özünde değerinden bir şey kaybetmez  ancak abartılı ve işin içinde çıkılamayacak kadar karmaşık ve gereksiz ayrıntıların yumağında kaybolup gitmiş ve böylece her şeyin fiyatının bilindiği ama değerinin bilinmediği bir bataklığın içinde yaşamak zorunda kalan, sevdiği ama dokunamadığı bir dostu veya sevgilisi olmadığı için evcil hayvanların karşılıksız sevgisi ile bu durumu geçiştiren bir kadının dramatik yalnızlığından her zaman daha değerli olabileceğini göz ardı etmemek gerekir.
 
İşte bu noktada sözü değerli şairimiz Özdemir Asaf’ın olağanüstü bir duyarlılıkla dile getirdiği gibi bu kadınlar için söylenebilecek en güzel ve en anlamlı dizelerin eşliğinde tamamlayalım.
." Uzağa değil usta ; öteye,hep öteye gitti, yalnızlığı ondandır. "