Yer Paris'te bir otel lobisinin tuvaleti! Çocukluk arkadaşımın dünyalar güzeli oğlu  sağ eliyle annesinin elini tutuyor, sol eli ise o kocaman tuvaletin kapısına sıkışıyor. Küçücük parmağının ucu kopup yere düşünce arkadaşım tüm soğukkanlılığı ile parçayı alıyor. Otel görevlileri ambulans çağırıyor. Sonuç : ambulans görevlisi parmağı yanlış taşıdığı için yerine tekrar dikilemiyor. İlk uçakla İzmir'e dönüp operasyonla düzeltilebildiği kadar düzeltiliyor parmak.

Bu olay size çok uzak gibi gelebilir. Ama hepimiz hem de evimizde bu tür kesilme ya da sıkışma sonucu vücut parçasının kopması durumunu yaşayabiliriz. Peki böyle bir ev kazası yaşadığınız zaman ne yapılmalı biliyor musunuz? Parçayı cebime atarım, torbaya koyarım, buzlu torbaya koyarım, pamuğa sararım cevaplarını duyar gibiyim. Ne yazık ki bunlar doğru cevap değil! Yapılması gereken bulduğunuz en temiz kumaşı (idealı gazlı bez, ama hiçbir şey yoksa yaralının fanilası bile olur) en temiz su (serum fizyolojik varsa ilk tercih, çaydanlıktaki kaynamış ve soğumuş su, içme suyu, musluk suyu vs.) ile ıslatıp sıkmak yani nemlendirmek. Kopan organ nemlendirilmiş bu kumaş parçasına sarılır ve temiz, deliksiz bir plastik torbaya konur. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca bağlandıktan sonra içinde su ve buz parçaları olan bir başka torba ya da kap içine yerleştirilir. Bir de vücudun kopuk kalan kısmı var ki; o da muhtemelen kanıyor olacak o sırada. İşte o kanayan kısmı suyla ya da serumla yıkamak, gazlı bezle tampon yapmak ve basınç uygulamak ve kalp seviyesinden yükseğe kaldırmak gerekli. Son seçenek olarak kanama durmuyorsa, ara ara açmak kaydıyla turnike uygulaması  yapılabilir. Doğrudan turnike uygulanması, dokunun beslenmesini bozacağından; beslenmesi bozulan organın da yerine dikilmesinde sorunlar ortaya çıkacağından son tercihtir. 1,5 saat içinde hastaneye gitmek çok önemli.
   
Aile bireylerinin ev kazaları konusundaki bilgisizliği, dalgınlık ve  unutkanlık gibi insan faktörü , araç-gereç ve çevresel unsurlar ev kazalarının  meydana gelmesinde esas sebepler. UNICEF'in 2003'te yaptığı araştırmaya göre 0-6 yaş arasında en çok rastlanan kaza tipi; yüzde 63'lük oranla düşmeler (masa, koltuk, mama sandalyesi gibi eşyalar ile merdivenden, ranzadan, küvetten, beşikten, balkon ve pencereden, kaygan zeminde yürüteçlerden). En sık görülen travma, düşme sonrası oluşan kafa derisinin şişmesi, kafatası derisinde oluşan ödem ve hematomlar (ciltaltında kan birikmesi). Her 15 kafa travmasından birinde, yoğun bakım şartlarına ihtiyaç duyulur. Kafa travması geçiren çocukların ortalama hastanede kalma süreleri 9.5 gün. Ölüm oranı yüzde 7.4 iken, bitkisel hayatta kalma oranı yüzde 3.2. Tam iyileşme oranı ise yüzde 54. Kafa travmalarında tedavinin süratle uygulanması, ölüm ve sakatlanmaları azaltır. Yüzde ve kafada şiddetli kanama, burun ve kulaktan kanla beraber berrak sıvı gelmesi, aşırı baş ağrısı, bilinç kaybı ve göz altlarında kararma, el ve ayaklarda güçsüzlük, devamlı kusma, konuşmada bozukluk, yavaşlamış nabız, düzensiz solunum varsa  ciddi kafa travmasıdır hemen 112'yi arayın ve hastayı kıpırdatmayın. Solunum ve kalp durduysa biliyorsanız ilk yardımın temel akciğer-kalp canlandırmasına geçin. Boyun zedelenmesi varsa boynu destekleyin. Bulantı-kusma varsa yan yatırın, böylelikle kusmuğun hava yollarına kaçmasını önlersiniz. Saçlı derideki kanamaya lokal baskı yapın, ama kemik altında görülen kanamaya müdahale etmeyin.
   
Basit kafa travması olan çocuklar ise, aklı başında anne baba tarafından gözlem altında tutulabilir. İlk 24 saatte sorun gelişmediğinde, daha sonrasında sorun çıkma olasılığı oldukça düşük.
   
Düşme ve çarpmaya bağlı sadece burun kanaması da olabilir. Bu durumda burnu baş ve işaret parmaklarınızla sıkıştırıp yüze doğru bastırın. 5 dakika böyle bekleyin. Baş, kalp hizasından yüksekte durması gerektiği için oturmak lazım. Sonra burun ve yüze buz dolu poşetle soğuk uygulaması yapın. Sümkürtmek ve başı geriye yatırmak yapılmaması gereken hareketler. Kanama miktarı çok fazla veya kanama durdurulamıyorsa acil servise başvurun.

Önlem almak, bilinçli olmak ve soğukkanlı davranmak hayat kurtarır unutmayın.
Sağlıkla kalın