İzmir hep ilklerin şehridir. Evlilik öncesi testlerin yapılması da ilk kez pilot olarak İzmir'de başlamıştı. Sonra yasal olarak zorunlu hale geldi. Evlenecek çiftlerin sağlık durumlarını belirlemek ve kalıtsal hastalıklar konusunda bilgilendirme yapmak amacıyla yapılıyor bu testler.

Hangi testler isteniyor?

Kan grubu tayini isteniyor. A ile B olması sorun değil, kan uyuşmazlığının sebebi Rh faktör hani şu pozitif veya negatif olarak belirttiğimiz. Anne negatif baba pozitifse ve bebek de pozitif olursa annede buna karşı antikorlar gelişmekte. Oluşan anti Rh antikorları ikinci bebekte soruna neden olmakta. Bu demek değil ki sizin ve evleneceğiniz kişinin Rh'ları uymazsa evlenemezsiniz! Elbette evlenir ve çocuk sahibi olursunuz. Bu testler de zaten önceden başınıza neler gelebileceğini bilmek ve önlem almak için yapılıyor.

Hepatit B, hepatit C, frengi ve AIDS cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Tabii sadece bu yolla bulaşmıyor, esas kanla temasta bulaşıyor.  Hepatit yönünden (HBs Ag, Anti HBs), AIDS yönünden (Anti HIV), frengi yönünden (VDRL) test yapılmakta evlenecek çiftlere.

Akdeniz Anemisi (Beta Talasemi) Türkiye'nin de içinde olduğu Akdeniz ülkelerinde önemli bir halk sağlığı sorunu. Bir beta talasemi taşıyıcısı, taşıyıcı olmayan kişiyle evlenirse doğacak çocuğun % 50 taşıyıcı, % 50 normal olma olasılığı var. Demek ki hastalık olmayacak. Ancak taşıyıcı biri ile evlenirse çocuklarında hastalık olur. İki taşıyıcı evlenirse onların çocukları için %25 oranında hastalıklı doğma, % 50 taşıyıcı olma ve % 25 normal doğma ihtimali bulunmakta. Akraba evliliklerinde olasılık daha da artmakta. Bu yüzden Talasemi Testleri istenmekte evlilik öncesi. Ama gelin adayı 50 yaş üzerinde ise veya cerrahi menopoz sonrası Akdeniz anemisi taraması yapılmaz.

Yasal olarak bu testlerin sonucunu ilgili makama vermek gerekmekte. Sonuçlar ne olursa olsun kimse dönüp size 'evlenemezsiniz' demez, sadece uyarılarda bulunur hekimler, önlem alınması sağlanır.

Bunlar çok önemli de belki de en önemlisi psikolojik test yaptırmak. O kadar çok kadına şiddet haberleriyle karşılaşıyoruz ki! Nasıl ki silah ruhsatı alırken psikiyatristten onay almanız gerek, evlenmek ve çocuk sahibi olmak için de bence EVLENEBİLİR ve ÇOCUK YAPABİLİR diye rapor almak lazım. Ülkemizde AIDS ne kadar sıklıkta görülüyor?! Oysa KADINA ŞİDDET her gün!

Sağlıkla kalın