İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, faizlerin düşürülmesiyle konut satışlarının rekor seviyeye çıkabileceğini belirtti.
Tellioğlu, yılın ilk çeyreğine ilişkin inşaat ciro ve üretim endekslerini değerlendirdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinin, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1 azaldığını anımsatan Tellioğlu, iç piyasalardaki durgunluğun inşaat sektörüne yansıdığını ifade etti. Tellioğlu, hükümetin sektör temsilcileriyle, sadece inşaat sektörüne yönelik ciddi ve kapsamlı bir paket hazırlaması gerektiğine işaret ederek, 'Geçmişten gelen projeler bittiğinde sektörün bugünden yeni projeler planlamaması ve yeni projelerden uzak durması 2017'de sektörde ciddi bir küçülmeyi tetikleyecektir.' değerlendirmesinde bulundu.


'Her sözleşmenin kendisine göre farklı detayları var'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Taşeron firmalarda çalışanların kamuda istihdam edilmesine yönelik çalışmalarda son durum nedir?' şeklindeki sorusu üzerine, şunları söyledi:
'Taşeronlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kapsamlı bir düzenleme yapılıyor. Yerel yönetimlerden bakanlıklara kadar çok kapsamlı bir düzenleme. Çok farklı sektörlerde istihdam edilen çalışanlarımız mevcut. Her kurumun farklı öncelikleri ve farklı beklentileri var. Bu düzenleme aynı zamanda kamuda yeni bir istihdam modelinin de getirilmesine vesile oluyor.'

Verilen söz var!

Çalışmalar tamamlandığında konuyla ilgili gerekli açıklamaları yapacaklarını belirten Ağbal, 'Hükümet olarak, taşeron firmalarda çalışan arkadaşlarımızla ilgili bir vaadimiz var. Bu vaadi hayata geçireceğiz, ama burada bir taraftan kamu kurumlarının ihtiyaçları karşılansın diğer taraftan da çalışanlarımız uygun koşullarda bu yeni sisteme geçsinler istiyoruz. Bunun için bir süre bu çalışmalar devam edecek' dedi.
Ağbal, bu konuda Bakanlar Kurulu'nda geçmişte yapılan çalışmalarla ilgili sunum yaptıklarını dile getirdi.

İzmir'deki unutuldu ama...

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin ilk ve en büyük şehir hastanesini Eylül sonu veya Ekim başında Mersin'de açacaklarını belirterek, 'Şehir hastanemiz de tamamlandığında, toplam 2 bin 600 yatak kapasitesiyle Mersin, sağlık turizmi açısından Türkiye'nin en önemli merkezlerinden birisi olacak' dedi.
Elvan, 'Gözünüzde canlandırmanız için şunu söyleyeyim; Antalya Havalimanı terminal binalarının yaklaşık 5 katı, İzmir'deki yeni yaptığımız terminal binalarının yaklaşık 25 katı büyüklüğünde ve Türkiye'nin açıldığı anda en büyük hastanesi konumunda olacak.
Bu hastanemizde yatak kapasitemiz 1294 olacak, ki oldukça yüksek, bunun yüzde 70'i tek odada tek kişilik yatak olacak. Kalan yüzde 30'u da çift kişilik yatak şeklinde olacak' diye konuştu.
İzmir'de, Bayraklı'da temeli iki kez atılan şehir hastanesinde bir ilerleme olmadığı geçenlerde CHP İzmir Milletvekilleri tarafından fotoğraflarla açıklanmıştı.

9 şirkete daha kayyum atandı

Anadolu 2. Sulh Ceza Hâkimliği'nin kararıyla Kaynak Holding'le bağı olduğu tespit edilen 9 şirkete daha kayyum atandı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma devam ediyor.
Holding ile bağı olan Bakırköy'deki Zambak Mimarlık Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Gaziosmanpaşa'daki Fetih Öğretim İşletmeleri A.Ş., Büyükçekmece'deki İttifak Eğitim Hizmetleri A.Ş., Maltepe'deki Hamle Oto Kiralama Danışmanlık ve Güvenlik Ticaret A.Ş., Kağıthane'deki Sarıyer Işık Eğitim Hizmetleri Ticaret A.Ş., Ümraniye'deki Sözün Özü Basın Yayın Yazılım Reklam Eğitim Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. ile Bahçelievler'deki şirketler Vifak Eğitim İşletmeleri A.Ş., Söğüt Öğretim İşletmeleri A.Ş., Okulun Eğitim İşletmeleri A.Ş.'ye, Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla kayyum atandı.

6 ayda 2000 kayyum atandı

Türkiye'de Gülen Cemaati'ne dönük operasyonlarla yeniden gündeme gelen kayyum atama olayında adeta bir patlama yaşanıyor.
Son altı ay içinde ticaret mahkemeleri ve sulh ceza mahkemeleri eliyle 2 bin kişinin kayyum olarak atandığını ve görevlendirilen kayyımlara 5 ila 100 bin TL arasında değişen maaşlar verildiği öğrenildi.
Haber analizde, 'paralel bir devlet yapılanması' suçlamasıyla yürütülen operasyonlar çerçevesinde, sulh ceza hakimliklerinin son iki senede öğretmen, akademisyen, işadamı, polis ve askerlerden oluşan 4 bin 11 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.
Yazıda, "Bu kişilerden 822'si tutuklanırken, aralarında holdingler, eğitim kurumları, hastaneler ve irili ufaklı işletmelerin de yer aldığı 350'den fazla şirketin yönetimine el konuldu.

