Elif Güngör, '10 soruda fatura hakkında her şey!' başlıklı bir yazıyı kaleme almış...
Okuyunca birçok noktayı bilmediğimiz veya unuttuğumuz ortaya çıkıyor. Ön Muhasebe'den başlayarak biz de konuyu sizinle paylaşalım. Çünkü birçok yeni firmanın kurulduğu yetkililerce açıklanıyor. Şirketinizi kurdunuz, müşterileriniz de gelmeye devam ediyor. Şimdi sırada hizmetleriniz karşılığında fatura kesmeye başlamak var. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli?
Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
Fatura kesmeye yeni başlayacak girişimciler ve bilgilerini tazelemek isteyen herkes bu yazımızda fatura kesme, saklama ve takip süreçleri hakkında bilinmesi gereken yani temel bilgiler şöyle:
Önce fatura hakkında bilmeniz gerekenler!

Basım kuralları

1. Fatura nasıl bastırılır?
Fatura resmi bir evrak olduğundan herkes dilediği gibi alıp basamaz. Fatura basma yetkisi Maliye Bakanlığı tarafından belirli koşulları sağlayan matbaalara verilir. Faturada firmanıza dair vergi no, Mersis no, banka hesap bilgileri, sermaye gibi önemli bilgiler yer alır. Basım aşamasında matbaaların sizden istediği bilgiler temel olarak şöyle sıralanabilir:
Vergi levhası, yoklama tutanağı ya da KDV beyannamesinin tahakkuk fişi, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi...

Düzenleme ve saklama

2. Fatura nasıl düzenlenir ve saklanır?
Fatura resmi bir evraktır, bu yüzden düzenlenmesi ve saklanmasına dikkat edilmelidir. Fatura oluşturulup gerekli bilgiler doldurulduktan sonra kaşe basılır ve şirketinizdeki yetkili tarafından imzalanır. Faturalar belli bir sırayı takip eder, bu sıraya göre kesilir ve atlanmaz. Faturanın kaybolduğu durumlarda vergi dairesine bildirmeniz gerekir. Fatura kesilirken yanlışlık yapıldığında hatalı fatura çöpe atılmaz, tüm nüshaların üzerine 'iptal' yazılır ve fatura dosyasında saklanır.
Fatura herhangi bir sebepten dolayı yırtılır ya da parçalanırsa, parçalar bant ile birleştirilir ve tüm nüshaları ile beraber fatura dosyasında saklanır. Fatura da diğer belgeler gibi vergi kanunları açısından 5 yıl saklanır.

Kesim tarihi

3. Faturan kaç gün içinde kesilmelidir?
Ürün teslimi ya da hizmetten sonra 7 gün içinde fatura kesilmelidir. Eğer bu 7 günlük süre ile bir sonraki aya geçiş var ise faturanın ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerektiğinden o ay içinde düzenlenmelidir. Ek olarak size kesilen faturanın da aynı süreler içinde size ulaşması gerekir. Eğer size kesilen fatura yanlış ise itirazınızı belirli süre içinde yapmalısınız.

Sıranın önemi

4. Fatura seri ve sıra no'nun başladığı yer önemli mi?
Hayır. Yetkili matbaalar Maliye Bakanlığından belirli seri sıra no aralığındaki faturaları basma yetkisini alırlar. Müşterilerinden talep geldikçe, bu aralıkta yer alan belirli bir bloğu müşterilerine atarlar.

Türkçe şartı

5. Faturaları Türkçe ve TL olarak mı düzenlemem gerekiyor?
Vergi kanunlarına göre tüm muhasebe işlemleri Türkçe tutulur, bu sebeple fatura da Türkçe düzenlenir. Ancak, yurtdışına kesilecek bir fatura var ise bu faturada açıklama kısmına ilgili dilde açıklamalar yazılabilir. Muhasebe işlemlerinde Türk Lirasının kullanılması gerekir.
Herhangi bir sebeple dövizli tutarda fatura kesilecek ise de fatura açıklamasına kullanılan kur bilgisi, faturada hesaplanan KDV'nin TL karşılığı yazılır.

Aslının önemi

6. Faturanın fotokopisi geçerli sayılır mı?
Faturanın asıl nüshasının olması önemlidir. Faturaların fotokopileri ve proforma faturalar geçersizdir. Faturanın aslı yani ilk nüshası kaybolmuş ise ikinci ya da üçüncü nüshadan fotokopi alınır ve 'Aslı gibidir' kaşesi basılarak yetkili kişiler tarafından imzalanır. Yurtdışından gelen faturaların orjinal olup olmadığına bakılmaz.

Açık-kapalı farkı

7. Açık fatura ya da kapalı fatura nedir?
Vadeli bir satış yapıldığında faturanın üst kısmına kaşe vurulup imzalanır. Bu tip faturalara 'Açık Fatura' denir. Peşin ödemeli satış yapıldığında ise fatura bedelinin peşin olarak alındığını göstermek için faturanın alt kısmı kaşelenip imzalanır. Bu da 'Kapalı Fatura' olarak ifade edilir. Ticari hayatta uygulaması olan açık ya da kapalı ayrımı vergi kanunlarında yoktur.

Elektronik ortamda hazırlık

8. e-Fatura nedir?
e-Fatura, elektronik ortamda hazırlanan bir fatura çeşididir. Elektronik ortamda fatura oluşturarak, şirketinizin faturalama giderlerini azaltabilir ve müşterilerinize daha hızlı fatura gönderebilirsiniz. Web tabanlı ön muhasebe programları ile dilediğiniz yerden kolaylıkla e-fatura hazırlayabilir ve gönderebilirsiniz.

e-Fatura saklama

9. e-Fatura nasıl saklanır?
e-Faturaların çıktısının alınıp saklanması gibi bir yasal zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Faturalar tamamen elektronik ortamda arşivlenir. Web tabanlı ön muhasebe programlarında e-faturalarınızı arşivleyerek dilediğiniz zaman görüntüleyebilirsiniz.

Geçiş süreci

10. e-Fatura'ya geçiş zorunlu mudur?
Şu an için bazı sektörlerde e-Fatura kullanmak mecburi diğerlerinde ise isteğe bağlıdır. Ancak, önümüzdeki yıllarda tüm firmalara e-Fatura zorunluluğu gelmesi beklenmektedir. Zorunluluk kapsamında olup olmadığınızı e-fatura bilgi sayfasından birkaç dakika içinde öğrenebilirsiniz.
e-Faturaya oturduğunuz yerden kolayca geçiş yapmak ve daha kolay, hızlı ve ekonomik faturalama yapmak için Türkiye'nin en çok tercih edilen web tabanlı ön muhasebe programları bulunuyor.


DİP EKSPRES

10 milyon dolarlık soygun

Siber korsanlar, Güney Amerika ülkesi Şili'deki Şili Bankası'na sızarak Haziran ayı içinde 10 milyon dolarlık bir fonu ele geçirdi. saldırının fark edilmesiyle birlikte önlem olarak ülke çapındaki 9 bin bilgisayarın bağlantısı kestirildi. Ülkenin finans otoriteleri, bu saldırının ardından yeni bir siber güvenlik planı oluşturmaya karar verdi.