Futbol ile ilgili bir ekonomi araştırması

Geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü Forbes Dergisi, sporcular arası en çok kazananlar listesini açıkladı, bizim de bu virüssüz nezlesiz mevsimde dudaklarımız uçukladı:
Cristiano Ronaldo, 2016 yılında net olarak 88 milyon Dolar kazandı. ...
Geçtiğimiz sezon Akhisar Belediyespor'dan Galatasaray'a transfer olan Bilal Kısa'yı ele alalım.
Bilal Kısa, Galatasaray'da oynayacağı her sezon için 2 milyon 407 bin 500 TL sabit ücret, 11'de yer alacağı her maç için 45 bin TL ücret alıyor. Geçtiğimiz sezon boyunca 36 maçta görev aldı, matematiğini yapınca Bilal Kısa'nın geçtiğimiz sezon 4 milyon 27 bin 500 TL kazandığını görüyoruz.
Türkiye'de bir uzman doktor bir yılda devletten 58.308 TL maaş alıyor...
Geçtiğimiz sezon Türkiye 1. Ligi'ni (Süper Lig değil, dikkat) sondan 4. sırada bitiren Denizlispor'da oynayan Recep Niyaz'ın yıllık kazancı 250 bin TL idi.
ING Bank araştırmasına göre Lüksemburg nüfusunun yüzde 4'ü, takımlarının bir (sadece 1) maç kazandığını görebilmek için yıllık maaşlarının yüzde 1'ini vermeye hazır...
Lüksemburg'da yaklaşık 600 bin kişi yaşıyor. Lüksemburg'da kişi başına düşen gelir 82 bin Dolar civarında.
İşin matematiği: Lüksemburg vatandaşları, milli takımlarının sadece 1 maç kazanması için birleşip 20 milyon Dolar vermeye hazırlar.
11 milyon kişiden oluşan Belçika nüfusunun %8'i, milli takımlarının Euro2016'yı kazandığını görmek için yıllık maaşlarının yüzde 1'ini vermeye hazır.
Belçikalılar yılda 35 bin Dolar kazanıyor.
Hesap ortada: Belçika Milli Takımı'nın Avrupa şampiyonu olabilmesi için vatandaş kesenin ağzını açtı, tam 308 milyon Dolar!
Hollanda nüfusunun %13'ü, milli takımlarının turnuvayı kazanması için akıllı telefonlarını 1 ay kullanmamayı göze almış durumda. Tabii eledik biz onları, katılamadılar, ayrı mesele.
Ne var ki, 'Ne kadar ekmek, o kadar köfte!' atasözü sanki bizden çıkmamışçasına, yıllık gelirimizden koklatmaya da pek istekli değiliz. Türkiye nüfusunun yüzde 39'u "Türkiye'nin turnuvayı kazanması için yıllık gelirinizin %1'ini verir misiniz?" sorusuna, 'N'alakası var kardeşim!' şeklinde cevap vermiş.

Zorunlu trafik sigortası açıklaması


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerinde düşüş eğiliminin başladığını, gelecek aylarda bunun belirgin hale geleceğini belirterek, 'Biz sistemi de takip edeceğiz. Sektörü uyarıyorum, yeni düzenlemeleri fiyatlara mutlaka yansıtmaları lazım. Yansıtmazlarsa Hazine'nin bu yönde var olan yetkilerini kullanırız.' dedi.
Hükümet, küresel ekonomideki durgunluğa meydan okuyan, piyasaları canlandıracak ve yabancı yatırımcının yönünü Türkiye'ye çevirecek devrim niteliğinde 'vergi, finans ve yatırım' paketi hazırladı.

Fiber geciktikçe 5G de gecikir

Vodafone Türkiye İcra Kurul Başkan Yardımcısı Hasan Süel 'Fiber geciktikçe 5G de gecikir. Herkesin faydalanacağı 5G, fiber olmadan gerçekleşmeyecek' dedi.
Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Türkiye'nin önümüzdeki on yıllarda yenilenebilir enerji, teknoloji ve dijitalleşme ile kendi dinamiklerine 'çok daha uygun iş modelleri' kuracağını, herkesin evinde kendi elektriğini üreteceği bir 'enerji dünyası' gelişeceğini söyledi.
Akbank Finansal Koordinasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Atıl Özus, Extel Surveys Avrupa Yatırımcı İlişkileri Anketinde Türkiye'de ilk sırada yer aldı, Akbank Yatırımcı İlişkileri Ekibi de ankette ikinci oldu.
Doğuş Müşteri Sistemleri (DMS)'nin hayata geçirdiği eğlence ve yaşam tarzı mobil uygulaması 'ZUBİZU', Turkcell ile stratejik bir işbirliğine imza atarak 'mobil ödeme' dönemini başlattı.

****

DİP EKSPRES

Özel Güvenlik sektöründe yeni yasa mutluluğu


Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Gökhan Arıkan, yeni hazırlanan kanun tasarısının sektörlerini daha da disipline edeceğine dikkat çekerek, ufak değişiklik taleplerine karşın yasa tasarısından memnun olduklarını söyledi.
İçişleri Bakanlığı'nın çalışmalarını sürdürdüğü 'Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarı Taslağı' tartışmaları devam ederken yasa tasarısıyla ilgili kurum ve kuruluşlar görüş ve önerilerini açıklıyor.
Yeni Yasa ile vatandaşın özel güvenlikçilere yönelik bakış açısında olumlu değişikler olacağını dile getiren Arıkan, 'İçişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü özel güvenlik yasa tasarısındaki düzenlemeler sektör açısından olumlu. Yetkilerimlzin arttırılması memnun edici. Ancak bazı maddelerde değişiklikler de yapılması gerekiyor' diye konuştu.